Info bilten

23 OCT 2019
Autor:
Medicicom

Godinu dana rada Urgentnog centra UKC RS

Spasavaju ljudske živote u rekordnom roku

Kompletiranje dijagnostičke obrade i inicijalnog tretmana u što kraćem vremenskom periodu, sa prepoznavanjem teških, životno ugroženih i drugih stanja, osnovni je cilj i prioritet rada Urgentnog centra UKC RS. Ovo je, povodom godinu dana postojanja i rada Urgentnog centra, poručio načelnik centra Dragan Rakanović, naglasivši da je objedinjavanjem prijemnih ambulanti svih organizacionih jedinica u jednu funkcionalnu cjelinu, postignuta maksimalna brzina pružanja usluga pacijentima.
Podatak o 53.961 pregledanom pacijentu dovoljno govori o obimu posla koji smo obavili unazad godinu dana. Adekvatna saradnja sa ostalim klinikama čini ovaj centar funkcionalnim – naglašava Rakanović. Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kaže da je Urgentni centar ove zdravstvene ustanove jedan od najboljih centara u regionu.
“Napravljen je po svjetskim standardima, gdje pacijentu u roku nekoliko minuta bude urađena kompletna dijagnostika. Naime, na istom nivou su i prijemni trakt i operacione sale, a iznad njih intenzivne jedinice – 25 hirurških i 25 konzervativnih, čime se ne može pohvaliti niko u regionu. Ovo omogućava da pacijenti na vrijeme budu zbrinuti. Jer, koliko god je važan kvalitet usluge, bitno je i da ona bude pružena na vrijeme kako bi se izbjeglo da bolest i trauma izazovu veće posljedice ili smrt”, ističe Đajić.
Slavica Zeljković, šef Odjeljenja konzervativnih ambulanti dnevne bolnice u UC, dodaje da ona i trojica njenih kolega, sa ljekarima iz drugih klinika, zajedničkim snagama učestvuju u radu ovog centra.
“Ova prva godina nam je značajna, jer smo stekli puno iskustva i znanja, koje ćemo iskoristiti u narednom periodu da poboljšamo rad. Najviše pregleda imale su ambulanta za kardiovaskularne bolesti, ambulanta za neurologiju, internistička ambulanta. Očekujemo da će, dolaskom zime i pojavom respiratornih infekcija koje pogoršavaju hronične bolesti, i pulmološka ambulanta zabilježiti povećan broj pacijenata”, kaže Zeljkovićeva.
Završetkom projekta rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka i izgradnje Sjevernog krila prošle godine, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske dobio je Urgentni centar. Ova organizaciona jedinica predstavlja multidisciplinarni centar u kojem rade ljekari različitih specijalnosti, kao i srednji medicinski kadar, koji zbrinjavaju sve hitne slučajeve i one vitalno ugrožene i one koji to nisu. Otvaranjem Urgentnog centra naši pacijenti su dobili zdravstvenu zaštitu i dijagnostiku na jednom mjestu. Prilikom obrade pacijenta svakodnevno se radi dijagnostička obrada – RTG, UZV, CT dijagnostika i laboratorijski nalazi. Takođe, u Urgentnom centru rade ljekari različitih specijalnosti od hirurških do konzervativnih grana medicine koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote stanovnika Srpske.
Godinu dana rada Urgentnog centra UKC RS obilježeno je 1. oktobra, a brojke govore više od riječi koliko je pacijenata dobilo zdravstvenu zaštitu za godinu dana postojanja ove organizacione jedinice. U tom periodu u konzrvativnim i hirurškim ambulantama pregledan je 53.961 pacijent, obavljeno 5.435 malih hirurških zahvata, 3.723 hitnih hirurških zahvata u dvije operacione sale Urgentnog centra, u dnevnoj bolnici hospitalizovano je 3.020 pacijenata, opservirano 8.325 pacijenata, zbrinuto 719 pacijenta u sali za reanimaciju.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

23 OCT 2019 Autor: Medicicom

Riječ urednika