Koji su to prirodni probiotici najefikasniji

02 AUG 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://wholefoodsmagazine.com/

 

Prirodni probiotici su uvak najbolji izbor za korišćenje jer njih prirodno unosimo pravilnom ishranom, dok su veštački probiotici dio raznih kapsula i preparata koji imaju koncentrisane sojeve povoljnih bakterija.

 

Imamo više bakterija na sebi i u sebi neko ćelija

Crijevna flora je jako bitna za naše zdravlje. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da mi imamo više bakterija na sebi i u sebi nego što imamo sopstvenih ćelija, tačnije imamo 10 puta više bakterija nego sopstvenih ćelija, i sve te bakterije žive sa nama u simbiozi i mahom nam čuvaju zdravlje. Sve te naše bakterije imaju 100 puta više gena nego naše tjelesne ćelije i nevjerovatna je interakcija sa njima. Cio taj kompleks bakterija koje žive na nama se zove Mikrobiom i smatra se već sada da je poseban organ. Težina mikrobioma se procjenjuje na 1,5 kilograma.

Djeca koja su rodjena carskim rezom po istraživanjima naučnika zbog toga što ne prolaze kroz vaginalni otvor majke i ne pokupe bakterije koje treba da imaju na sebi i u sebi kasnije su u životu podložna alergijama, autoimunim bolestima, slabijem imunitetu i gojaznosti. Majka je prvi prirodni probiotik na svijetu sa kojim se dijete susreće i koja formira mikrobiom kod djeteta. Otuda i bebe i mala djeca koja rano dobijaju antibiotike dobijaju poremećaj mikrobioma i imaju kasnije u životu zdravstvene probleme.

 

Probiotici ne djeluju bez prebiotika

Prebiotici su vlaknaste materije iz povrća, voća ili drugih namirnica koje štite probiotike od želudačne kiseline i nose ih do crijeva. Otuda sintetički probiotici moraju na poseban način da se uzimaju da bi djelovali, dok prirodni probiotici već u sebi imaju prebiotik koji ih nosi do crijeva.
Sada ćemo dati listu namirnica koje su najbolji prirodni probiotici i koje trebate imati u ishrani. Prirodni probiotik na prirodan način dovodi crijevnu floru u balans i podstiče dobar rad mikrobioma. Naravno, u nekim slučajevima teških oštećenja crijevne flore, farmaceutski probiotik u kapsulama je neophodan, ali se mora znati kako se koristi probiotik.

Uz svaki prirodni probiotik daćemo i par ključnih naznaka kako i na koji način prirodni probiotik djeluje. Jer, nije sve probiotik što se pominje u medijima. Industrijski jogurti, na primjer, mogu napraviti više štete nego koristi ako se puno piju, jer su oni siromašni bakterijama, pasterizovani su. A prirodni probiotici moraju da se uzimaju mjesecima, ne danima i nedjeljama, nego mjesecima kako bi izmenili mikrobiom.

1. Majčino mlijeko

Za svaku bebu najvažniji prirodni probiotik koji joj odredjuje zdravlje u budućnosti je majčino mlijeko. Nema boljeg i ni jedna žena ne bi trebalo da ne doji, jer kroz dojenje djetetu se daje dugoročno zdravlje. Vještačka mlijeka za bebe mijenjaju mikrobiom djeteta i donjeće u budućnosti zdravstvene tegobe, to je dokazano i tu nema mnogo razmišljanja. Djeca koja se ne doje bivaju bolesnija, dobijaju autoimune bolesti i postaju gojaznija.
Najbolja zamjena za majčino mlijeko je magareće mlijeko jer je najsličnije ljudskom, ili kozje mlijeko. Ako neka majka ne može da doji onda neka bebi daje prokuvano kozje mlijeko, pošto je magareće mlijeko teško naći i ekstremno je skupo.

2. Domaće kiselo mlijeko

Najbolji prirodni probiotik je domaće kiselo mlijeko od koze, ovce ili krave, stim da ako koristite kravlje mlijeko to treba da bude kiselo mlijeko spremljeno od mlijeka krave koja je pasla travu, jer ima u sebi i Omega 3 kiseline, dok krave sa farmi koje se hrane kukuruzom imaju u mlijeku Omega 6 kiselinu, što nije dobra varijanta.

3. Mladi bijeli sir

Fantastičan prirodni probiotik, još ako je od životinja koje pasu. Svejedno je da li je to mladi sir od kozjeg, ovčijeg ili kravljeg mlijeka, stim da su kozji i ovčiji proizvodi uvek poželjniji zbog manje kazeina i laktoze u mlijeku od krave.

 

mladi sir kao prirodni probiotik

Izvor fotografije: https://www.livestrong.com/

 
4. Kozja surutka

Čisti jetru, normalizuje rad jetre i balansira krvnu sliku, uz sve to je i odličan prirodni probiotik.
Kiseli kupus – najbolji prirodni probiotici se ne mogu zamisliti bez kiselog kupusa. Ne samo da ima vitamin C, gomilu enzima i balastnih materija, kiseli kupus je odličan prirodni probiotik i treba ga jesti redovno tokom jeseni, zime i ranog proljeća u vidu salate.

5. Domaći Jogurt

Sve isto kao i za kiselo mlijeko, ako možete da napravite domaći jogurt. Ako koristite industrijski jogurt, to će imati neke efekte na mikrobiom ali ne kao domaći jogurt. Jer, prirodni probiotici trebaju da imaju što više sojeva bakterija u sebi, a industrijski jogurti to nemaju.

 

jogurt kao probiotik

Izvor fotografije: https://www.pinterest.com/

 
6. Miso pasta (supa)

Sjajan prirodni probiotik svojstven japanskoj i kineskoh kuhinji. To je fermentisana soja. Koristite miso kao probiotik, stavljajte ga makar nekoliko puta nedjeljno u supu ili variva.

7. Kombuha

Dobar probiotik i to je razlog zašto Kombuha pomaže kod nekih bolesti. Slično djeluju i japanski kristali kao prirodni probiotik. Pravite sami kombuhu ili indijske kristale, to su pečurke koje rastu na crnom čaju i fermentacijom šećera stvaraju prijatan kiselkast sok pun zdravih bakterija i mikroelemenata.

8. Kefir

Svojevremeno proglašen za najbolji prirodni probiotik na svetu kefir ima neka svojstva (gljivice) koja nisu uvek svima prijatna. Pravite sami kefir ako hoćete da imate najbolje prirodne probiotike u kući.

9. Turšija (bez sirćeta)

Domaća turšija pravljene samo sa soli i bez sirćeta je odličan probiotik. Najbolji probiotik su kiseli krastavčići.

 

tursija kao prirodni probiotik

Izvor fotografije: http://kanigas.com/

 

Pravilna upotreba prirodnih probiotika

Najbolji probiotici na svijetu su prirodni probiotici u vidu hrane, mahom fermentisana hrana. U prošlom tekstu smo napisali koji su to najbolji prirodni probiotici, sad samo treba da objasnimo kako se oni upotrebljavaju.

1.    Ne preterujete sa unosom – veliki unos probiotičke hrane neće da vam brzo obnovi mikrobiom, može samo da vam napravi probleme sa stomakom
2.    Treba stalno mijenjati vrstu hrane – nemojte uzeti samo jednu probiotičku hranu i nju non stop jesti, mjenjajte prirodne probiotike da vam ishrana bude raznovrsna
3.    Birajte prirodni probiotik koji vam odgovara po tipu bolesti – ako imate kandidu onda za vas nisu prirodni probiotici kao što su mlijeko, jogurt i sir
4.    Prirodne probiotike jedite sa što više prebiotika – kuvanog povrća i integralnog žita.
5.    Potrebno je vrijeme da se prirodni probiotici sa svojim sojevima bakterija nametnu u crijevima i vrate ravnotežno stanje i to uspostavljanje mikrobioma traje mjesecima! Ne danima, ne nedjeljama, nego mjesecima.
6.    Za one koji imaju izraženo poremećenu crijevnu floru od antibiotika ili lijekova jednom mjesečno uradite terapiju čišćenja crijeva – hidrokolon terapija ili korišćenje gline, aktivnog uglja ili zeolita. Ako se pravilno hranite sa puno povrća i malo ugljenih hidrata a bez mesa i mlijeka, vaša crijeva će biti čista ali ove materije utiču na smanjenje negativnih bakterija (mada dijelom smanjuju i pozitivne bakterije). Uzimanje tih materija ne treba da bude duže od 7 dana.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2021 Autor: Medicicom

Spriječite koronu prirodnim aspirinom