Pobjedite celulit uljem i kupkom od bršljana

26 FEB 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://madeofolive.com/

 

Hajde prvo da predstavimo samu biljku. Ona vam je sigurno poznata. To je zimzelena puzavica koja se svojim specifičnim korenovim sistemom čvrsto  drži za zidove ili za stabla i penje se po njima.Raste uveliko na našem području. Listovi bršljana (lat. Hedera helix) učinkoviti su sastojak mnogih krema protiv celulita i za mršavljenje. Obzirom da je bršljan veoma raširen i može se praktički pronaći bilo gdje u šumi tokom cijele godine, a macerat u ulju, vodenu otopinu i kupke je izuzetno lako napraviti, donosimo recepte kako ih možete napraviti i koristiti – besplatno i bez dodanih konzervansa i aditiva.

 

Berba listova tokom cijele godine

Bršljan je zimzelena puzavica koja se obično penje na stabla ili uz kuće, a ponekad ih i posve obraste. Listovi su s gornje strane obično tamnozeleni, a s donje svjetliji; kožnati su i obično  peterokraki. Beru se tokom cijele godine, a za macerat u ulju je najbolje koristiti mlade listove ubrane u maju i julu, a to su listovi svjetlije boje koji rastu u podnožju biljke, za razliku od starih listova pokriveni su dlačicama. Pazite! Plod bršljana je crna boba koja zri u proljeće i otrovna je.

Smatra se da pripravci od bršljana regenerišu potkožno tkivo, potičući dubinsku cirkulaciju, a djelotvorni su za otapanje celulita, nakupina masnog tkiva i uklanjanje viška vode. 

Bršljan topi celulit i zateže kožu, ima i određena antibakterijska i antigljivična svojstva i zato je odličan tretman za kožu.

 

brsljan protiv celulita

Izvor fotografije: https://theherbalacademy.com/

 

Gdje nabaviti bršljan

Od listova bršljana napravite i kombinovano koristite macerat u ulju, kupke i vodene otopine. Ako nemate vremena za šetnju šumom i berbu listova, kupite sušeni list bršljana i primjenite u receptima kao za svježe listove. Također, ubrane listove bršljana možete sami osušiti i koristiti tokom cijele godine. Kao i kod drugog ljekovitog bilja, vrijedi opšte pravilo da tura traje tri sedmice. Nakon ture slijedi tri sedmice pauze, pa tek tada možete ponoviti tretman. Kod nekih ljudi bršljan izaziva reakcije na koži – kontaktni dermatitis. Ukoliko ste u toj skupini, izbjegavajte ove pripravke.

 

Ulje od bršljana za noćni tretman

Svježe ubrane listove bršljana prostrite međusobno raširene na prozračnom i sjenovitom mjestu neka se prosuše 24 sata. Nakon toga ih složite u staklenku sa širokim grlom, i zalijte maslinovim, suncokretovim, sezamovim ili nekim drugim uljem za masažu. Ulje treba prekriti listove. Preporučuje se da omjer mase bude 1:5. Dakle, na 10 dag bršljanovog lista dodajte 50 dag ulja.  Staklenku zatvorite i ostavite da odstoji na tamnom mjestu tokom cijelog ljeta. Svakih nekoliko dana protresite. Nakon 3 mjeseca stajanja procijedite ulje iz staklenke i listove bršljana istisnite gazom, te prelijte u tamne bočice u kojima će ulje stajati.

Najbolje je ovo raditi jednom godišnje – tako da odmah pripremite macerata koliko vam je potrebno.

Primjena: svakoga dana prije spavanja ovim uljem masirajte 10-20 minuta dijelove tijela na kojima imate celulit

 

brsnjan protiv celulita

Izvor fotografije: https://www.fit.nl/blog/

 

Vodena otopina bršljana za dnevni tretman

Svježe nabrane listove bršljana prvo prosušite 24 sata (kao i za uljni macerat), odvažite 50 grama i sitno ih nasjeckajte. Stavite na dno staklene posude sa širokim grlom i zalijte litrom hladne vode. Poklopite i ostavite stajati 24 sata, pa procijedite i prelijte u staklenu bocu te je držite u hladnjaku. Napravite količinu koja vam je potrebna za sedam dana, a potom napravite svježu otopinu.

Ovom vodenom kupkom ujutru, nakon tuširanja namažite površinu tijela koju tretirate. Ostavite da se nekoliko minuta upije u kožu, pa lagano osušite ručnikom, najbolje papirnim. To mjesto nemojte više ispirati, nego se obucite.

 

celulit

Izvor fotografije: http://www.beautytwist.be/

 

Kupka sa bršljanom – regenerativni vikend ritual

Pristavite 5-litarski lonac sa vodom, pa kad voda proključa ubacite 2-3 rukohvata svježih listova bršljana (ili sušenog). Ostavite da kuha još pola sata, pa procijedite i izlijte u kadu napunjenu toplom vodom za kupanje u kojoj ste otopili 1 kg morske soli. Ležite u kadi barem pola sata, ili dok se voda ne ohladi.

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

27 JUN 2019 Autor: Medicicom

Tip i stanje kože - Znate li razliku?