NMK - skupovi

29 OCT 2018
Autor:
Medicicom

Banjaluka, 24.9.2018.

ANURS - 25 godina od osnivanja

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske obilježila je 24. septembra 2018. godine u Banjaluci 25 godina postojanja.
Za to vrijeme postignuto je i više nego što se očekvalo, poručeno je sa obilježavanja jubileja. Uspostavljena je veza sa 14 evropskih akademija, održani su brojni naučni skupovi, ali dokazano da i mali narodi mogu doprinijeti uspjehu u nauci i kulturi, kaže prvi čovjek ANURS.
“Mi smo održali preko 200 raznih naučnih skupova, a zatim i mnoge zborove akademije, s druge strane, bilo je 50 naučnih projekata među kojima najznačajnija enciklopedija RS”, rekao je Rajko Kuzmanović.
Podrška na 25.godišnjicu stigla je iz 20-ak evropskih akademija. Među njima i ona iz Srpske akademije nauka. Kažu, riječ je o zajedničkom kulturnom i naučnom prostoru koji granica u vidu jedne rijeke ne može odvojiti.
“Mi smo dio istog kontinuiteta, na istom zadatku, na istom putu i tako će biti i dalje, potpuno je svejedno hoću li ja biti na čelu akademije ili Rajko Kuzmanović, to nije politika naučnim prostorom”, kaže Vladimir Kostić, predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti.
U okviru programa obilježavanja održane su svečana sjednica Skupštine Akademije, okrugli sto na temu “Uloga akademija u razvoju društva budućnosti”, svečana akademija u Banskom dvoru, te je otvorena izložba likovnikh umjetnika na kojoj su predstavljena djela nastala na Međunarodnoj likovnoj koloniji “Pliva 2018”.
Programu obilježavanja prisustvovali su, pored članova Akademije, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije nauka, Ukrajinske akademije, Makedonske akademije nauka i umjetnosti i drugih visokoobrazovnih i naučnoistraživačkih institucija, mnogobrojni gosti i prijatelji Akademije.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik predsjednika Republike Srpske dr Siniša Karan i izaslanik predsjednice Vlade Republike Srpske g-đa Željka Stojčić, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i drugi gosti.
I zvaničnici Srpske svjesni su značaja ANURS. Velika je stvar, kažu, proslaviti četvrt vijeka što je dokaz da je odluka o osnivanju akademije bila pravi potez.
“Sad se može vidjeti koliko je bila vidovita odluka Narodne skupštine 1993. godine kada je odlučila da osnuje akademiju. Akademija je u svakoj zemlji važna tako i za nas jedna ideja vodilja u oblasti nauke, umjetnosti, kulture”, istakao je Nedeljko Čubrilović predsjednik NSRS.
“Akademija je ostvarila nemjerljive rezultate s aspekta naučnog i kulturnog razvoja RS, ali i u narednom periodu, zajedno sa Ministarstvom nauke i tehnologije, radićemo na tome da odgovorimo izazovima i u budućem vremenu”, rekao je Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije u Vladi RS.
Poruka je da će ova institucija ostati u službi naroda, raditi za njegov interes i proširenje vidika.

M.C.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

29 OCT 2018 Autor: Medicicom

Riječ urednika