Kako se riješiti sala na stomaku

10 APR 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://perdendobarriga.com.br/Iako se modni trendovi mijenjaju te je jedne godine moderno biti mršav, a druge ugodno popunjen, ravan stomak nikada nije izašao iz mode. Današnji moderni trend, a po nama i najbolji, jeste biti zdrav i izgledati dobro – savršena kombinacija.

No, zdravlje ne mora nužno značiti i ravan stomak, kojeg svi tako jako želimo, a ne mora ni uporno vježbanje, koje svi tako nevoljko odrađujemo u želji za savršenim stomakom.

Ravan trbuh je, rekli bismo, 80 % prehrane, a 20 % vježbanja, a od tih 20 %, nažalost, samo 10% izvođenja trbušnjaka.

Što to znači? Znači da osoba koja ima salo na trbuh u, ne može samo trbušnjacima doći do ravnog trbuha, s druge strane, ona može ojačati trbušne mišiće, no njih će i dalje prekrivati salo.Tu dolazimo do pravilne prehrane i kardio treninga.

 

Pravilna prehrana – glavni saveznik u borbi protiv sala na stomaku

Za početak, salo na stomaku se uglavnom sastoji od rafinisanog šećera, prerađene i masne hrane, alkohola i hrane koja sadrži previše soli. Naš organizam jednostavno gubi bitku u borbi s tim namirnicama i zato ih je potrebno izbjegavati.

 

pravilna prehrana

Izvor fotografije: https://www.self.com/

 

Hrana koju unosite u vaš organizam mora biti kvalitetna, no i kvalitetno raspoređena, dakle nećete jesti manje, nego više. Preporučljivo je unijeti 3 glavna obroka kroz dan i 2 manja međuobroka.

 

Raspored obroka za pravilno mršavljenje

Manjim i kvalitetnijim obrocima održavamo naš organizam sitim kroz dan, a tu je posebno važan i doručak, koji nam pruža energiju. Ovakvim načinom prehrane isto tako sprječavamo kasno prejedanje, koje je i jedan od većih krivaca za salo na trbuhu.

Doručak bi trebao biti obilan. Priuštite sebi dovoljno ugljikohidrata i proteina te doručak pojedite u sat vremena nakon buđenja. Isto tako, ni čaša malomasnog mlijeka neće odmoći.

Kasnije, za međuobrok pojedite malo masti, to može biti šačica badema ili kikirikija u ljusci.

Zatim za ručak ponovite kombinaciju proteina i ugljikohidrata, no onih dobrih ugljikohidrata, kao što je primjerice kuvani krompir.

Slijedi još jedan međuobrok, a to može biti voćka, integralni krekeri ili povrće.

I zatim zloglasna večera, koja treba biti lagana, a vrlo dobro je tada kombinovati proteine i masti. Primjerice, posni sir s maslinovim uljem, zelena salata s tunom i slično.

vezbanje

Izvor fotografije: https://www.nbcnews.com/

 

Vježbanje – stotine trbušnjaka ili ne?

Kada smo regulisali prehranu, vježbanjem ćemo ubrzati skidanje sala na stomaku  i oblikovati tijelo.

Za mršavljenje se preporučuju kardio aktivnosti, no to ne mora nužno značiti da ćete samo njih raditi svaki dan u sedmici. Budite umjereni, odlazite 4-5 puta sedmično u teretanu. Neka se u vase vježbanje ubroji i vježbanje s utezima jer će ono pomoći topljenju masti.

Mnogi griješe kada izbjegavaju utege, u strahu da će od njih nabiti previše mišića. Vježbanje s malim težinama, a više ponavljanja, zateže naš mišić i oblikuje ga, dakle nabit ćemo mišiće samo ako konstantno ponavljamo vježbu s većim težinama.

Vježbe za stomak i savjeti za savršene trbušne mišiće

Odlučili ste poraditi na svojim trbušnim mišićima, vježbate svaki dan kako bi došli do cilja, a trbušnih mišića još nema? Kada je riječ o vježbanju, jedan od najzahtjevnijih zadataka je postizanje trbušnih mišića, a jedna od najvećih zabluda je da ćete ih postići napornim vježbama fokusiranim samo na trbušne mišiće.

Ono što možda niste znali jest da trbušnjaci rastu u kuhinji, ne u teretani. Primjerice, ako se hranite nezdravo, a vježbate trbušnjake svaki dan, trbušni mišići će svakako jačati, no masne naslage, zbog nezdrave prehrane će još uvijek prekrivati trbušne mišiće, što će dovesti do proširivanja struka.
Mnogi se možda ne bi složili, no vitku i isklesanu figuru čini čak 80% zdrave prehrane, a samo 20% fizičke aktivnosti odnosno vježbanja.

Kojim vježbama topimo salo sa stomaka?


Velika zabluda, kada je riječ o vježbanju trbušnih mišića, jest da što više vježbamo tu grupu mišića, to će se trbušnjaci prije vidjeti. Naprotiv, kao i svim ostalim mišićima u tijelu i trbušnjacima treba adekvatan odmor.

Nakon što ste uveli zdravu prehranu, potrebno je uvesti i neke fizičke aktivnosti ako ste zaista odlučni u tome da postignete rezultate. Masne naslage (ako ih imate), možete skinuti jednostavnim aerobnim vježbama i trčanjem samo nekoliko puta tjedno.

Trčanje

Nemojte pretjerati u trčanju, jer ćete tim putem gubiti na zalihama energije i metabolizam će se usporiti, a osim toga, trčanje često izazove ozljede zglobova, pogotovo ako ste početnik.Usprkos tome što se trčanje danas predstavlja kao sigurna vje žba s kojom ćete sigurno izgubiti na težini, ona takođe može biti i veoma opasna.

Trčite 2-3 puta sedmično, a ako ste u mogućnosti trčanje svakako zamijenite rolanjem ili brzim hodanjem.

 

veslanje kod kuce

Izvor fotografije: https://fitz.hk/Veslanje kod kuće

Jedna od najučinkovitijih vježba za trbušnjake je veslanje. Sjednite na pod i dignite noge u zrak pa ih vucite naprijed i natrag dok su u zraku. Ova jednostavna vježbica može biti učinkovitija od samih trbušnjaka, pogotovo ako ste početnik i ako imate problema s masnim naslagama na trbuhu.

Ako ste član teretane, radite ovu vježbu na spravi za veslanje, ne samo da ćete ojačati mišiće, nego će ova vježba za vas biti učinkovitija od trčanja, a mogućnost ozljeda zglobova u ovom slučaju ne postoji.

 

sklopka vezba

Izvor fotografije: https://fitz.hk/Sklopka

Slična vježba veslanju je takozvana sklopka. Lezite na leđa i ispružite ruke i noge tako da ste cijelom dužinom na podu, zatim dižite ruke i noge ravno dok se u isto vrijeme ne dodirnu u zraku.

Sklopka je jako učinkovita, ali i zahtjevna vježba pa ju napravite svega par puta sa par ponavljanja.

 

trbusnjaci

Izvor fotografije: https://fitz.hk/Trbušnjaci

Trbušnjake za početak vježbajte par puta sedmično po par serija, izbjeći ćete kontra efekt odnosno širenje struka, a lagano i postepeno ćete jačati trbušne mišiće. Savjetujemo vam da izbjegavate klasične trbušnjake odnosno one kod kojih se cijelo tijelo diže kako bi došlo do koljena.

Umjesto toga kombinujte različite vrste trbušnjaka, od kojih će svaka biti korisna za jedan od mišića. Ipak, isklesane trbušne mišiće nećemo postići samo jednom vježbom jer trbušnih mišića ima puno više. Trudite se da vam kralježnica, odnosno leđa uvijek budu ravna dok izvodite vježbu jer inače može doći do ozljede leđa.


 

Naši partneri

Pročitajte još...

23 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako laganim vježbama riješiti bolove u leđima