Dr Mitrović:"Muzika liječi,ali može i da ubije"

18 MAR 2017
Autor:
Medicicom

Vjerovali ili ne, ali muzika može da liječi, ali i ubije! Naime, docent dr. Predrag Mitrović, kardiolog beogradskog Urgentnog centra u svojoj nagrađivanoj studiji tvrdi da slušanje odgovarajuće muzike brže oporavlja osobe koje su doživjele srčani udar-infarkt. S druge strane, muzika može i da utiče na prestanak rada srčanog mišća, što se dogodilo na jednom koncertu u Njemačkoj, kada je posle koncerta hevi-metal muzike, u sali pronađeno nekoliko mrtvih mladih ljudi!

Docent kardiologije Predrag Mitrović iz Kliničkog centra Srbije dokazao na više od 100 bolesnika da muzika blagotvorno djeluje na one koji imaju srčanu slabost, pritisak, dijabetes, epilepsiju.
Doktor Mitrović medikamentima i muzikom pomaže pacijentima da se lakše oporave, ali i da preduprede napad angine pektoris, pojavu infarkta srca ili poremećaj srčanog ritma.

Da bi se to postiglo, potrebno je slušati muziku svakodnevno, dva puta, ujutru i uveče, po najmanje 12 minuta.
"Muzika ostavlja značajan pozitivan efekat na organizam. Srčani bolesnici bi trebalo da je slušaju kada napuste koronarnu jedinicu i odu kući, i to dva puta dnevno po 12 minuta. Ta doza djeluje kao kada piju tablete. Jer kada osoba sluša muziku koja joj odgovara, onda se luči hormon koji u narodu nazivaju hormon zadovoljstva, koji snižava krvni pritisak i usporava srčani rad. Pozitivni efekat traje 12-ak sati, posle čega se srčana frekvencija vraća na staru mjeru, zbog čega je potrebno ponovo je slušati da biste bili 24 sata pod pozitivnim dejstvom", kaže doktor Mitrović.

uzivanje uz muziku

 

Studija koju je sproveo trajala je sedam godina, a pacijenti su muziku slušali pune dvije. U međuvremenu su dolazili na redovne kontrole, a rezultat istraživanja je bio fascinantan.
"Podijelio sam pacijente u dvije grupe. Jedna je samo pila lijekove, a terapija druge grupe zasnivala se i na lijekovima i na muzici. Dobili smo rezultat da su bolesnici koji su preležali infarkt, a posle toga slušali muziku, statistički mnogo rijeđe ponovo imali infarkt miokarda, da im je mnogo rijeđe bila potrebna operacija na srcu i, naravno, mnogo rijeđi je bio i smrtni ishod", ističe Mitrović.
Dodaje da, ako neko voli Cecu, Seku, Miroslava Ilića, „Van Gog", na njega će ta muzika djelovati pozitivno. Pacijenti su, ipak, najbolje reagovali na klasičnu muziku, poput Mocarta, Baha, Betovena.

ŠTA ČIJA MUZIKA LIJEČI
Johan Sebastijan Bah - Njegova muzika je dobra uz terapiju za snižavanje visokog krvnog pritiska.
Đuzepe Verdi - Njegove note mogu da pomognu u liječenju migrene.
Antonio Vivaldi - Dela ovog slavnog kompozitora pomažu u liječenju epilepsije
Mocart - Preporučljivo je da je slušaju muškarci sa erektilnom disfunkcijom
Antonjin Dvoržak - Zaključeno je da bi bilo dobro da ovu muziku slušaju osobe sa hipotenzijom
Mihail Glinka - Njegova muzika, zvanično je utvrđeno, prija dijabetičarima
Johanes Brams - Astmatičari bi trebalo da slušaju njegovu muziku
Čajkovski i Nofler - Preporučuje se osobama koje imaju kombinaciju srčane slabosti, hipertenzije i povišenog holesterola
Anunci Paul Mantovani i Grigovo „Jutro" - Trebalo bi da slušaju pacijenti koji imaju srčanu slabost i dijabetes

 

Naši partneri

Pročitajte još...

07 MAY 2018 Autor: Medicicom

Promjena energije u domu donosi promjene u životu