Ljekovito vino za srce

03 APR 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: http://drtaylorwallace.com/heart-healthy-benefits-red-wine/

 

SRČANE bolesti su definitivno ubica broj jedan širom svjeta. Čak 36 odsto uzroka smrti u Sjedinjenim Američkim Državama vezano je za srčane bolesti, svake 34 sekunde neko ima srčani udar, a na svaki minut po jedna osoba umre. Kod nas i u region, bolesti srca i krvnih sudova su uzrok smrti 50 odsto kod muškaraca i 60 odsto kod žena. Smatra se da je koronarna bolest srca najčešća srčana bolest po smrtnosti širom svjeta. Ipak ovaj masovni „ubica“ ima mnogo različitih lica, od aritmije, srčane slabosti, perikarditisa, koronarne srčane bolesti.

Faktori rizika za srčane bolesti

Svim srčanim bolestima je zajedničko da prvi simptomi mogu da budu slični, čak identični, baš kao i faktori koji dovode do problema sa radom srca. Faktori rizika mogu da budu i potpuno nezavisni od naše volje i ponašanja, poput pola, godina i porodične anamneze. Ali, na neke uzroke srčanih bolesti naše ponašanje i te kako ima uticaja. Na primjer, samo normalizovanje krvnog pritiska može da prepolovi ukupan rizik od srčanih bolesti, naglašavaju naučnici.
Najprije, kao jednog od najvećih krivaca za srčane bolesti označavaju pušenje, jer podiže krvni pritisak, zgrušava krv, snižava dobar holesterol. Spada u najčešće uzroke prevremene smrti. I čak ako je jedna od navika koju je najteže promeniti, prestanak pušenja je jedna od onih koje prave najveću i najbržu promenu - kada ostavite cigarete, rizik od srčanih bolesti počinje da opada već posle nekoliko dana, a za godinu dana se prepolovi!

kolaci za srce

 
Šta ako imate bol u grudima

Bol u grudima, ma kako se činio bezazlen, ne smije da se ignoriše nikada. Ako imate bol u grudima poslije obroka, vjerovatno su u pitanju problemi sa varenjem, dok kod bola koji se javlja tokom napora, treba da vam se upali „crvena lampica“. Taj bol ne mora uvjek da bude jak, već više kao pritisak, nelagodnost, težina, peckanje, stezanje u grudima. Ovi simptomi nekada mogu da budu pogrešno protumačeni kao gorušica ili problemi sa varenjem. Bolovi od angine pektoris mogu da se šire u ramena, ruke, vrat, grlo, leđa, čak i u vilicu. Ostali simptomi koronarne bolesti uključuju kratak dah, osjećaj lupanja u grudima (nepravilan rad srca), ubrzan rad srca, slabost ili vrtoglavicu, znojenje i mučninu. Ako imate osjećaj kao da vam je „slon sjeo na grudi“, pozovite odmah Hitnu pomoć, savetuju kardiolozi.

S druge strane, čak i ako imate slučajeve srčanih bolesti u porodici, nemojte to shvatati kao „smrtnu presudu“. Ako je roditelj doživeo srčani udar, naročito u mlađim godinama, to kod muških potomaka uvostručuje rizik, a kod kćeri ga povećava za čak 70 odsto, pokazuju podaci Američke asocijacije za srce. Ali, naučnici takođe tvrde da više od 90 odsto tih smrti može da se prevenira eliminacijom faktora rizika i promjenom načina života.

Svaka pojedinačna aktivnost za prevenciju ujedno se smatra i nekom vrstom lijeka, Postoji mnogo načina da odložite ili usporite srčane bolesti, čak i kada imate genetsku predispoziciju i slučajeve sličnih bolesti u porodici.
Jedan od načina da prirodnim lijekom olakšate bolove u prijedelu srca jeste i Vino za srce. Ovaj recept pokazuje velike uspjehe kod svih srčanih slabosti, te nalazi široku primjenu kod mnogih srčanih oboljenja.

Recept za ljekovito vino za srce

Sastojci:

•    10 svježih stabljika peršuna zajedno sa listovima
•    1 litra čistog prirodnog vina
•    1-2 velike kašike čistog vinskog sirćeta
•    300 g pravog pčelinjeg meda

 

lijek za srce

 

Preprema:

10 svježih stabljika peršuna zajedno sa listovima se stavi u 1 litru čistog prirodnog vina i doda 1-2 velike kašike čistog vinskog sirćeta. Kuva se 10 minuta na tihoj vatri (pažnja, peni se) Poslije se doda 300 g pravog, pčelinjeg meda i ostavi da se lagano kuva još 4 minute. Vruće vino za srce procjediti i još toplo staviti u boce koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvoriti. Talog koji se stvori nije škodljiv i slobodno se može piti. Svejedno je koje ćete vino uzeti crno ili bijelo, važno je da bude prirodno i neophodno je pridržavati se redosljeda.
Ako osjetitite probadanje u srcu, uzmite jednu, dvije ili više kašika na dan i bol i probadanje će proći kao rukom odneseno in a taj način se može i preventivno pomoći srcu da ne dođe do ozbiljnijih bolova i bolesti. Zašto ne koristiti preventivno prirodu i sve njene ljekovite čari kako bismo preduprijedili ozbiljnije poremećaje.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

30 APR 2019 Autor: Medicicom

Hren - za sidanje sala sa stomaka