Nakit koji liječi

12 MAR 2017
Autor:
Medicicom

Još u drevnim kulturama ljudi su poznavali ljekovita i energetska svojstva dragog i poludragog kamenja. Nisu se samo ukrašavali i kitili njima, kako to na prvi pogled može da izgleda, nego su se kristalima ciljano liječili, koristili ih kao preventivu i zaštitu od loših uticaja. Nosili su drago i poludrago kamenje na sebi kao brezletne, ogrlice, prstenje, priveske ili sa sobom u džepu u specijalno šivenim kožnim kesicama. Kristale su polagali na telo iznad organa koje žele da iscele, a u svoje odaje gdje borave veći dio dana postavljali su razne oblike velikih nakupina kristala kao što su geode, klasteri, kugle od ametista, gorskog kristala, citrina, dimljenog kvarca, turmalina i mnoge druge.

Kristaloterapija je poznata ljudima više od pet hiljada godina. Najstariji zapisi potiču iz Kine i Indije. Tradicionalna medicina u tim zemljama i danas koristi kristale. To je drevna vještina samoiscjeljivanja i umjetnost polaganja kristala, minerala i poludragog kamenja na ili oko sebe u cilju indukovanja duboke relaksacije, oslobađanja stresa i bola i uravnoteživanja fizičkog i nevidljivih suptilnih tijela.

Poludrago kamenje preventivno djeluje protiv tromboze i srčanog infarkta. Svojim ljekovitim i regenerativnim djelovanjem na krv, rozen kvarc utiče na dovoljnu ishranu krvlju srčanog i plućnog sistema.
Kada već nosite nakit, nosite onaj koji liječi. Nakit sa poludragim kamenom je prelep, ali isto tako je izuzetno koristan. Poznato vam je da se ćilibarske ogrlice kupuju djeci kada im rastu zubi da im ublaže bol. Isto tako je djelotvoran na svaku osobu, bez obzira na godine.

Svaki kamen ima svoje djelovanje i način nošenja. Upoznajte se sa tim detaljima pa pravac u kupovinu nakita:

Akvamarin

Svjetlo plave i svjetlo zelene boje, providni kamen. Stari Grci su ovaj kamen poštovali kao simbol čistoće, ljubavi i u svrhu zaštite bračne sreće. Akvamarin posebno iscjeljuje bolesti disajnih puteva, kao bronhitis, astmu, plućne bolesti i bolove grla i glasnih zica – pripremite vruću vodu od akvamarina s kamilicom i limunom.

Voda od akvamarina čisti kožu od akni i bubuljica. Akvamarin je poznat kao kamen hrabrosti i odvažnosti. Podstice brze intelektualne reakcije. Daje mir, umirujuću komunikaciju i štiti auru. Čuva srce, imunološki sistem, kosti, jetru, čir na želucu, slezenu, vrat, bubrege, živce i kičmu. Djeluje smirujuće na živce i srce, ublažava depresije, reguliše emocije, daje samopouzdanje i stabilnost karakteru. Izvanredan je za meditaciju. U braku i partnerskom odnosu akvamarin je kamen koji ljubav jača i produbljuje i u najtežim razdobljima.

akvamarin

Ametist

Sjajan, providan, ljubičasti, vrlo cijenjen kamen dobar je za jačanje endokrinog i imunološkog sistema u organizmu. Snažan je čistač krvi i energizator. Pomaže kod mentalnih poremećaja. Pomaže protiv migrene i stresom izazvanu napetost. Pod jastukom, ametist donosi miran san i štiti od noćnih mora. Aktivira vezivno tkivo i pomaže koži da održi vlažnost.

Voda ametista ne samo što neguje kožu, već i pročišćava žljezde i pore od začepljenja, pa se može koristiti kao tonik u kozmetičke svrhe. Ametist djeluje na oči, dijabetes, epilepsiju, sljepilo za boje, masno tkivo, hormone, glavobolju, čir na želucu. Poboljšava koncentraciju, djeluje umirujuće na srce i živce, smanjuje strast, nesanicu, a jača samopoštovanje. U meditaciji jača intuitivne sposobnosti i vidovitost. Štiti od lažnih prijatelja koji se jednostavno više ne pojavljuju.

ametist

Aventurin

Mutno zeleni kamen sa srebrnim ili zlatim tačkicama, stakleno sjajan.  Nošenjem na koži iscjeljuje kožne alergije, akne i čireve. Ublažuje opadanje kose, cvjetanje kose, perut i osip, a jača kosu. Voda od aventurina dobra je za smirenje očiju kod prenaprezanja. Kao dodatak kupkama, iscjeljuje bolove u leđima. U kombinaciji sa gorskim kristalom iscjeljuje alergije. Ublažava  hronične upale debelog crijeva i s njom povezane probadajuće bolove ili dijareju. Probavne smetnje, gasove i čestu začepljenost takodje ublažuje i iscjeljuje. Aventurin ublažava psihosomatske smetnje i strahove, posebno one koji potiču iz prvih sedam godina života. Podržava nezavisnost, veselje, humor i vedrinu, a negativnu snagu pretvara u pozitivan stav prema životu. Programira se za rast blagostanja i novac. Pomaže u zadržavanju pravih prijatelja u vjernom prijateljstvu. Aventurin energetski čistimo pod vodom, a punimo na suncu.

aventurin

Fluorit

Sjajan, providan, žuto, zeleno, ljubičasti kristal, često prugast, u različitim prelivajćim nijansama. Jak, iscjeljujući kamen. Nered dovodi u red, povećava mentalne sposobnosti i koncentraciju. Podstiče duhovnu i psihičku cjelovitost i razvoj, istinu, zaštitu i donosi mir. Pomaže u rješavanju psihičkih blokada, osnažuje svijest. Odlično utiče na zdravlje kostiju i mišića. Dobar je za čišćenje aure i podstiče zdravu ljubav prema sebi.

fluorit

Gorski Kristal

Gorski kristal jedan je od najsvetijih kamenova, ako ne i najsvetiji od svih. Pogodan je kao kamen usklađenja za svo ljekovito kamenje i zbog svojih snažnih, a u isto vrijeme nježnih vibracija, prodire do velikog broja organa. Njegova posebna ljekovita svojstva leže u preventivnom, pročišćavajućem i lekovitom djelovanju na vene, krvne sudove i koronarne arterije. Koristi se za liječenje različitih bolesti, a uravnotežuje energije u organizmu.

Djeluje na oči, kataraktu, krvna zrnca, krvarenja, crijeva, žljezde, masno tkivo, srce, hormone, protok krvi, pluća, limfu, leukemiju, nervni sistem, varenje, vitalnost. Stimuliše funkcije mozga i pojačava koncentraciju. Otklanja negativnosti iz energetskog polja u okolini i to ga čini nenadmašnim za zaštitu prostora od štetnih zračenja. Uklanja emocionalne blokade, povećava senzibilnost, sigurnost. Izvanredan za meditaciju.

gorski kristal

Lapis lazuli

Egipćani su vjerovali da je taj kamen „Stargate“ (zvjezdana vrata). Lapis lazuli donosi iskrenost, otvorenost, unutrašju moć, intuiciju, kreativnost, muževnost. Osnažuje um, tijelo i povećava svjsnost i duhovnu vezu-evoluciju. Pomaže da organizujemo svakodnevnicu i stišamo i zaposlimo nemiran um.

Pomaže u izgradnji samopouzdanja, donosi i povećava ljubav i vjernost u braku. Povezan je s petom i šestom čakrom, može nevjerovatno pomoći da govorimo upravo prave stvari. Lapis je dobar zaštitnik protiv fizičkih i psihičkih napada. Koristan je za sinuse, glavobolje, nervni sistem, govorne poteškoće, hipofizu, olakšanje boli.

lapis lazuli

 

Rozen kvarc

Poznat kao kamen ljubavi, donosi nježnost, toleranciju, praštanje. Smiruje, pomaže kod čišćenja nakupljenog besa, ljubomore, strahova. Zamenjuje negativnost s harmonijom. Djeluje na četvrtu čakru i područje srca, krvotoka, poboljšava rad bubrega, pomlađuje i regeneriše kožu. Kada se programira za mršavljenje daje izvrsne rezultate. Dobar je protiv nesanice i štiti od štetnih podzemnih zračenja, pa je s kombinacijom takvih djelovanja idealan za spavaću sobu. Kamen koji morate imati!

Preventivno djeluje protiv tromboze i srčanog infarkta. Svojim ljekovitim i regenerativnim djelovanjem na krv, rozen kvarc utiče na dovoljnu ishranu krvlju srčanog i plućnog sistema. Rozenkvarc – masažom u kombinaciji s vodom od rozenkvarca, ubrzava  rast ćelija i regeneraciju kože. Pod jastukom, rozenkvarc ublažava depresije i smetnje u snu. Vrlo su dobra zaštita od zračenja – rozenkvarc veličine šake optimalna je zaštita od zračenja računara.


rozen kvarc


 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

03 MAY 2018 Autor: Medicicom

Top 9 prirodnih sredstava protiv komaraca