Kako biti srećan u vezi

27 JAN 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://www.psychologies.co.uk/

 

Zašto veze propadaju

Ako vam je veza doživjela neuspjeh ili imate nekakvu krizu odnosa razlog je vjerovatno zato što vas nije dovela tamo gdje ste željeli. Ako ćemo biti iskreni prema sebi priznaćemo da smo ušli u vezu iz pogrešnih razloga. Većina nas udje u vezu sa razmišljanjem šta može dobiti od te veze i od te osobe, a ne šta bi mogli dati i kakvi biraju da budu u odnosu na tu osobu.Očekivanje od nekog drugog da bude vaš život, vaša sreća, vaše sve, jako mnogo opterećuje tu drugu osobu i vremenom ona se umara i odustaje.

Čak i ako imate sreće da ste našli partnera koji je baš dosljedan i istrajan vama, ta ista količina pažnje, ljubavi, nježnosti postaje nedovoljna kao što ovisniku njegova doza mora da se konstantno pojačava da bi bio na onom istom stepenu zadovoljstva.

Glavna stvar u vezi i bilo kom drugom odnosu je ono jedino na šta mi možemo da utičemo a to je :

KO VI ŽELITE DA BUDETE U ODNOSU NA SVE DRUGE OKO SEBE, A POSEBNO U ODNOSU NA PARTNERA?

Ako se budemo bavili sobom više nego drugima onda imamo velike šanse da nam odnosi i veze budu uspješni.

 

kako biti srecean u vezi

Izvor fotografije: https://ravishly.com/

 
Kako biti srećan u vezi

 

Svrha jedne veze nije da vas upotpuni neko drugi već da vi svoju potpunost podjelite sa njim.

Naravno da bi veza opstala i doživjela svoj procvat potrebno je da i ta druga strana bude kompletna i ostvarena ličnost.Tada imamo dvije ravnopravne, ostvarene, kompletne ličnosti koje su poželjele da uživaju u ljubavnom odnosu.

Sve dok očekujemo od onog drugog da nadomiri naše manjkavosti u bilo kom smislu veze će propadati. Tačnije i započele su iz pogrešnih razloga.

Druge ne možemo mjenjati i uticati na njihov rast ali ono što možemo je RADITI NA SEBI.

Kad dodjete u tu fazu ili što mladja populacija voli reći "na taj level" neće vam ni pasti na pamet da budete sa nekim ko nije kompletan i potpun kao vi.

 

sta je to ljubav

Izvor fotografije: https://www.theodysseyonline.com/

 
Kako znati da li ste u kvalitetnoj vezi

 

Provjera kvalitetne veze i odnosa nije koliko je onaj drugi živio i ponašao se u skladu sa našim željama i pravilima ni koliko smo se mi ponašali u skladu sa njegovim, nego koliko smo uspjeli živjeti po svojim pravilima i jedan i drugi, a opet se željeli i voljeli.

Sve drugo je nekako više trgovinski sporazum nalik na onu priču "Ti meni ovo, a ja tebi ono" a to je daleko od ljubavi. Nije ni ovakav odnos loš samo ga treba nazvati pravim imenom, a ne zvati ga LJUBAV i pod tom parolom opterećavati onu drugu stranu.

Veze bi trebale da nam služe da proizvedemo jednog novog sebe, onog najuzvišenijeg, a ne da mjenjamo onog drugog.

 

Bavite se samo sobom.
Željko Šmulja

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

26 JUN 2019 Autor: Medicicom

13 Znakova da život prolazi pored vas