Evo zbog čega ste magnet za komarce

24 MAY 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://www.womenshealthmag.com/


Oduvijek nam se čini da komarci neke ljude napadaju više od ostalih. Iako smo do sada 'privlačnost' ovim nametnicima pripisivali mirisu tijela nova studija pokazuje da je privlačnost komarcima zapravo nasljedna.

Naime, studija objavljena u časopisu "Plose One" pokazuje da vjerovatnost uboda komarca ovisi o našim genima. Istraživanje je provedeno u Londonu na 18 parova jednojajčanih i 19 parova dvojajčanih blizanaca prema kojima su puštani komarci kroz cijev u obliku slova Y.
Oni su naravno mogli izabrati kroz koji krak cijevi će ići, odnosno prema kojem ispitaniku. Pokazalo se da su jednojajčani blizanci koji su imali iste gene bili podjednako privlačni komarcima, dok su u slučaju dvojajčanih blizanaca komarci češće išli prema jednom ispitaniku.

Iako je studija tek u svojoj pilot fazi, istraživači tvrde da već sada imaju jasne informacije o tome kako komarci biraju svoje žrtve. -Istraživanjem genetskog mehanizma koji stoji u pozadini privlačnosti insekata bliže smo pronalasku novih načina zaštite od samog uboda, ali i od širenja bolesti kao što su malarija,denga groznica i žuta groznica- smatra James Logan, jedan od suradnika na istraživanju.

ujed komaraca

Izvor fotografije: https://gudgear.com/

 

Stvari koje privlače komarce (izbjegavajte ih!)


1.    Tamna odjeća i lišće
Tamna odjeća i lišće privlače komarce. Zbog toga izbjegavajte odjeću tamnih boja i nemojte se smjestiti blizu drveća s tamnim lišćem

2.    Ugljikov dioksid
Naše tijelo ga ispušta kada nam je vruće ili nakon vježbe. Goruća svijeća ili vatra su još jedan izvor ugljikova dioksida.

3.    Mliječna kiselina
Naše tijelo oslobađa mliječnu kiselinu nakon vježbe ili nakon konzumiranja određenih namirnica (na primjer, slane hrane). Mliječna kiselina je magnet za komarce.

 

Pročitajte još i tekst: Top 9 prirodnih sredstava protiv komaraca 

 

lavnda protiv komaraca

Izvor fotografije: http://www.stylecraze.com/


4.    Cvjetni i voćni mirisi
Malo tko zna da voćni i cvjetni mirisi mogu privući komarce. Ne govorimo samo o parfemima. Kreme za lice i tijelo, šamponi, lakovi za kosu, kozmetika, kreme za sunčanje mogu sadržavati suptilne mirise koji privlače insekte.

5.    Temperatura kože
Različite vrste komaraca vole različitu temperaturu kože. Ali u pravilu hladnija temperatura tijela (poput hladnih ruku i nogu) je privlačnija za komarce.

6.    Vlaga
Svi znamo da komarci vole vlagu. Čak i male količine vode (poput vlažnog cvijeća i lokava nakon kiše) privući će komarce. Ustajala voda je mjesto gdje se komarci razmnožavaju.  Ali ne samo to – komarce će privući čak i male količine znoja s Vašeg tijela.

 

Popularna zamka za komarce na bazi šećera i kvasca

Za izradu ove zamke potrebno vam je: jedna prazna plastična flaša od 2 litre, komad crnog neprozirnog najlona (ili nekog drugog crnog materijala), 200 ml vode, 50 grama smeđeg šećera, 1 gram sviježeg kvasca .
Boci isjecite gornji dio u vidu ljevka, kako bi od donjeg dijela ostala duboka posuda. Ljevak sačuvajte za kasnije. Donji dio boce oblepite nečim crnim (crno privlači komarce). Zatim ugrejte vodu i u nju umješajte smeđi šećer da se rastopi. Kada se tečnost ohladi ulijte je u crno obloženu posudu, a po vrhu izmrvite kvasac. Sada u bocu ubacite ljevak koji vam je ostao od od gornjeg dijela boce, ali da ljevak ne dodiruje tečnost.

 

zamka protiv komaraca

 

Šta i ako vas ubode komarac


Ako ste ipak dobili ubod komarca, možete primijeniti sljedeća sredstva da biste olakšali svrbež i crvenilo:

Eterična ulja:
•    lavanda
•    limunski eukaliptus
•    limunska trava
•    lovor

Hidrolati (cvjetne vodice):
•    hamamelis
•    geranij
•    lavanda

 

etericna ulja protiv komaraca

Izvor fotografije: http://www.stylecraze.com/

Ostala sredstva:
•    aloe vera (krema ili gel)
•    ulje crnog kumina
•    kamilica (krema)
•    propolis (krema)
•    neven (krema)
•    koloidno srebro (sprej)
•    soda bikarbona (razrijedite vodom da bi napravili pastu, nanesite na mjesto uboda) 

Naši partneri

Pročitajte još...

23 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako laganim vježbama riješiti bolove u leđima