Kopriva, božiji dar za čistu krv

01 MAY 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: https://myrobalanclinic.wordpress.com/

 

Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive. Svi dijelovi koprive - stabljika, lišće, korijen i cvijet - imaju ljekovita svojstva. U drevna vremena kopriva je bila vrlo cijenjena. Na slici Albrechta Duerer (1471 - 1528) možemo vidjeti anđela sa koprivom u rukama.

Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli sobzirom koliko je zdrava.
Divlje bilje je najkorisnije u našoj ishrani. Treba ga brati u prirodi, što dalje od puta i izvora zagađenja (planina, proplanak, livada i sl.).

 

Domaća biljka sa našeg podneblja

Kopriva je domaća biljka, sa našeg podneblja, nije uvezena, brana zelena niti sprejisana raznim otrovima radi zaštite od buđanja u transportu i slično. Zato je najkorisnija jer je beremo u prirodi i odmah jedemo. Koprivu možete koristiti za cijeđenje soka, pravljenje zelenog smoothija, a bebi se može uvesti u jelovnik već od 8. mjeseca života. Kako kopriva sadrži i vitamin C u sebi, odlična je u kombinaciji sa bilo kojim voćem za vašu bebu ili dijete. Kopriva ne žari kada se iscjedi u sok ili izblenda u blenderu. Nikada nemojte djetetu dati svjež list koprive u komadu da jede, to je zaista opasno.
Pošto ekcem ima unutrašnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv.
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimuliše rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.
U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.

Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.
Kopriva smanjuje osjetljivost na prehladu i pomaže kod reumatizma i gihta. Izuzetno je korisna za bolesti krvnih žila, na primjer, Birgerovu bolest.

Kupka se također preporučuje kod koronarne bolesti srca. Uđite u kadu i okupajte područje srca sa toplim čajem od koprive. Dok to radite, nježno masirajte područje srca.
Za išijas, artritis, lumbago i neuritis u rukama i nogama: lagano udarajte zahvaćeno područje sa svježe ubranom koprivom. Također možete napraviti vruću kupku sa koprivom.
Na žalost, u modernom društvu čovjek prolazi mimo njih i daje prednost analgeticima, koje koristi pretjerano.

kopriva sa svim svojim delovima

Izvor slike: https://togoagatewards.wordpress.com/

 

Riznica bogatih vitamina

U ovoj široko rasprostranjenoj zeljastoj biljci kriju se mnogi dragocjeni nutrijenti.
Obiluje vitaminima C, A, K, B2.
Sadrži bjelančevine, masti, ugljikohidrate, flavonoide, tanin, klorofil, karoten, lecitin, fitosterol, acetilholin te pantotensku, mravlju, octenu i silicijsku kiselinu.
Korijen koprive sadrži velike količine željeza, stoga se tradicionalno koristi u liječenju anemije kao i protiv prhuti u kosi, opadanja kose te za njeno jačanje.

Zbog visokog udjela magnezija kopriva je odlično sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva kao i opće slabosti, umora i iscrpljenosti.
Mineral silicij je od velikog značaja za zdravlje kože, zbog čega je kopriva u fitoterapiji nezaobilazan lijek za suzbijanje akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica. 
Zahvaljujući vitaminu K, pomaže u zaustavljanju krvarenja te se stoga preporučuje za regulisanje obilnih menstruacija kao i za zaustavljanje krvarenja iz nosa. 

Odlična je pomoć u liječenju hroničnih upala mokraćnog sistema jer u svom sastavu sadrži tvari koje suzbijaju razvoj bakterija.
Lecitin prisutan u koprivi ublažava bolne zglobove, pospješuje probavu te njeguje i jača kosu. Pospješuje pamćenje i pomaže kod osjetljivosti na vremenske promjene.
 

 

Lijek iz prirode protiv anemije

Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba!

Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja. Ova jednostavna biljka vijekovima je poznati narodni lijek za slabokrvnost i prevenciju anemije.
Bogatstvo željeza, najvažnijeg elementa u ljudskom organizmu, a kojeg tijelo samo ne proizvodi, razlog je zbog kojeg je kopriva bila neizostavan sastojak svake kućne apoteke u istoriji. 
Bogata je i vitaminom C, koji prirodno potiče bolju apsorpciju željeza pa se pri njenoj upotrebi ne javljaju uobičajene nuspojave uzimanja dodatne terapije željezom, kao što su mučnina, proljev i bolovi u želucu.
Kopriva je ujedno i prirodni izvor energije i vitalnosti.

Kopriva broj 1 za detoksikaciju organizma


Ova naizgled neugledna biljka izvrsna je pomoć u detoksikaciji organizma.
Potiče rad probavnog sistema, pospješuje izbacivanje tečnosti, čisti krv i mokraćne kanale.
Kopriva pomaže u izlučivanju viška mokraćne kiseline iz tijela, pa služi kao narodni lijek za tegobe povezane s gihtom.
Upravo stoga je velika pomoć u ublažavanju bolesti povezanih s nakupljanjem i zadržavanjem toksina u organizmu te kao prirodna pomoć protiv parazita u tijelu. 

Odličan izbor za trudnice


Kopriva je biljka koju je preporučeno koristiti i u najosjetljivijem dijelu ženinog života – trudnoći, kada se koristi u obliku čaja, dok se svježe cijeđeni sok od koprive (iz sokovnika) ne preporučuje.
Budući da obiluje željezom, prirodan je izbor za sprječavanje i liječenje trudničke anemije te potiče cirkulaciju.
Pomaže radu bubrega, ublažava stres, regulira rad hormona i smiruje upale.
Zahvaljujući magnezijumu, smanjuje grčeve u nogama i ublažava porođajne bolove te pridonosi smanjenju umora i malaksalosti.
Može pomoći kod hemeroida te spriječiti krvarenje nakon poroda.
Potiče stvaranje majčinog mlijeka.
Čaj od koprive dobro je piti već od 2. tromjesečja i u cijelom periodu dojenja.
Pomaže i u obnovi kose te osigurava zdravu i čistu kožu.

kopriva, boziji dar za cistu krv

Izvor slike: https://www.organicfacts.net/

 

Ostale poznate dobrobiti koprive

•    jača imunitet
•    smiruje simptome reumatizma i artritisa
•    pomaže kod menstrualnih bolova i predmenstrualne nadutosti
•    snižava krvni tlak i šećer u krvi
•    pomaže kod glavobolje i nesanice
•    ublažava bolesti dišnih puteva
•    eliminira kožne probleme
•    suzbija infekcije urinarnog trakta
•    uništava crijevne parazite
•    njeguje i jača kosu
•    potiče laktaciju
 

Primjena koprive


Redovnim konzumiranjem pripravaka od ove čudesne biljke možete preventivno djelovati na mnoge bolesti te ublažiti i pomoći pri liječenju i težih zdravstvenih tegoba.
Stoga, uvedite u svoj dnevni ritual barem 1-2 šoljice čaja ili soka od koprive.
Za liječenje težih oboljenja jedna ili dvije šoljice neće biti dovoljne. U tom slučaju svakodnevno konzumirajte litru do dvije ovog čaja.
Koprivu možete iskoristiti za pripremu čaja, soka, meda, likera, sirupa, tinkture ili pak njome obogatiti vaša omiljena jela.

 

Napomena

Nakon duže konzumacije koprive postoji manji rizik od alergijske reakcije.
Kopriva u pojedinim slučajevima može izazvati proliv i probleme s probavom.
U slučaju konzumacije većih količina koprive konsultujte se s liječnikom jer kopriva može pojačati ili ometati djelovanje pojedinih lijekova (lijekova za razrjeđivanje krvi, za snižavanje pritiska, za dijabetes, antidepresiva).
Nema potrebe čekati da dođe bolest. Raznorazne bolesti neće imati nikakve šanse, ako naučimo cijeniti koprivu

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 JUL 2018 Autor: Medicicom

Dragoljub - ubica bakterija sa vaše terase