Nana za poremećaj rada štitne žljezde i jetru

12 JUN 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://sv.emedemujer.com/

 

Nana je, uz kamilicu, verovatno najviše korišćena lekovita biljka. Kutiju sa kesicama čaja od nane ima gotovo svaka kuća. Međutim, baš zato što su ti čajevi iz kesice toliko rasprostranjeni, malo smo zaboravili koliko je nana zaista korisna i dragocena. Naravno, kada pijete pravilno napravljen čaj od biljke dobrog kvaliteta, a ne prašinu koja mesecima stoji u filter kesici.

Kako se pravi čaj od biljaka koje sadrže eterska ulja

Biljke mnogo brže gube lekovitost kada su veoma usitnjene. Biljnu sirovinu najbolje je usitniti neposredno pre nego što ćete napraviti čaj. Druga važna stvar kod biljaka koje sadrže etarska ulja, kao što je nana, jeste da ih nikada ne kuvate, već samo prelijte ključalom vodom. Za jednu šolju čaja trebala bi vam puna supena kašika osušenih listova nane. Ako koristite svežu biljku, duplirajte dozu. Treća važna stvar je da čaj poklopite i ostavite da stoji barem 10, a idealno 20 minuta. Nakon toga dobili ste ne samo ukusan već i lekovit napitak. Kad smo utvrdili kako se pravilno priprema čaj od nane, pozabavićemo se njenim delovanjem.

 

nana lijek protiv nadimanja

Izvor fotografije: http://biorganic.md/

 

Odličan biljni lek protiv nadimanja

Nana je odličan biljni lek protiv nadimanja, lošeg varenje, gasova i bola u organima za varenje. U kombinaciji sa kimom ili komoračem sprečava grčeve. Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka. U kombinaciji sa vranilovom travom zaustavlja proliv (potrebno je da čaj stoji barem pola sata pre ceđenja).

Za bolesnu jetru

Čaj od pitome nane jedan je od najboljih biljnih lekova za bolesnu jetru. Najbolji rezultati postižu se dogotrajnom terapijom čajem od jednakih delova nane i smilja. Pored ove čajne mešavine trebalo bi piti i kapsule sa suvim ekstraktom gujine trave.
Hladni miris mente tek nakon nekoliko minuta otkriva svoju pravu prirodu i od hladnog postaje topao. Ova osobina nane bila je dobro poznata čuvenom alhemičaru Nikolasu Kopleru, koji je opisao osobine ove mirisne esencije kao posebno dobre za sve ljude umornog duha, preterano zagrejane za nebitne, svakodnevne stvari, a nezainteresovane za one životno važne.

 

etericno ulje mente

Izvor fotografije: https://www.thesourcery.co.nz/

 

Japanci, nadaleko čuveni po studioznosti, utvrdili su da miris nane stimuliše naše ganglije, pojačava budnost, koncentraciju i fokusiranost. Baš zato u Zemlji izlazećeg sunca zaposleni u velikim banakama udišu esencijalno ulje nane. Mentol je glavni sastojak ovog etarskog ulja, ali u etarskom ulju nane nalazi se još nekoliko desetina različitih supstanci (menton, pulegon…), pa je delovanje ulja znatno kompleksnije od čistog mentola.

Nana za sportske povrede i bolove u mišićima

Rastvor etarskih ulja nane i ruzmarina u alkoholu pomaže kod sportskih povreda, bolova u kostima, zglobovima i mišićima.
Čaj od nane stari je narodni lek protiv glavobolje, posebno ako je izazvana lošim varenjem ili promenom vremena. Još bolji rezultat postiže se kombinacijom nane, kamilice i matičnjaka.

 

menta za sportske povrede

Izvor fotografije: https://www.bakker.com/

 

Za poremećaj rada štitne žlezde

Jak čaj od jednakih delova nane i matičnjaka toplo preporučujem osobama sa poremećenim radom štitne žlezde. Ovaj čaj balansira i reguliše proizvodnju hormona i preporučuje se i osobama sa pojačanim i osobama sa smanjenim radom štitne žlezde.
 

Čaj za bolesnu jetru:

Nana (Mentha piperita) 100g
Smilje (Helichrysum arenarium) 100g
Biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti nezaslađeno pola sata pre jela (ručka i večere) po jednu šolju. Čaj se pije dva meseca.
 

caj od nane

Izvor fotografije: http://biorganic.md/

 

Čajna mešavina za regulisanje rada štitne žlezde:

Nana (Mentha piperita) 100g
Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
Biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljajima.
 

Čajna mešavine za one koji se ujutro teško razbuđuju:

Nana (Mentha piperita) 100g
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 50g
Kopriva (Urtica dioica) 20g
Biljke pomešati, pa jednu supenu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, dodati pola kafene kašičice đumbira u prahu, promešati poklopiti i ostaviti 10 minuta. Procediti i popiti toplo. Ovaj čaj je idealan za sve one koji žele da prestanu da piju kafu.

 

Momčilo Antonijević - snagabilja.rs

 

Naši partneri

Pročitajte još...

29 SEP 2021 Autor: Medicicom

Kako srijemuš utiče na imunitet?