NMK - skupovi

28 APR 2018
Autor:
Medicicom

Etno-selo „Stanišići“ Bijeljina 31.3.2018. godine

Deset godina rada Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske

Pripremila: Prof. dr Snježana Popović Pejičić, predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, spec. internista – subspec. endokrinolog, primarijus

Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske je 31.3.2018. godine u svečnoj sali Hotela „Ras“ u Etno-selu „Stanišići“ , Bijeljina, svečano obilježilo desetogodišnjicu uspješnog rada.
Proslavu je prigodnim govorom otvorila predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske prof. dr Snježana Popović Pejičić, koja je istakla da je Udruženje tokom svog desetogodišnjeg uspješnog rada ostvarilo veoma značajnu saradnju sa stručnim udruženjima endokrinologa i dijabetologa u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i Grčkoj, SAD i drugim zemljama u okruženju. Istaknutim akademicima i profesorima, koji su značajno doprinijeli radu i razvoju Udruženja, ovom prilikom su dodijeljene plakete počasnih članova, kao i nove članske karte.
 Posebno je istaknut značajan doprinos Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i velika podrška koju je pružila u aktivnostima Udruženja, a posebno predsjednika Akademije akademika Rajka Kuzmanovića, koji je održao zapažen govor prilikom otvaranja Prvog i Drugog kongresa endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske 2013. i 2017. god. i lično pružao veliku podršku u radu i razvoju Udruženja.
Plaketa počasnog člana Udruženja je dodijeljena i predsjednici Odbora za kardiovaskularnu patologiju ANURS akademkinji Drenki Šećerov Zečević, sekretaru Odjeljenja za medicinske nauke ANURS akademiku Draganu Danelišenu, sekretaru ANURS akademiku Dragoljubu Mirjaniću, prof. dr Dušku Vuliću, dopisnom članu ANURS, kao i inostranim članovima: akademiku Draganu Miciću, sekretaru Odeljenja za medicinske nauke Srpske akademije nauka i umetnosti, akademiku Miroslavu Ostojiću i akademiku Vladimiru Kanjuhu.
Posebno je istaknut veliki doprinos koji je u radu i razvoju Udruženja pružio akademik Nebojša M. Lalić, koji još od 2003. godine podržava razvoj dijabetologije u Republici Srpskoj, kao i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, prof. dr Ranko Škrbić, koji je podržavao rad Udruženja od samog osnivanja i koji su takođe postali počasni članovi Udruženja.
Uvaženim profesorima iz Republike Srpske koji su podržali održavanje Prvog i Drugog kongresa endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, kao i većeg broja simpozijuma iz oblasti endokrinologije i dijabetologije takođe su dodijeljene plakete počasnih članova:
Prof. dr Milan Skrobić, prof. dr Zoran Vujković, prof. dr Ljubomir Šormaz, prim. dr sc. med. dr Zoran Vujković i i mr sc.dr med. Snježana Novaković Bursać .
Plakete počasnog člana su dobili i uvaženi profesori iz Srbije: Prof. dr Svetozar Damjanović, prof. dr Dragan Zdravković, prof. dr Mirjana Šumarac Dumanović, prof. dr Svetlana Jelić, prof. dr Katarina Lalić, prof. dr Svetlana Vujović, prof. dr Slobodan Antić; Hrvatske: prof. dr Lea Smirčić Duvnjak i prof. dr Darko Kaštelan; Makedonije: prof. dr Tatjana Milenković; Slovenije: prof. dr Andrej Janež, iz Federacije BiH prof. dr Midhat Hajder .
Takođe su uručene i zahvalnice regionalnim stručnim udruženjima sa kojima je Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske tokom svog postojanja ostvarilo dobru saradnju: Udruženje doktora porodične medicine Republike Srpske, Udruženje kardiologa Republike Srpske, Udruženje nefrologa Republike Srpske, Udruženje oftalmologa Republike Srpske, Udruženje fizijatara Republike Srpske, Udruženje neurologa Republike Srpske, kao i Društvo doktora medicine Republike Srpske i Komora doktora medicine Republike Srpske.
Zahvalnice su dodijeljene i značajnim institucijama koje su podržavale rad Udruženja i bile pokrovitelji i koorganizatori Prvog i Drugog kongresa endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske: Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i direktoru Zavoda doc. dr Goranu Taliću, a posebno Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.
 Povelje i zahvalnice su uručene i svim članovima Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, koji su svojim radom doprinijeli da je Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske postalo prepoznatljivo u cijeloj regiji, a i šire i na putu je za prijem u Evropsko udruženje endokrinologa .
Osim toga, zahvalnice su dodijeljene i farmaceutskim kompanijama koje su sponzorisale kongrese i simpozijume i na taj način omogućile i olakšale njihovo održavanje, a posebnu zahvalnicu je Udruženje uručilo, ali i dobilo od preduzeća „Medicom“ Bijeljina i njenog direktora dipl. ecc. Ljubomira Perića.
S obzirom na to da je oba kongresa Udruženja medijski popratila Radio -Televizija Republike Srpske, koja je bila i pokrovitelj Kongresa, uručena joj je posebna zahvalnica. Takođe, Udruženje je izrazilo zhvalnost i svim drugim pisanim i elektronskim medijima koji su u ovom periodu pratili njegov rad.
Posebna zahvalnica je dodijeljena glavnom uredniku časopisa „Medici.com“, prim. dr Momiru Pušcu, kao i Veri Pušac, direktorki ovog popularnog časopisa u Republici Srpskoj, koji je gotovo u svakom broju objavljivao članke o mnogobrojenim aktivnostima Udruženja.
Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske je formirano 10.9.2007. godine u Banjaluci. U ovom periodu organizovani su mnogi naučni i stručni skupovi od koji se ističu: Prvi kongres dijabetologa Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, održan u Banjaluci 2013. godine, koji je bio izuzetno zapažen u stručnim i naučnim krugovima i okupio endokrinologe i dijabetologe iz cijele regije i inostranstva (Grčka, Amerika ) a akreditovano je 475 učesnika. Drugi kongres endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske je održan u martu 2017. takođe u Banjaluci, sa uspjehom koji je značajno nadmašio prethodni i koji je objedinio naučne i stručne radove iz oblasti dijabetologije i endokrinologije, a akreditovao oko 400 učesnika.
Pored toga, održan je čitav niz zapaženih simpozijuma sa međunarodnim učešćem kao: Simpozijum o bolestima štitne žlijezde sa školom ultrazvuka štitne žlijezde 2014. godine u Tesliću; Simpozijum: “Dijabetes i kardiovaskularno zdravlje“ u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske novembra 2014. godine; Simpozijum sa međunarodnim učešćem „Dijabetes, gojaznost i metabolički sindrom“ 2015. godine u Banjaluci; Simpozijum „Dijabetes, predijabetes i kardiovaskularne bolesti“ novembra 2015. godine u Banjaluci; Simpozijum „Prevencija i liječenje dijabetesnog stopala“ aprila 2016. godine ZZFMR „Dr M. Zotović“ Banjaluka i posebno zapažen Simpozijum “Reproduktivna endokrinologija“ sa međunardnim učešćem u novembru 2016. godine u Banjaluci.
Ovom prilikom bih željela da istaknem da je Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske prvo udruženje u Republici Srpskoj koje je provelo i elektronsku edukaciju za doktore porodične medicine i na taj način omogućilo prisustvo stručnim predavanjima velikom broju zdravstvenih profesionalaca, što je u skladu sa trendovima kontinuirane medicinske edukacije u svijetu.
Ovo su samo najvažnija dostignuća koje je u okviru kontinuirane medicinske edukacije provelo Udruženje endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, a sa ciljem unapređenja naučne i stručne misli u oblasti endokrinologije i dijabetologije te poboljšanja dijagnostike i liječenja pacijenta u Republici Srpskoj.
Proslava je uz prekrasnu muziku i izuzetno dobro raspoloženje svih članova i gostiju trajala do ranih jutarnjih sati.
Rastali smo se uz želju i da narednih 10 godina i duže proslavljamo ovakve lijepe i značajne jubileje. 

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

28 APR 2018 Autor: Medicicom

Riječ urednika