Prevencijom do hajdučkog zdravlja

21 MAY 2019
Autor:
Medicicom

Prevencijom do hajdučkog zdravlja nakon hladne i duge zime

 

Poslije hladne i duge zime proljeće se nečujno spustilo na našu planinu. Na nadmorskoj visini koja oduzima dah Sunce je ponovo jedini gospodar.

Tek probuđena priroda prostrla je mirise ljekovitog bilja obroncima Borja i omogućila svim posjetiocima da budu dio bajkovite priče netaknute prirode, sačuvane od svih štetnih uticaja današnjice..

 

hajducke vode ordinacija

 

Fizioterapeutska ordinacija

A mi slušajući probleme i prijedloge naših posjetilaca uvidjeli smo da je došlo vrijeme da otvorimo fizioterapeutsku ordinaciju i spakujemo sve medicinske ponude i savjetovanje na jedno mjesto. U skladu sa proljećem uvodimo zdrave navike, ukazujemo na svakodnevne propuste i pomažemo da ovo ljeto dočekate spremni. Otvaramo vam vrata naše planinske ordinacije i predstavljamo; preventivni pregled, revolucionarni tretman lica i eletroterapiju..

Preventivni pregled u Hajdučkim vodama

Za samo 20minuta koliko traje pregled, saznajemo preko 15 parametara  koji će nam uveliko dati uvid u zdravstveno stanje pacijenta.

Iako je neophodan organizmu, holesterol može biti jako opasan i štetan jer dovodi do zakrčenja krvnih sudova koji transportuju krv u sve organe. Ako dođe do potpunog začepljenja arterija to će srce dovesti do infarkta a mozak do moždanog udara. Vrijednost holesterola uzimanjem malog uzorka krvi iz prsta, saznajemo za svega 2 minuta.

 

hajducke vode

 

Trigliceridi predstavljaju drugi oblik masnoće u našem organizmu. Nakon obroka sav višak kalorija pretvara se u trigliceride i deponuje u masno tkivo. Visok nivo triglicerida je česta pojava kod gojaznih ljudi i smatra se najčešćom posljedicom neaktivnosti i nezdrave ishrane. Visokorizične namirnice su svakako brza i masna hrana, slatkiši i alkohol. Vrijednost triglicerida određujemo na malom uzorku krvi brzim testom od nekoliko minuta.

Glukoza se u krvi stvara od hrane koju uzimamo u obliku različitih vrsta ugljenih hidrata, belančevina i masti. Glavni potrošač glukoze u krvi je mozak (2/3 glukoze), dok se ostala glukoza pohranjuje kao rezerva energije u druga tkiva u obliku glikogena ( jetra i mišićno tkivo). Glukoza je potrebna za mišićni rad i za sve procese u organizmu, uključujući i rad mozga, pa je tako i najznačajniji izvor energije. Visoka ili niska vrijednost glukoze u krvi dovešće do niza primarnih i sekundarnih poremećaja u orgnizmu. Pankreas u takvim okolnostima može početi proizvoditi prevelike količine inzulina, a organizam zbog razvoja inzulinske rezistencije posredovane debljinom, ulazi u stanje dijabetesa tipa 2. Šuk test kod nas radimo na principu malog uzorka krvi iz prsta a rezultate saznajemo odmah.

 

hajducke vode mjerenje glukoze

 

"Tihi ubica" današnjice

Odredjivanjem tjelesnog sastava preko bioelektričnog analizatora dobija se uvid u dvije vrste tjelesnih masnoća koje se smatraju „tihim ubicom“ današnjice. Potkožna masnoća koja nam stvara prije svega estetske probleme i viscelarna masnoća koja nam može poremetiti normalnu funkciju gotovo svih unutrašnjih organa.
Vrijednostima frekvencije pulsa i disanja dobija se uvid u kvalitet i pravilnost rada vitalnih organa- srca i pluća.

Bili sportista ili ne, značiće vam vrijednosti vašeg BIM indeksa kao i procenta skeletnih mišića kako biste saznali da li postižete maksimum svojim treningom i da li je to tempo koji je preporučljiv za vaš organizam. 

Na kraju Vas čeka fizioterapeutski test procjene posture i pokretljivosti i savjet za rješavanje postojećih zdravstvenih problema ali i unapređenje drugih životnih navika..

 
Mirela Gavranović, fizioterapeut
Domaćin Wellness&Spa centra "Hajdučke vode"

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2021 Autor: Medicicom

Spriječite koronu prirodnim aspirinom