Proljećno čišćenje organizma od otrova

07 APR 2020
Autor:
Medicicom

Mnogo više smo u zadnje vrijeme brinuli o tome kako naše tijelo izgleda spolja a sad je krajnje vrijeme da mu se posvetimo i iznutra.

Postoji prirodan način da izbacite štetne materije iz svog organizma unošenjem određenih namirnica u svoj organizam.

Ipak, najbolji način je prirodna detoksikacija, a to znači da se unosi puno namirnica koje čiste tijelo od štetnih materija. Ne zaboravite da je hrana i lijek za čišćenje organizma.

 

Neophodno je proljećno čišćenje organizma

U organizam je potrebno da unosite: kolin i metionin , multivitamine (koji sadrže molibden, cink, selen, bakar) vitamin C kao antioksidans, kupus, kelj, karfiol, brokule koji pomažu kod djelovanja enzima u jetri, kao i voće sem grejpa, povrće sem kukuruza, proteine, luk, sjemenke lana, badem, orahe, začine, vodu, biljne čajeve.

Iako čišćenje organizma možete napraviti kad god želite, najbolje vrijeme za to je proljece i ljeto. Nakon duge zime, kada u ishrani nedostaje svježe povrće i voće, proljeće je vrijeme da očistite organizam i napunite ga vitaminima i mineralima.

 

Zeleni čaj

Šolja zelenog čaja je prepuna antioksidanasa. Zeleni čaj ne samo da čisti toksine iz organizma kroz njegov tekući sadržaj, već takodje sadrži posebnu vrstu antioksidansa pod nazivom katehini, za koji je poznato da povećava  funkciju jetre. Najčešće se kupuje u već gotovim vrećicama sa jednostavnim uputstvom za pripremu.

Čaj od sjemenki lana

Priprema: preliti 2 velike kašike lana (cijelo sjeme), sa 250 ml mlake vode, malo promješati i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Procijediti i piti ujutru prije jela. Sjeme lana sadrži omega-3 masne kiseline i puno služi pa olakšava čišćenje crijeva.

 

Čaj od koprive

Od davnina poznato i veoma korisno prirodno sredstvo za čišćenje krvi. 

Čaj od maslačka i sljeza

Čaj od maslačka i sljeza djeluje na čišćenje (detoksikaciju) bubrega

So dovodi do nakupljanja i zadržavanja tečnosti u organizmu, a samim tim i zadržavanja toksina koji se trebaju izbaciti iz organizma. Jedite potpuno nesoljenu hranu il solite što je manje moguće. Jedite što više salata sa maslinovim uljem. Unošenje maslinovog ulja je veoma važno za proces detoksikacije.

 

Evo primjera kako se sprovodi detoksikacija organizma:

Šta treba izbjegavati tokom detoksikacije:

– Tokom čišćenja organizma nemojte konzumirati alkohol, kafu i gazirane napitke.

– Ako ne možete bez cigareta, smanjite ih na minimum.

– Izbjegavajte masnu hranu, margarin, rafinirana ulja, bijeli šećer, glatko brašno.

– Nemojte jesti tešku, prženu i masnu hranu.

– Izbjegavajte stres.

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2021 Autor: Medicicom

Spriječite koronu prirodnim aspirinom