Prva pomoć kod glavobolje

29 MAR 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://myalliedpain.com/

 

Svi imamo problema sa glavoboljama, a mnogi odmah posežu za tabletama da ih se reše. Pre nego što to uradite, probajte nekoliko prirodnih načina.

Tenzione glavobolje su najčešća vrsta. Do njih dolazi kada se mišići skalpa, lica ili vrata stegnu (zgrče) i pritisnu nerve. Ovu vrstu glavobolje karakteriše stalan bol koj počinje od čela, ili od potiljka, i može da se proširi na celu glavu. Mogući uzroci su stres, loše držanje tela (posebno leđa i vrata) i hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi).

Druga vrsta glavobolje su migrene. To su vaskularne glavobolje (povezane sa dinamikom širenja i skupljanja krvnih sudova) koje karakteriše pulsirajući i oštar bol u glavi. Osobe koje pate od migrene ponekad imaju simptome kao što su žmarci po telu, osećaj utrnulosti u raznim delovima tela, zamućen vid, svetle tačke pred očime, uznemirene su, umorne, ili ne mogu da misle. Migrene su češće kod žena.

glavobolja

Izvor fotografije: https://sleepsugar.com/

 

Za trenutno olakšanje


Led

Kod akutnih napada, on donosi trenutno olakšanje, ublažujući pritisak nabubrelih krvnih sudova na nerve, blokirauju prenošenje bola u mozgu i smanjujući brzinu metabolizma, što smanjuje i kontrakcije mišića. Možete da uzmete kocke leda iz frižidera, umotate ih u tanak papirni ubrus i stavite na bolno mesto. Postoje i plastične vrećice koje se napune vodom i tako zalede u frižideru, koje uvek možete imati pri ruci. Držite led na bolnom mestu neko vreme, pa sklonite, pa malo kasnije stavite opet. Ovu proceduru ne treba primenjivati duže od 20 minuta u jednom tretmanu.

Esencijalno ulje nane

Utrljajte malo ovog ulja na slepoočnice. Njegov efekat možete poboljšati ako ga pomešate sa esenccijalnim uljima lavande, eukaliptusa i ruzmarina.

Pritisak na tačku između palca i kažiprsta 

Napipajte da li postoji bolno mesto na mesnatom delu između palca i kažiprsta, pa onda pritisnite baš to mesto palcem i kažiprstom druge ruke. Verovatno ćete osetiti žiganje. Ali, trudnice ne treba da pritiskaju tu tačku.

Ishrana i način života za trajno poboljšanje


Hranite se zdravo – prirodnom hranom koja obavezno uključuje sveže  povrće, voće, integralne žitarice, orašaste plodove i semenke.

 

voda protiv glavobolja

Izvor fotografije: https://www.topsante.com/


Pijte minimum 8 čaša vode dnevno

U tu količinu se ne računaju gazirani napici, kafa i alkohol,koji se nikako ne preporučuju.O njihovoj štetnosti smo već dovoljno puta govorili.

Uvedite obaveznu fizičku aktivnost svakog dana – šetnja, džoging, bicikl, sport…
Svakodnevno posvetite bar 10-15 minuta tehnikama opuštanja – duboko disanje, joga, vizualizacija, meditacija.

Izbegavajte šećer (osim onaj iz voća), alkohol i kofein.

Testirajte se na alergije – one mogu provocirati glavobolju.

Posebno se čuvajte mononatrijum-glutaminata, jer on može da izazove glavovolje kod osetljivih osoba, a posebno kod onih sklonih migrenama. Američki lekar dr Džerard Gilori tvrdi sledeće: “Čak 80 posto mojih pacijenata mogli su da izbegnu migrene kad su izbacili mononatrijum-glutaminat iz ishrane”. Posebno je čest u kineskoj kuhinji (tu se koristi rutinski), industrijskim mešavinama začina i sl. Pročitajte deklaraciju. Na nekim deklaracijama se ne pominje mononatrijum-glutaminat, već “hidrolizovani protein”, “kvaščev ekstrakt”, “maltodekstrini”, “autoliziran kvasac” – to je ista stvar. Najbolji način da izbegnete ovaj sastojak je da ne koristite industrijski prerađenu, pakovanu hranu, već sami pravite obroke od svežih sastojaka.

Izbegavajte aspartam, on je takođe potencijalni okidač migrena

 

masaza glave

Izvor fotografije: http://www.footprintsmassage.com/


Migrene mogu da budu povezane sa hipotiroidizmom (smanjenom funkcijom štitne žlezde), pa treba I to proveriti.Tretman kod kiropraktičara takođe može pomoći da se ublaže neke hronične tenzione glavobolje.

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

23 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako laganim vježbama riješiti bolove u leđima