Propolis,najjači prirodni antibiotik

09 APR 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: https://www.honeycolony.com/article/top-10-health-benefits-of-propolis/

 

Sama riječ propolis dolazi od grčke riječi: pro(pre) i polis (grad) i to ime je vjerovatno došlo zbog toga što pcele koriste ovu smolu da suze ulaz u košnice. Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvjetova različitih biljaka. Pčele ga skupljaju i mješaju sa sekretom čeljusnih žljezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije sastavnice, flavonoidi, postaju aktivne tvari. Specifičnog je izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa

Sastav i boja propolisa zavisi o biljnim vrstama sa kojih pčele prikupljaju materijal i o godišnjem dobu. Propolis se tradicionalno koristi preko 2000 godina. Istorijski zapisi pokazuju da je propolis bio važan i cjenjen proizvod u medicini Egipćana, Vavilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i mnogih drugih starih naroda.

Sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.

 

propolis u lijecenju

Izvor fotografije: https://www.mylittleme.com/

 

Mudar lijek iz prirode

Propolis je jedan od onih mudrih lijekova prirode koji ubija sve što smeta zdravom organizmu. Istovremeno čuva zdravo tkivo i liječi oboljelo. Brojnim istraživanjima je utvrđeno da je propolis prirodni anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik, da djeluje protiv većine virusa uključujući i virus gripe. Odličan je u borbi protiv gljivica i parazita.
Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Izuzetno je efikasna kod čireva, opekotina i uboda.

 

Odlične rezultate daje u liječenju i prevenciji upale grla

Propolis pomaže i u slučaju teških dijareja, gde su drugi lijekovi bespomoćni. Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju kompletnog stanja organizma, normalizaciji metabolizma i imuniteta. Koristi se i za liječenje bolesti uha i usne šupljine. Odlične rezultate daje u liječenju i prevenciji upale grla.
Pomaže kod zubobolje, paradentoze, neugodnog zadaha, hemoroida, upale mokraćnih kanala i gastritisa.
Kao snažan antioksidant djeluje protiv slobodnih radikala, koji se danas smatraju uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

 

pcele i propolis

Izvor fotografije: http://www.unbeelievablehealth.co.uk/

 

 

Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem te ima antikancerogeni učinak. Propolis je odličan za rane koje teško zarastaju, akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i kose. Izuzetno je efikasan kod čireva, opekotina i uboda insekata. Zaustavlja abnormalno razmnožavanje ćelija i liječi dobroćudne tumore. Stimuliše regeneraciju oštećenog tkiva. Uglavnom je dostupan u vodenom, etanolskom i uljanom rastvoru, ali i kao mast.


Mast od propolisa

U emajliranu ili keramički posudu stavite 80-90 grama svinjske masti ili kokosovog ulja. Zagrijte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri. Dodajte 10-20 g mljevenog propolisa. Mješajte tečnost sve dok se propolis ne otopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom kašikom i bacite.

Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite mješati sve dok se mast ne ohladi. Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli na hladnom i tamnom mjestu.

 

Sirovi propolis

Sirov propolis možete uzimati na sledeći način: 3-5 grama dnevno, između obroka. Pre nego što progutate propolis, cuclajte ga i žvaćite u ustima najmanje 15 minuta.

 

propolis tinktura

Izvor fotografije: https://thenaturalshopper.com/

 

Tinktura propolisa

Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod. U teglu stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u omeru 1:2. Tu tečnost držite u tegli 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno. Nakon toga tečnost profiltrirajte.

Za covjekov organizam je koristan zbog toga što djeluje kao antibiotik na bakterije narocito za lijecenje opekotina, posjekotina i raznih rana na koži, pomaže i kod zubobolje, upale desni, neprijatnog zadaha, hemoroida, upale mokracnih kanala, svraba, gastritisa, uzimati 3-4 puta po 15 kapi na kocku šecera ili u šolju caja za djecu 10 kapi za vrijeme bolesti.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 JUL 2018 Autor: Medicicom

Lekovitost začina koje možete uzgajati na terasi