I drvo liječi, pokušajte ga zagrliti,..

20 MAR 2017
Autor:
Medicicom


Pokušajte zagrliti drvo. Izađite u park ili šumu i odaberite ono koje vam privuče pažnju, obgrlite ga rukama i(li) nogama, naslonite se leđima na njega, prislonite dlanove i osjetite njegovu snagu i mir. Neka i ono osjeti vas, bit će vam zahvalno.
Šuma nije samo savršeno mjesto za opuštajuće šetnje, nego je i holističko lječilište. Pogled na šumu smanjuje broj srčanih otkucaja, normalizira krvni tlak te ulijeva spokoj i radost. Zvukovi kao što su šaputanje vjetra, šuštanje lišća, ptičji pjev i žuborenje potoka smiruju um i reguliraju krvni tlak.


Brojni su primjeri dokazali da je, ne samo grljenje drveća, već i sam boravak u biljnom okruženju, izuzetno koristan za mentalno zdravlje jer poboljšava koncentraciju, smanjuje depresiju, smiruje, a postoje i naučni dokazi da pomaže kod liječenja nekih mentalnih bolesti bolje od propisanih lijekova. Pristup prirodi, bez ikakve sumnje, značajno pridonosi našem mentalnom i tjelesnom zdravlju.

U čemu je tajna?

Stabla su impresivna živa bića, velike mase i snage, ogromne količine energije koja teče kroz njih, sposobna da pročišćuju zrak upijajući štetne tvari, smanjuju buku i isparavanjem vlage smanjuju vanjsku temperaturu, korijenjem spašavaju tlo od erozije, pružaju nam zaklon i hranu. Dodirujući stablo, možemo osjetiti njegove vibracije koje potiču razne biološke procese unutar tijela. Ugodno ih je gledati, zaslužna su za stvaranje ugodnog okruženja (prostor okružen drvećem potiče umirujuće raspoloženje), samim izgledom zovu na grljenje i penjanje, nepresušan su izvor inspiracije za umjetnička djela ( ne samo vizualnih- mnogo poezije, proze i glazbe je nastalo nakon boravka pod nekim stablom).
Druženje sa stablima omogućava nam osobnu transformaciju u bolja živa bića, svjesnija sebe i svoje okoline, pronalazak motivacije i inspiracije za nova djela i nove odnose.

zagrljaj drveta

Stari Kelti, Germani i Slaveni obožavali su drveće. U očima naših predaka, drvo je bilo simbol života: veliko, dugovječno i plodno, zadovoljavalo je potrebe za hranom, građom i alatom.U nekim starim kulturama (stari Kelti, američki Indijanci i dr.), smatralo se da stabla svojim granama i korijenjem primaju i prenose poruke iz duhovnog svijeta, kao i poruke prirodnih sila iz dubine Zemlje.
Uprkos njihovoj energetskoj raznolikosti, stručnjaci za dendroterapiju (granu narodne medicine koja proučava ljekovita svojstva stabala i upućuje u načine korištenja njihovih energija) dijele stabla na dvije velike skupine – stabla davaoci te stabla kradljivci energije.

Davaoci energije

Kad organizam ostane bez energije, napadaju ga prehlade, gripa, probavne tegobe i drugo. U takvom slučaju, darovatelji mogu pomoći da se energetski oporavimo. Ova stabla hrane pozitivnom energijom, a među njima je najmoćniji hrast. Boravak u hrastiku normalizira krvni tlak kod hipertenzije, pospješuje krvotok i mentalne funkcije, ublažava stres i ubrzava oporavak od raznih bolesti.
•    Bor - Štiti od zle sreće i daje pozitivnu energiju onima koji su iscrpljeni od depresije i anksioznosti. Također potiče kreativnost i ublažava razdražljivost i gnjev.
•    Bagrem - Drvo plodnosti i vitalnosti. Kod Istočnih Slavena je bio običaj da parovi koji žele imati djecu traže pomoć od bagrema. Dotaknu li bagrem s ljubavlju i upute li mu molbu, vjeruju da će uslijediti trudnoća. Predmeti od bagrema čiste dom od zla i uroka.
•    Jabuka - Za Kelte je bila simbol plodnosti i sredstvo za postizanje besmrtnosti. Druidi su pravili čarobne štapiće od jabuke ili tise. U Njemačkoj je bio običaj posaditi drvo jabuke za svakog rođenog dječaka, dok je djevojčici bila posvećena kruška.
•    Lipa - U literaturi se spominje kao sveto slavensko drvo, posvećeno boginji bračne sloge Vidi. Uobičajeno je bilo vjerovanje da lipa čuva od zla i uroka.

 
Kradljivci energije  

Stabla iz druge skupine oduzimaju energiju te ih dendroterapeuti zovu kradljivcima. Nemoj iz toga zaključiti da su ta stabla loša i nepoželjna jer ona zapravo upijaju i uklanjaju negativnu energiju. Primjerice, glavobolje, upale i emocionalne smetnje znače da si puna negativne energije i da je se trebaš osloboditi. Tada ti stabla kradljivci energije mogu pomoći.
•    Ariš - Liječi bolesti središnjeg živčanog sustava, kao što su depresija i anksioznost. Osim bolnih emocionalnih stanja, ariš je preporučljiv protiv bronhitisa i astme.
•    Vrba - Pruža utjehu, razbistruje misli i omogućuje realnije sagledavanje situacije. Vrba ne donosi žalost, nego se žalosni okupljaju kraj nje da bi se ohrabrili. Smatralo se da sječa vrbe donosi nesreću pa ni siromasi nisu htjeli sjeći njezine grane za ogrjev.
•    Bukva - Jača otpornost na stres, izoštrava koncentraciju i popravlja krvotok. Stari su narodi smatrali da bukva najbolje čuva znanje pa su rabili bukvine ploče za pisanje. Vjerovali su da je bukva dobar savjetnik i da pruža uvid u uzroke sadašnjih okolnosti.
•    Kesten - Druženje s ovim drvetom donosi sretne okolnosti i podudarnosti. Kesten olakšava reumatske tegobe, jača i štiti srce i krvne žile, uklanja nesanicu i oslobađa od depresije, anksioznosti i uroka. Kestenovi plodovi pomlađuju, ublažuju grčeve i ubrzavaju zgrušavanje krvi nakon ozljede.
Kako grliti drvo?
Nađite područje u kojem se osjećate ugodno, ulicu, dvorište,park, šumu, brežuljak, planinu, hodajte među stablima dok se ne počnete osjećati njihovu prisutnost u vašoj blizini. Ona su živa, nisu objekti oko nas, već aktivno sudjeluju u kreiranju našeg životnog okruženja.

devojka grli drvo

 

Nauči odabrati prikladno drvo

•    Dendroterapeuti savjetuju da potražiš drvo s glatkim deblom jer iskrivljeno i nepravilno ukazuje na prisustvo loše energije. Za terapiju je povoljnije drvo koje je malo udaljeno od ostalog drveća. Ne mora biti na osami, već je dovoljno da nije jako blizu drugim stablima. Takvo drvo upija i pohranjuje više energije od onog u gustoj skupini pa je njegova energija ljekovitija. Ako osjetiš da prema tebi teče toplina i ispunjava ti ruke ili, još bolje, cijelo tijelo, tada si pronašla prijateljsko stablo i izvor pozitivne energije i zdravlja. Približi se stablu prijateljski i s povjerenjem. Pozdravi ga (u mislima ili naglas) i zamoli da ti pomogne.
•    Liječiš li unutrašnje organe ili se naprosto želiš napojiti energijom, zagrli drvo. Imaš li površinsku ozljedu ili artritis, nakratko prisloni bolno mjesto o drvo. Osjećaš li se tužno, napeto ili uzrujano, priljubi leđa i ruke uz drvo, kao da se skrivaš. Zatvori oči i opusti se. Započni s vježbama disanja koja će ti pravilno rasporediti energiju po organizmu. Disanje se sastoji od četiri faze: udisanje, zadržavanje zraka u plućima, izdisanje i stanka do idućeg uzdaha, kad su pluća prazna. Postupci s dvjema skupinama stabala razlikuju se u trajanju. Seansa s darovateljem smije trajati od 10 do 15 minuta sa stablom darovateljem, a s kradljivcem ne više od 5 minuta.

Kad zagrlite stablo, postajete jedno s njim, omogućavate razmjenu energije, misli, osjećaja, vibracija. Prislonite lice uz koru, osjetite miris, osjetite vibracije, osjetite energiju kako teče kroz deblo, neka upije vaše negativne misli, pročisti ih i vrati, neka osjeti i vaše pozitivne misli jer tako pomažete i vi njemu. Gledajte gore u grane ili žmirite i osjećajte, duboko dišite, meditirajte i nastavite ga grliti dok ne osjetite da ste napunjeni, poboljšani i sretniji.
Zagrlite ga rukama ili sjednite i obujmite i ruke i noge oko njega, prislonite leđa ili se popnite na njega, izbor je vaš. Slobodno zagrlite više od jednog stabla, uzmite otpali list, plod, komadić kore ili grane za uspomenu, vraćajte se stablima koja ste grlili i ponovo pričajte s njima.

Stabla su divna, vjerujte.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

17 MAY 2018 Autor: Medicicom

Meditacija za mršavljenje