Lujza Hej: zašto je praštanje ključ naše slobode

25 JAN 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://blogs.elca.org/

 

Naučimo kako da praštanjem zaštitimo sebe od negativnih posljedica

 

Često upitam svoje klijente: " Da li biste više željeli da budete u pravu ili da budete srećni?"

Svako od nas ima svoje mišljenje o tome ko je u pravu, a ko je u krivu.  Zato često priželjkujemo da kaznimo nekog zbog nečega što nam je uradio, pa ipak, mi smo ti koji premotavamo taj događaj u glavi. Potpuno je budalasto da sebe kažnjavamo u sadašnjosti zbog nečega što nam je neko uradio u prošlosti.

Da bismo se oslobodili prošlosti, neophodno je da želimo da oprostimo, čak i kada ne znamo kako. Oprostiti znači odreći se bolnih sjećanja, odreći se cijele situacije. Nepraštanjem uništavamo sebe iznutra.

 

oprastanje

Izvor fotografije: https://completewellbeing.com/

 

Najbolja vježba za opraštanje

Ukoliko nekome nešto treba da oprostite ili neko treba da oprosti vama, praktikujte ovu vežbu kako biste sebi i drugima olakšali ovaj proces...
Svi oni koji koračaju duhovnim putevima znaju u čemu je značaj oproštaja. Za neke od nas, postoji jedan korak (predkorak) koji nam je neophodan kako bismo mogli u potpunosti nekome da oprostimo. Ponekad je detetu u nama neophodna osveta, pa makar i mala, kao preduslov za oproštaj. U ovakvim situacijama, ova vježba će vam biti od koristi.

Zatvorite oči, budite tihi i mirni. Mislite o ljudima kojima vam je najteže da oprostite. Šta biste zaista željeli da uradite?

Šta bi oni trebalo da urade da biste im oprostili? Zamislite da se cijela ta situacija odvija upravo sada. Izgradite sliku u svojim mislima do detalja. Koliko dugo želite da pate ili budu kažnjeni? Kada se osjetite ispunjeno, fokusirajte se i dozvolite da se sve zauvjek završi. Trebalo bi da se u ovom trenutku osjetite lakše, ali i da bez poteškoća razmišljate o oproštaju.

Ipak, nemojte sebi udovoljavati na ovakav način svakoga dana. Uradite ovu vježbu jedanput - to će biti dovoljno da budete oslobođeni.

 

budi srecan i oprosti

Izvor fotografije: https://fll.cc/

 
Budi srećan i oprosti

Sada, kada ste spremni da oprostite, možete da pređete na vježbu opraštanja. Poželjno je da imate partnera, ali ukoliko ste sami - govorite naglas. Sjedite mirno, zatvorite oči i recite: "Osoba kojoj treba da oprostim je ,……....  i opraštam ti za,…………..."

Ponovite nekoliko puta. Koliko stvari ima koje bi trebalo da vi oprostite drugima, toliko je stvari koje drugi treba da oprosti vama. Ukoliko praktikujete ovu vježbu sa partnerom, dozvolite mu da vam kaže:"Hvala ti, sada te oslobađam (krivice)." Ukoliko vježbu praktikujete sami, zamislite osobu koja bi trebalo da vam izgovori ove riječi. Vježba bi trebalo da traje između 5 i 10 minuta. Preispitajte sebe i svoje srce, potražite terete koji vas opterećuju. Potom ih pustite.
Na kraju, fokusirajte se na sebe. Naglas uputite ove reči sami sebi:" Opraštam sebi za,……….." Ponavljajte riječi oko 5 minuta. Ovu moćnu vježbu praktikujte jedanput nedjeljno kako biste se rešili negativnih, emotivnih taloga. Neke situacije ćete prevazići lakše, neke brže, ali najbitnije je da ćete doći do svog cilja.


 

Naši partneri

Pročitajte još...

26 JUN 2019 Autor: Medicicom

13 Znakova da život prolazi pored vas