Specijalna bolnica "Merkur"

24 OCT 2017
Autor:
Medicicom

SB „Merkur“ - Nacionalni centar za edukaciju i prevenciju obolelih od dijabetesa

Lečenje i odmor u Vrnjačkoj Banji

Od 1. do 3. novembra ove godine lekari Specijalne bolnice „Merkur“ iz Vrnjačke Banje boraviće u Banjaluci gde će, predvođeni svojim menadžmentom, prezentovati njenim građanima svoje usluge i dostignuća iz oblasti dijabetesa, a 2. Novembra, na stručnom skupu-simpozijumu pod nazivom „Dijabetes uvek aktuelna tema“, predstaviće se temom „Lečenje i odmor u Vrnjačkoj Banji“.
Ovaj događaj okupiće u Kongresnom centru Hotela „Bosna“ eminentna imena iz oblasti medicine, pacijente, građane i institucije.
 „Identifikovali smo činjenicu da sve veći broj gostiju iz Republike Srpske uživa u odmoru u Vrnjačkoj Banji. Proteklih godina dosta njih je boravilo u ’Merkuru’, uživajući u relax sadržajima i vrhunskim medicinskim tretmanima u kombinaciji sa mineralnim vodama“, izjavio je Miodrag Miljković, rukovodilac marketinga u „Merkuru“. „Želeli smo da na ovom tržištu realizujemo adekvatnu prezentaciju tekućih ponuda i omogućimo ljudima da dobiju aktuelne informacije o uslovima i mogućnostima lečenja i odmora u Merkuru“, dodao je Miljković.
Medicinski tim Specijalne bolnice „Merkur“, kao lider iz oblasti dijabetesa, na stručnom skupu će predstaviti najnovije trendove kada je tretman dijabetesa u pitanju. Kao centar za edukaciju pacijenata obolelih od dijabetesa posebno će biti akcentovne procedure prevencije komplikacija dijabetesa iz ugla endokrinologa, gastroenterologa kao i značaj ishrane u dijabetesu. Jedinstveni pristup dijabetesu koji aktivira prirodni faktor Vrnjačke Banje - mineralnu vodu, biće predstavljen stručnoj javnosti i prisutnim medijima. Na skupu, u organizaciji Medicinskog fakulteta iz Banjaluke, učestvovaće i stručnjaci iz područja lečenja dijabetesa ove institucije.
„Merkur“ je od 2008. godine Nacionalni edukacioni centar za dijabetes i jedina ustanova tog tipa u ovom delu Evrope. S obzirom na to da Republika Srpska po zvaničnim statistikama ima oko 100.000 obolelih od dijabetesa, što čini između šest i osam odsto ukupnog stanovništva, „Merkurovi“ medicinski programi izazivaju posebno interesovanje. “Već nekoliko godina unazad postoji inicijativa za saradnju na inicijativu pojedinih udruženja dijabetičara iz Republike Srpske”, izjavila je dr Danijela Karamarković, subspecijalista ishrane u „Merkuru“.
Miljković ističe da je ovaj događaj i prilika da se sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, razmotre opcije lečenja i rehabilitacije pacijenata iz Republike Srpske, obolelih od dijabetesa, po modelu koje su već ostvarile neke srpske banje kao što su Banja Koviljača, Soko Banja i Gornja Trepča. Republika Srpska nema ustanovu specijalizovanu za obolele od dijabetesa, tako da ovo područje pruža brojne šanse za saradnju jer je „Merkur“ Nacionalni centar za obolele od dijabetesa u Srbiji. Svi oboleli stariji od 18 godina, na insulinskoj terapiji, imaju pravo jednom u četiri godine da borave 10 dana u “Merkuru” na programu edukacije i rehabilitacije. Ovaj program pokazao je značajne efekte u tretmanu dijabetesa i treba razmotriti mogućnost da se i građanima Republike Srpske učini dostupnim.

Pripremila: Bojana Beljić, master ing. organizacionih nauka, PR i referent marketinga

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

24 OCT 2017 Autor: Medicicom

Riječ urednika