Kako zdravo smršati uz Aloe Veru

23 FEB 2019
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://www.finlineahealthwits.com/

 

Aloe vera se koristila kao lijek u drevnom Egiptu još prije 6.000 godina, gdje je bila poznata kao “biljka besmrtnosti.”

Danas možete pronaći ekstrakte Aloe vere u mnoštvu proizvoda – od deterdženta za pranje suđa pa sve do jogurta. Iako se u naučnim krugovima i dalje vodi rasprava o mnogim zdravstvenim prednostima koje se pripisuju Aloe veri, u njezin komercijalni uspjeh se ne može sumnjati. Procijenjena godišnja svjetska tržišna vrijednost za proizvode koji sadrže Aloe veru iznosi oko 13 milijardi dolara.

No, korištenje Aloe vere se nije desilo preko noći. Koristila se i prije 5.000 godina u Indiji, a istorijski izvori ukazuju na to da se koristila i u drevnoj Kini za liječenje opekotina, rana i za smanjenje temperature. Legende kažu da je Aleksandar Veliki, na savjet Aristotela, osvojio Sokotru (arhipelag u Indijskom oceanu) kako bi osigurao opskrbu Aloe vere za tretiranje ranjenih vojnika. Kleopatra ju je svakodnevno koristila za tretmane kože.

Aloe vera sadrži više od 240 prehrambenih i ljekovitih sastojaka! Među njima su vitamini (C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folna kiselina), minerali (magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij i željezo), antioksidansi, aminokiseline, enzimi, antrakinine, lignine, saponine, sterole…

Ali, kao što smo napisali iznad, u naučnim krugovima se i dalje vode debate oko toga da li je ova biljka lijek za sve bolesti za koje se tvrdi.

 

aloe vera za mrsavljenje

Izvor fotografije: https://www.boldsky.com/

 

Aloe vera ima snažna antibakterijska i antifungalna svojstva

Gel Aloe vere sadrži moćne antioksidanse koji spadaju u veliku porodicu tvari poznatu kao polifenoli. Ovi polifenoli, zajedno s nekoliko drugih spojeva u Aloe veri, mogu pomoći pri sprječavanju rasta nekih štetnih bakterija koje mogu izazvati infekcije kod ljudi.

U naučnim eksperimentima je utvrđeno da Aloe vera zaustavlja rast nekoliko vrsta štetnih bakterija i da se gel može primijeniti izravno na zaraženu kožu i na post-hirurške rane kako bi se ubrzalo vrijeme oporavka. Također je učinkovita protiv herpesa, konjunktivitisa i vaginalnih infekcija.

Ekstrakti Aloe vere također ometaju rast gljivica koje uzrokuju gljivične kožne infekcije (tinea), perut i druge kožne infekcije uzrokovane gljivicama. Antifungalna svojstva djeluju i kada se Aloe vera doda u akvarij kako bi ubila gljivice od kojih oboljevaju ribe

 

Kako zdravo smršati uz Aloe Veru?

O čarobnom i ljekovitom djelovanju Aloa Vere na kompletan organizam su znali još i stari Egipćani pa su ovu biljku neobičnog izgleda prozvali “Biljkom besmrtnosti”, a Indijanci “Rajskim štapićem ”. 

Imati zgodno i zdravo tijelo nije nemoguće uz ovu fenomenalnu biljku - Aloa Veru. 

 

kako zdravo smrsati

Izvor fotografije: https://www.lifealth.com/

 

Kako ova ljekovita biljka omogućava brzo i zdravo mršavljenje i zašto se biljka Aloe Vera često spominje kao odlična i ljekovita u procesu detoksikacije cjelokupnog organizma, a samim tim i u procesu mršavljenja saznajte u ovom tekstu

Vrhunska detoksikacija uz Aloe Veru

Kao sredstvo za detoksifikaciju Aloe Vera učinkovito čisti digestivni trakt i vrši oslobađanje organizma od raznih vrsta toksina. S obzirom da biljka Aloe Vera sadrži veliki izvor polisaharida i moćnih antioksidanasa što čini naš imuni sistem jačim, samim tim to spriječava razvoj slobodnih radikala unutar našeg tijela. Na taj način se čuva naš unutrašnji sistem koji samostalno oslobađa tijelo od toksina. Samo tijelo očišćeno od toksina, može dovesti do zdravog mršavljenja. 

Ubrzava metabolizam 

Redovno uzimanje soka od Aloe Vera pomaže ubrzavanje našeg metabolizma, na način da normalizuje pH vrijednost želuca, pomaže održavanju zdrave crijevne flore, otklanjanju gorušice, te čisti i reguliše funkciju tankog i debelog crijeva. 

 

aloe vera za zdravo mrsavljenje

Izvor fotografije: https://fitnesstipss.com/

 

Aloe Vera obiluje vitaminima iz skupine B koji obezbjeđuju zdrav metabolizam. Vitamini B omogućavaju zdravo procesiranje masti, proteina i ugljenih hidrata na način da tijelo koristi ove tvari za energiju, a ne da ih pohranjuje kao masnoću. Dakle, uz Aloe Veru i sve njene hranljive i ljekovite sastojke, obezbjeđujemo svom tijelu ubrzavanje metabolizma.

Aloe Vera djeluje kao prirodni laksativ

Aloe Vera sadrži saponine koji bukvalno djeluju kao “detrdžent” uklanjajući sve nečistoće iz organizma i topeći masti i masne naslage. Saponini su vrsta složenih glikozida i imaju najrazličitija farmakološka svojstva na način da potpomažu resorpciju masti, ugljenih hidrata i drugih materija u organizmu. Dnevna doza Aloe Vera soka dovodi do bolje probave, a što dovodi do pravilnog rada crijeva, čišćenje debelog crijeva i zdravog želuca

Spriječava prejedanje

Aloa Vera je biljka koja omogućava snižavanje nivoa glukoze u krvi, te samim tim nakupljanje masnoća jer je apsorpcija šećera u tijelu sporija. Čisti sok iz Aloe Vera utiče na sitost jer imate dugo osjećaj da niste gladni, te na taj način ne dolazi do prejedanja. 

Ova izuzetno ljekovita biljka jača otpornost organizma, povećava imunitet, spriječava infekcije, otklanja zamor i iscrpljenost, reguliše san i povećava nivo energije i uz takvo obilje hranljivih sastojaka, nemate nikakvog straha da ćete prilikom mršavljenja dovesti tijelo u deficit nekih od vitamina i minerala.

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2021 Autor: Medicicom

Spriječite koronu prirodnim aspirinom