Kako tijekom novogodišnjih praznika izbjeći višak

13 JAN 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://www.healthgoesup.com/

 

Kraj 2017. godine se bliži, a samim tim nas uskoro očekuju mnogobrojni praznici. Stara godina, a i doček nove se po običajima obilježava uz obilje većinom kalorične hrane. Veliki broj osoba već sada piše planove za novu godinu i sprema svoju novogodišnju rezoluciju, a nerijetko se među ciljevima ili željama nađe i skidanje viška kilograma koji su se skupili tijekom godine. Nažalost praznici koji nas čekaju nas mogu još dodatno unazaditi kada je u pitanju ciljna kilaža, ali to ne mora biti slučaj. U članku Vam donosim par korisnih savjeta kako u periodu koji nam slijedi izbjeći neželjene kilograme.

1. Porcije su ključne

Svaka grupa namirnica, a samim time i svaka namirnica ima svoje mjesto u ishrani pa tako i poslastice kojih će biti mnogo. Zdrave i nezdrave namirnice ne postoje jedino što jednu namirnicu čini zdravom tj. nezdravom je količina u kojoj se konzumira, tačnije porcija. Jedan komad torte ili kolača, par novogodišnjih keksića ili red-dva čokolade neće biti od presudnog značaja kada je u pitanju Vaša kilaža. Počastite se, ali kao i uvijek u mjerama.

 

porcije za debljanje

Izvor fotografije: https://www.leoncoupe.com/

 

2. Pripazite na alkohol

Osim mnogobrojnih poslastica alkohol igra veliku ulogu u ovo doba godine. Bilo to kuhano vine uz koje ćemo se ugrijati ili čaša viskija u društvu, kalorije se mogu jako brzo nabrati. Bitno je zapamtiti da alkohol ima drugu najveću energetsku vrijednost, odma poslije masti (1g=9kcal) koja iznosi 7kcal na 1g. Osim što nosi značajnu energetsku vrijednost alkohol ujedno stvara stres za organizam jer ga tijelo prepoznaje kao „otrov“ koji je potrebno izbaciti iz organizma. Proces detoksifikacije je prioritet i zahtijeva angažman tijela, a ostali procesi zauzimaju drugo mjesto tako da je metabolizam ostalih makronutrijenata (ugljikohidrati, masti) manje efikasan u odnosu na metabolizam bez prisustva alkohola. Pri konzumiranju alkohola najmanje zlo su čisti oblici pića (vino, viski, gin, pivo) jer miješanjem se dodaju nepotrebne kalorije, a ujedno stvara i prijatniji okus koji često dovede do povećanog unosa.

3. Dozvolite sebi užitak

Koliko god Vaša ishrana bila striktna ili opuštena bitno je da znate svoje granice i da si dozvolite užitak. Kao što smo prethodno naveli, porcije su ključne tako da sam kolač neće uticati na Vašu kilažu, ali Vas možete spriječiti od toga da nakon što ga zaobiđete pojedete dvije čokolade jer Vam se kasnije jelo slatko. Stvaranje zabrana i restrikcija nije dobra ideja u bilo kojem slučaju jer može dovesti do kontraefekta nakon određenog vremena. Dozvolite sebi užitak u par poslastica, a nakon toga se vratite svojoj standardnoj ishrani.

voda prije obroka

Izvor fotografije: http://www.w24.co.za/

 

4. Čaša vode prije obroka

Sam unos vode je jako bitan tijekom hladnijih dana iz više razloga. Od osnovnih funkcija tijela pa do bolje kože sve se može pripisati učinku vode u organizmu. Kao što je svima poznato voda nema energetsku vrijednost tj. nema kalorija i kao takva namirnica se može iskoristiti da zavara organizam. Ako imate tendenciju da se prejedete tijekom prazničnih obroka popijte čašu ili dvije vode 15tak minuta prije obroka. Voda ima značajan volumen koji će raširiti stomak, a širenje stomaka će mozgu poslati signal da smo „siti“. Volumen stomaka je znatno jači signal sitosti od samog čina jela ili unošenja hrane u organizam.

5. Ne idite u kupovinu gladni

Okićeni supermarketi su puni mnogobrojnih ponuda. Čokoladei slatkiši su na akcijama, a paketići su na svakom ćošku. Iskušenja gdje god da se okrenemo, a ona će postati samo još jača ako u kupovinu odemo praznog želudca. Osobe koje idu u kupovinu gladne ujedno i kupuju više kalorija*. Dakle, kako bi sačuvali svoju liniji, a i svoj novčanik u supermarkete idite spremni, punog stomaka.

6. Nova godina, novi višak

Ljeto je već uveliko iza nas, a hladnije vrijeme donosi i veći energetski unos kako bi zadovoljili dodatne potrebe tijela. Ako ste već sada stvorili višak kilograma ključno je da se potrudite da taj višak ne postane još veći. Često se vodimo novogodišnjom rezolucijom kao konopcem za spašavanje. Uvjeravamo sami sebe kako ćemo to uz trening u prvih par mjeseci skinuti, ali zašto bi se uopšte dovodili u lošiju situaciju od trenutne. Zapamtite, Vaše tijelo je staro bez obzira što je godina nova. Ne postoji čarobni dugmić koji će nas resetovati i od 1.1.2018. stvoriti nove i zdravije navike uz koje će se kilogrami sami topiti. Po potrebi pratite detaljno svoju ishranu uz pomoć aplikacija, pridržavajte se plana prehrane koji će Vam omogućiti uživanje u mjerama ili pronađite neki drugi način koji će Vam omogućiti da imate što bolju polaznu tačku u novoj godini.

 

kretanje za dijetu

Izvor fotografije: http://97zokonline.com/

 

7. Krećite se

Hladnije vrijeme nas potiskuje u domove, šetnja do posla se pretvara u vožnju, a večernji izlazak mijenjamo za udobnost vlastita četiri zida. Mnogobrojni faktori doprinose smanjivanju kretanja, a time i energetske potrošnje tijekom hladnijeg vremena. Tijekom hladnijih dana bitno je ostati aktivan i naći alternative za šetnje, vožnju biciklom i slično. Bilo to u obliku teretane (da u teretanu se može upisati i u decembru, ne mora se čekati januar ili prvi u mjesecu) ili rekreacije sa prijateljima, ljetne aktivnosti se moraju adekvatno zamijeniti.

Nadam se da će Vam ovih par savjeta biti od koristi i pomoći Vam da se nakon svih praznika koji nam slijede osjećate što bolje i bez grižnje savjesti zbog viška kilograma.

Da li su Vam se svidjeli savjeti i smatrate li ih praktičnim i korisnim? Koje trikove Vi koristite kako bi ostali u formi u ovom periodu? Podijelite svoja mišljenja, savjete i ideje sa nama.

Hvala Vam na pažnji

Ako Vam se članak svidio i smatrate da bi mogao pomoći i drugima, podijelite ga.

 

Kajs Hadžić
Facebook: KH nutrition

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

08 MAY 2018 Autor: Medicicom

10 načina da umanjite glad dok ste na dijeti