Smoothie za brzo i zdravo sunčanje

17 MAY 2018
Autor:
Medicicom

Zaštita kože od štetnog UV zračenja započinje u vašoj kuhinji, stoga sa vama djelimo odličan recept za smoothie koji će pripremiti i zaštitit vašu kožu od UV zraka i pri tome omogućiti vam da dobijete zdravi, preplanuli ten koji će vas krasiti tokom cijelog ljeta.

Apsolutne zvijezde u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zrakama, vitamini E, A, C, te selen i cink. Popisu prijatelja kože valja pridružiti i vitamine B skupine, koji unatoč činjenici da ne posjeduju antioksidativna svojstva, pomažu održati kožu zdravom.

 

Potrebni sastojci: 

* 2 dcl vode

* 3 šargarepe

* 2 banane

* 1 narandža

* 1 velika kašika kurkume

* 1 velika kašika kurkume

* 1 velika kašika lana

* 50 gr suncokreta

 

Kako napraviti ovaj smoothie, pogledajte na našem YouTube kanalu

 

 

 
Šargarepa

U zaštiti kože nezabilaznu ulogu ima šargarepa koja obiluje beta karotenom ključnim pigmentom za zdravo sunčanje.
Ova zečija namirnica višestruko je korisna za zdravlje pored toga što sprečava štetu od sunčanja jer je izuzetno bogata beta karotenom. Beta karoten je zapravo biljni pigment koji ljudski organizam može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Beta karoten ne uzrokuje nus pojave, no vrlo visoke doze mogu obojiti kožu u žuto-narančastu boju. Osobe koje kroz duže vremensko razdoblje uzimaju beta karoten, trebaju uzimati i vitamin E, budući da beta karoten snižava razinu vitamina E.
Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B, E i vitamin K; U nedavnoj korejskoj studiji, 30 zdravih žena tri meseca svakodnevno su uzimale 30 mg beta-karotena (što je oko šest šargarepa). Nakon tog perioda ispostavilo se da su njihove ćelije bile zaštićene i manje izložene foto-starenju.

Banana

Banana je jedna od rijetkih vrsta voća koja sadrži čitavi kompleks vitamina B. Uz sve navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink. Ovo je stvarno čudesan i nevjerojatan plod.
Banane možete dodavati u smoothie. kako biste dobili bogat, kremast i ukusan smoothie
Jedite banane kada su zrele. Tada imaju najmanju razinu ugljikohidrata. Probavnom sustavu treba više vremena da razgradi bananu koja nije zrela

Pomorandža

Pomorandža obiluje i vitaminima B grupe, C, E i karotinom, prema najnovijim ispitivanjima dokazano je da pomorandža ima oko 170 fitojedinjenja, između ostalih i ona koja razbijaju ugrušak u krvi, pa je stoga i preporučljiva je za negu kože sa crvenilom bilo koje vrste.
Semenke suncokreta štite protiv UV zraka
U suncokretu se nalazi moćan antioksidans – vitamin E koji se naziva i «vitaminom ljepote» (a u suncokretu ga ima 50mg/100gr) , Štiti kožu od starenja i UV zraka, a tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karotin, D6.

Kurkuma

Pokazalo se kako kurkumin ima moćna antioksidativna i antiupalna dejstva. Najnovije laboratorijske studije pokazuju da može pomoći u štiti ćelije epiderma od oštećenja koje uzrokuju ultraljubičasti v- zraci (Uv zračenje).

Lan

Namirnice bogate antioskidansima su veoma bitne za zaštitu kože od sunca, ali ne treba zanemariti ni zdrave masti. Lan je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje takođe štite kožu i usporavaju njeno starenje.
Od minerala lan je odličan izvor selena koji prema nekim saznanjima, ukoliko cijeli dan provedete na suncu, će smanjiti rizik od nastanka crvenila kože i opeklina i odličan je izvor  cinka koji ima važnu ulogu u popravku oštećenja nastalih na koži. Unesen putem dodatka prehrani može voditi ka djelotvornijem oporavku od opekotina, ekcema i osipa.
Tu su još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli kao i vitamin E i karoten. Polovica masnoća je sadržana u omega- 3 masnoj kiselini što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od svima nam dobro znanog izvora - ribljeg ulja.

Vitamin D

Najbolji način opskrbe organizma vitaminom D je izlaganje sunčevim zrakama u trajanju do 15 minuta, jer se tada automatski regulira količina nastalog vitamina D.

Preporučuje se započeti uzimati sve ove komplekse vitamina i minerala beta-karoten i vitamin E (kao dodatke prehrani) najmanje 6 sedmica prije odlaska na more, te stoga neka ovaj smoothie u narednom period bude neizostavan na vašem meniju kako biste ovog ljeta osigurali sebi bronzani ten, a bez ikakvih oštećenja na koži. 

Naši partneri

Pročitajte još...

21 JUN 2019 Autor: Medicicom

Džem od malina koji se ne kuva