NMK - skupovi

02 JUL 2018
Autor:
Medicicom

Kongres mikrohirurga
Prof. dr Marko Bumbaširević

Beograd je bio domaćin 14. kongresa Evropske federacije udruženja mikrohirurga. To evropsko udruženje okuplja ugledne i najpoznatije stručnjake - mikrohirurge. Predsednik Evropskog udruženja mikrohirurga je prof. dr Marko Bumbaširević, vrhunski srpski mikrohirurg visokocenjen u svetu, predsedavao je Kongresom. Beogradski kongres mikrohirurga, može se zaključiti, bio je vrhunski i najbrojniji do sada.
Uporedo sa Kongresom održan je i HANDS-ON kurs, čiji polaznici su dobili evropsku diplomu mikrohirurga.
Četvorodnevni Kongres (5-8. maj 2018) održan je u salama Hotela HAJAT u Beogradu. Uzelo je učešća više od 600 mikrohirurga. Prošle godine u Turskoj bilo je 400 učesnika. Ovo je, prema ocenama mnogih, bio najbrojniji i najznačajniji skup na kome su učestvovali najugledniji stručnjaci Evrope i sveta.
 Mikrohirurgija je sofisticirana tehnika, a mikrohirurzi su specijalno obučeni hirurzi koji znaju da koriste sredstva za uvećanje - mikroskope, koji uvećavaju do 40 puta, a najdeblji konac koji se koristi u mikrohirurgiji je tanji od ljudske dlake.
 Predavanja i prezentacije na Kongresu održani su iz svih oblasti mikrohirurgije. Odnosila su se uglavnom na ulogu mikrohirurgije u replantaciji, prišivanju odsečenih delova tela, kao i na razne vrste transplantacija. Bila su značajna predavanja o savremenim trendovima u rekonstrukciji lica, šake, kolena, stopala,urološkim rekonstrukcijama.
Pored najuglednijih evropskih mikrohirurga, u Beograd su došli stručnjaci te oblasti medicine iz celog sveta, Alen Žilber, Pijero Ramondi, Panajotis Sokakos, Jeume Masia, Aleks Muset, Đorđo di Santis, Marko Inocenti, Bruno Batiston, Đorđo Bruneli, Pjerluiđi Tos… Došlo je preko 20 uglednih američkih mikrohirurga sa univerziteta Harvard, UCLA, San Francisko i osnivač mikrohirugije kod nas prof. dr Milan Stevanović.
Dr Milan Stevanović je jedan od najboljih i najcenjenijih mikrohirurga sveta, duže vreme radi u USC univerzitetu u SAD. Osamdesetih godina prošlog veka u Beogradu u njegovom timu bio je dr Marko Bumbaširević. Tu su i Nil Džons - UCLA, autor čuvene knjige o mikrohirugiji. Dr Ivica Dučić, Skot Levin, veliko ime mikrohirurgije, bivši predsednik Američkog udruženja mikrohirurga, poznat po tome što je uspešno obavio transplantaciju obe šake dečaku Zionu.
“Sa zadovoljstvom ističem da je prvi put došlo i 20 vrhunskih mikrohirurga iz Kine, oni nikad nisu dolazili na evropske kongrese. Došli su i najeminentniji japanski mikrohirurzi: profesor Toru Sunagava, profesor Satoši Toh i profesor Isao Košima, predsednik Svetskog udruženja mikrohirurga. Profesor Satoši Toh, inače, 8. put dolazi u Srbiju“, naglašava prof. dr Marko Bumbaširević.
 Na beogradski kongres došao je i dr Radža Sabapati iz Indije, legenda svetske mikrohirurgije.
Najveći broj učesnika, kako sami kažu, došli su zbog ugleda i dostignuća srpske mikrohirurgije i profesora dr Marka Bumbaširevića.
Predsedavajući Kongresa, naš stručnjak prof. dr Marko Bumbaširević, predsednik Evropske federacije udruženja mikrohirurga, dao je intervju specijalno za MEDICI.COM.

Profesore Bumbašireviću, kakvi su vam utisci sa Kongresa?
Ja sam presrećan što se kongres održava u Beogradu, prvi put smo uveli titulu - Evropska legenda mikrohirurga koju su dobili Alen Žilber - prvi operisao živčane povrede ruke novorođenčadi, Piero Rajmondi - jedan od najboljih nervnih hirurga, zatim dr Panajotis Sokakos, kum grčkog kralja, mikrohirurg, koji je prvo napravio karijeru u SAD pa se vratio u Grčku. Dr Sokakos nam je za HANDS ON kurs pozajmio 15 najsavremenijih mikroskopa iz Atine.
Grk dr Panajotis Sokakos je osnovao i hirurški DIVA centar u Atini, jedan kurs u tom centru je bio posvećen i dr Marku Bumbašireviću.

U Okviru Kongresa održan je i prvi put mikrohirurški HANDS-ON kurs?
Za specijalizante je održan HANDS ON kurs u posebnoj sali. Kurs je završilo 90 doktora, od toga 30 iz Srbije, i svi su dobili evropsku diplomu mikrohirurga, koja važi u celom svetu. Mi smo ovde prvi u evropskom udruženju napravili mikrohiruški HANDS-ON kurs, i to besplatno - profesor Sokakos nam je pozajmio mikroskope, a kompanija MIROS nam je pomogla da se prevaziđu administrativne prepreke. Tu je i 30 naših doktora i 60 specijalizanata iz sveta, koji se bave mikrohirurgijom iz različitih oblasti, hirurzi koji se bave kičmom, kolenom, urolozi su tu, ginekolozi, plastični hirurzi. Svi koji završe mikrohirurški kurs postaju znatno bolji hirurzi. Onaj ko može da sa lakoćom prepariše krvne sudove od 1 milimetra i da ih ušije, za njega je posle igrarija da pristupa kostima, ligamentima, meniskusima. Mi ćemo kurs organizovati svake godine. Možda i dva puta godišnje.

Mikrohirurgija je mlada oblast medicine?
Rekonstruktivna mikrohirgija je počela da se razvija 60-tih godina prošlog veka. Profesor Suzumo Tamai iz Japana je početkom 60-tih uradio replantaciju palca, taj uspeh je daleko veći, jer nije imao današnju opremu. Danas imamo konce 12,0 . Ko može da postane mikrohirurg, svako, ko može da ostane - mikrohirurg - malo njih, zašto - mora mnogo da se radi, ali taj rad daje fascinantne rezultate.

Profesore Bumbašireviću, u samom ste vrhu svetske mikrohirurgije, kakva je situacija kod nas?
Ovde imamo vrlo talentovane ljude. Da bismo napredovali potrebna su nova sredstva i mikroskopi za uvećanje, ako plediramo da budemo moderna zemlja treba ulagati u opremu. Grad Klivlend ima košarkaški klub i Klivlend bolnicu, ja to želim za Beograd i Srbiju, da budemo poznati po našoj nauci i medicini, vrhunskoj mikrohirurgiji.
Mikrohirurzi su retke “ptice”, jako cenjeni, mogu da urade sve hirurške operacije dok, obrnuto, samo neki hirurzi mogu biti mikrohirurzi.

Nedavno je izašla vaša knjiga na engleskom jeziku o mikrohirurgiji?
Izašla je knjiga na engleskom jeziku SAVETI U MIKROHIRURGIJI. Tu su saveti najvećih imena mikrohirurgije kako da se u određenim teškim situacijama ponaša mikrohirurg. To su tajne u mikrohirugiji kako to rade veliki stručnjaci. Ovde se radi o najsitnijim stvarima i samo je tu poenta. Planiram i da uradim jednu veliku knjigu koja će se zvati – OD A do Z u mikrohirurgiji, gde će radove izložiti svi velikani mikrohirurgije.
U Evropskoj federaciji udruženja mikrohirurga uskoro mi ističe mandate, posle toga ću voditi Komitet za edukaciju.
Nelson Mandela je rekao da je edukacija najznačajnija, vodi svet u napredak, ja ću voditi Komitet za edukaciju, trudiću se da što veći broj kurseva organizujem ovde u Beogradu.

Profesore Bumbašireviću, izuzetno ste uvaženi gostujući profesor na uglednim evropskim i svetskim univerzitetima. Gde idete posle Kongresa?
Profesor Vang iz Kine me pozvao da dođem u Kinu, a pozvan sam i u Japansko udruženje mikrohirurga, oni zovu godišnje samo dva gosta iz sveta, a želju za saradnjom su iskazali i češki mikrohirurzi. Na kraju, posebno želim da se zahvalim kompaniji MIROS na izuzetnoj organizaciji Kongresa.

Dr Shan Shan Qiu, Holandija, plastični hirurg, učesnik kongresa:
Ja sam vrlo srećna što sam na ovom kongresu kome predsedava dr Marko Bumbaširević, predsednik Evropske federacije udruženja mikrihirurga. Drago mi da sam ovde, da delim znanje sa mojim kolegama, i da razmenimo mišljenje sa kolegama iz celog sveta. Ali ovo je i prilika i da saznam šta je najnovije u ovoj oblasti u svetu. Posebno je lepo videti se sa prijateljima i starim kolegama. Možemo da uživamo i u gradu Beogradu, vrlo je lepo boraviti ovde, imam veoma lepo iskustvo sa srpskim narodom. Vrlo je prijateljski i rado pomaže.

Kakva je situacija u svetskoj mikrohirurgiji? Šta je dominantno?
Mikrohirurgija je vrlo korisno oruđe da se reši bilo koja vrsta problema. Da li je tu velika praznina posle operacije tumora ili saobraćajne nesreće, mi to možemo rešiti, možemo pokriti nedostatke i povećati kvalitet života. Zahvaljujući mikrohorurzima, možemo vratiti odgovarajuću funkciju koja je izgubljena, možemo je nadoknaditi.

Kakva je budućnost mikrohirugije?
Budućnost mikrohirurgije su pacijenti. Mi smo uvek fokusirani na pacijente i šta da uradimo da bude bolje pacijentima. Pacijenti su naša stalna inspiracija da budemo bolji.
Ja lično radim na robot-sistemu, razvijenom u Holandiji. Robot će pomagati nama da uradimo mnogo preciznije neke zahvate i kada ostarimo i ne budemo toliko precizni mi možemo koristiti robot da operišemo bolje i da dobijemo bolje rezultate za pacijenta.

Dr Sae Hwi Ki, mikrohirug, Južna Koreja
Mikrohirurgija je ozbiljna i mlada grana medicine koja je počela pre 60 godina. Prva uspešna operacija je izvedena transplatacijom dečje šake i od onda mikrohirurgija se razvija. Tehnika je sve bolja i sve više napreduje tako da sada koristimo igle od 0,3 milimetra i tanje.
Sad se radi na stem-ćelijama. Možda ćemo biti u stanju da promenimo sve u telu.

Pripremili: Marko Radoš i Dario Mirović

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

02 JUL 2018 Autor: Medicicom

Riječ urednika