Riješite se zubnog kamenca

21 FEB 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://www.iran-daily.com/

 

Redovnim ispiranjem zuba prirodnim tečnostima na bazi žalfije, kičice, hajdučke trave, čička, spriječava se nastanak kamenca i osvježava dah.
Neprijatelji zdravlja i ljepote osmjeha su žute, veoma tvrde naslage na kruni i korjenu zuba, poznatije pod nazivom zubni kamenac. Kod pušača zubni kamenac često je čak i tamniji, tamnosmeđ ili čak crn, a najčešće se nakuplja sa unutrašnje strane donjih prednjih zuba i sa spoljašnje strane gornjih kutnjaka. Kamenac može otkloniti samo zubar, ali se možete potruditi da pravilnom higijenom i upotrebom ljekovitih trava spriječite njegov nastanak i da bar malo ublažite njegovu boju.

Kako nastaje zubni kamenac?

Nakon svakog obroka, dio hrane zadržava se na zubima i stvara plak – mekane naslage u kojima se množe bakterije. Plak je obilniji i lakše se formira kod osoba koje uzimaju kašastu, mekanu i ljepljivu hranu (slatkiši i bijeli hljeb). Kombinovanjem plaka sa mineralima iz pljuvačke dolazi do postepenog otvrdnjavanja i stvaranja zubnog kamenca.
Zubni kamenac ne razara zub, ali nadražuje sluzokožu desni i na taj način izaziva zapaljenje. Desni obično nabubre, krvare, i povlače se, a prazan prostor na zubu pokriva se novom naslagom kamenca. Ova tvrda i ružna naslaga može da se formira i ispod zubnog mesa. U tom slučaju je tamnosmeđe ili zelenocrne boje, vrlo tvrda i čvrsto prijanja uz površinu korjena zuba, pa se teže čisti od onog koji nastaje na samoj krunici.

 

zubni kamenac

Izvor fotografije: http://m.mamul.am/

 

Prevencija

* Žvakanjem tvrde i sirove hrane (crni hleb, sirovo voće i povrće) smanjuje se mogućnost stvaranja naslaga na zubima.
* Nastanak zubnog kamenca može se spriječiti pravilnim i redovnim održavanjem higijene usne duplje i adekvatnim izborom četkice i paste za zube.
* Redovno održavanje higijene usta pomoću žalfije, korjena čička, kičice ili bijelog pelina sastavni je dio prevencije zubnog kamenca i sigurno mnogo jeftinija metoda u poređenju sa bilo kojim liječenjem.

Recepti:

Kičica

* Uzeti 3 supene kašike sitno isjeckanog cvijeta i lista kičice i izručiti u 4 dl proključalog vrućeg vina (ili vode). Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Procjediti i ispirati usta više puta u toku dana.
* 6 kašika kičice potopite u 1 litar toplog jabukovog sirćeta. Poklopite i ostavite da stoji 2 sata. Nakon toga procjediti i razblaženim rastvorom ispirati usnu duplju.


Čičkov korjen

* 3 supene kašike sitno isjeckanog čičkovog korjena izručiti u 4 dl proključalog vrućeg vina ili vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata. Procjediti i ispirati usta više puta u toku dana.
* 3 kašike korjena čička stavite u pola litra toplog jabukovog sirćeta. Ohladiti i ispirati usnu duplju. Prije svake upotrebe rastvor razrjediti.

 

cickov koren

 

Apta

* 3 supene kašike sitno isjeckanog korjena apte izručiti u 4 dl proključalog vrućeg vina. Ostaviti da stoji poklopljeno 2 sata izvan šporeta. Procjediti i ispirati zube više puta u toku dana.

Bijeli pelin

* 3 kašike osušenog lišća bijelog pelina preliti sa 4 dl proključalog vina. Ostavite da se ohladi i poklopljeno odstoji 2 sata. Procjediti i dobijenom tečnošću ispirati usta nakon jela, više puta na dan.

Žalfija

* Sitno isjeckati i izmješati 1 supenu kašiku svježeg lista žalfije sa 1 kašikom svježeg lista nane. Pripremljenu mješavinu žvakati nakon svakog obroka, po deset minuta.

Hajdučka trava

* Isjeckati i izmješati po 1 supenu kašiku lista i cvijeta hajdučice i lista i cvijeta kantariona.
Pripremljenu mješavinu žvakati nakon svakog obroka, po deset minuta.

 

hajducka trava

 

Kopriva i bijeli sljez

* Sitno isjeckati i izmješati po 1 supenu kašiku lista koprive i cvijeta bijelog sljeza. Žvakati posle doručka, ručka i večere.

Napomena: žalfiju, hajdučku travu i mješavinu koprive i bijelog sljeza prethodno možete potopiti u sirće, vodu ili vino, ostaviti da odstoji, pa tek onda žvakati.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

30 APR 2019 Autor: Medicicom

Hren - za sidanje sala sa stomaka