Šta je to tako ljekovito u srijemušu?

30 MAR 2017
Autor:
Medicicom

Glavni sastojak medvjeđeg luka je alin, koji se pomoću fermenta alinaze pretvara u dragocjeni alicin, jedno od najsnažnijih elemenata u prirodi. Dakle, svaki put kada siječemo svježi bijeli luk ili kada kidamo srijemuš, jedinjenje na bazi sumpora aliin se sjedinjuje sa enzimom alinase i tada se dešava hemijska reakcija iz koje se stvara jedinjenje Alicina.

Alicin je jedinjenje ono koje je najvećim dijelom najzalužnije za ljekovitost srijemuša

Njegovo dejstvo je od krucijalnog značaja i za mnoge savremene bolesti i bakterije koje su izuzetno otporne na mnoge pa čak i najjače antibiotike. Kao epohalno je utvrđeno da alicin vrlo uspješno pokazuje antibakterijsko dejstvo kako prema grampozitivnim tako i prema gramnegativnim bakterijama, kao što su streptokoke, stafilokoke, ešerihija, salmonela, stafilokoke, streptokoke, helikobakteriju kao i mnoge druge.

Ukoliko želite nešto više da saznate o kapsulama od liofiliziranog srijemuša i na koji način štite od nastanka infarkta i moždanog, kliknite ovdje.

Kapsule od liofiliziranog srijemusa

 

Pročitajte još: Srijemuš, ubica otrova

 

divlji bijeli luk

 

Ahoin je još jedan vrhunski sastojak srijemuša

Ahoin ovu biljku svrstava među 4 planetarne biljke na svijetu. Ahoin je jedan od najjačih i najviše istraživanih antikoagulantnih sastojaka srijemuša. U 'Kliničkim studijama Univerziteta Njujork utvrdjeno da ahoin u divljem bielom luku pomaže u sprečavanju zguršavanja krvi. Ahoin djeluje kao i aspirin koji je antikoagulans samo na jedan način, smanjujući stvaranje tromboksana. Ahoin čini isto, ali uz to blokira slepljivanje trombocita na još sedam načina, koliko ih ukupno ima. kaže istraživač bielog luka Mehendra Džajn, profesor hemije i biohemije na Univerzitetu Delaver.

Pogledajte i recept kako napraviti Pesto od srijemuša 

 

 

AHOIN JE ANTIKOAGULANT, KOJI SPRECAVA ZGRUSAVANJE KRVI. DJELUJE KAO ASPIRIN I SMANJUJE STVARANJE TROMBOKSANA.

Pročitajte još: Kako srijemuš razlikovati od otrovnih dvojnika

Ovi ljekoviti sastojci su sadržani u svim vrstama kako bijelog luka, tako i srijemuša (divljeg bijelog luka), stim što je dokazano da ga u srijemušu ima najmanje 20 puta više. Još jedan od razloga što je srijemuš bogatiji ovim ljekoviti jedinjenjima je upravo činjenica da se radi o divljoj biljci na čiji rast nema uticaj čovjek sa raznoraznim pesticidima i sumnjivim hemijskim dodacima, za razliku od bijelog luka koji se na našim prostorima uvozi iz daleke Kine, te je njegov kvalitet, a samim tim i ljekovitost, dovedena u pitanje.
Međutim, treba napomenuti da onog trenutka kad se list ubere, on počinje vrlo brzo da gubi ova ljekovita jedinjenja (alicin i ahoin). U dodiru sa vazduhom počinje oksidirati, a zatim se razgrađuje i time se njegova ljekovitost gubi veoma brzo skoro 2 procenta na sat. U praksi srijemuš biljka u toku 24 sata izgubi polovinu svojih ljekovitih svojstava, a za 48h ona nestaju u potpunosti, ostaje samo ukusna začinska biljka.
Jedina mana ove bijke, je to što nam je u svježem stanju dostupna svega 30-ak dana tokom proljeća. Jedino rješenje je da se ljekovitost ove biljke koristi tokom cijele godine, je u našim biljnim kapima od srijemuša La Vita koje su proizvedene po najmodernijoj tehnologiji kako bi se na najkvalitetniji način sačuvale sve blagodeti ove božanske biljke.

tinktura

 

Visok krvni pritisak i srijemuš

Oboljenja i poremećaji rada kardiovaskularnog sistema, kao što su povišen krvni pritisak, trigliceridi i holesterol, koji su najčešći uzročnici moždanog i srčanog udara, već uveliko u cijelom svijetu poprimaju obilježja epidemije. Kao što je poznato, visok krvni pritisak više nije problem i bolest samo starih ljudi, kao što je to ranije bilo sluačaj, već i mladih, kod kojih se oboljenje i problemi javljaju već u 35.godini života.

Na pojavu hipertenzije utiču nezdrave životne navike, loša ishrana i velika izloženost stresu, pa je s razlogom sve više prisutan visok krvni pritisak na nervnoj bazi. Oboljenje je vrlo neugodno i iz godine u godinu progresira te uzima danak kod sve mlađe populacije. Glavni problem predstavlja to što su simptomi hipertenzije vrlo teško uočljivi i često prelaze nezapaženo sve do trenutka kada nastanu teška sistemska oštećenja u organizmu.

tinkture

U farmaceutskom smislu postoji mnogo lijekova kojima se visok krvni pritisak tretira, i kojim lijekovima se ta bolest u određenoj mjeri drži pod kontrolom. Međutim, uzimanjem sintetičkih lijekova, u velikoj mjeri se truje vlastiti organizam i oštećuju organi, naoročito jetra. Važno je napomenuti da uzimanje tih lijekova ne liječi bolest, tj.visok krvni pritisak, već samo utiče na simptome.

Pročitajte: Kako srijemuš sačuvati za zimu

Srijemuš ne čisti samo krv, već i jetru, žuč, želudac i crijeva. Djelotvorno i snažno djeluje na crievne parazite i sprječava infekcije sluzokože crijeva. Čisteći krvne sudove od holesterola i drugih štetnih materija, tako će spriječitit aterosklerozu, sniziti krvni pritisak i povećati elastičnost krvnih sudova, štiteći cijeli kardiovaskularni sistem. Na taj način Srijemuš detoksikuje cijeli organizam, jačaja imunitet i usporavaja proces starenja.

Dakle, kad god možete idite u čistu nezagađenu prirodu, pojedite 10 do 15 listova i činite to sve dok biljka ne procvjeta. To je najbolje što možete učiniti za svoj organizam u proljećnim mjesecima. Svaki drugi oblik prerade, koji uključuje termičku obradu, sušenje ili zamrzavanje neće sačuvati alin. Stoga, on neće doprineti vašem zdravlju, sem u slučaju da koristite tincture izrađene na što kvalitetniji način kako biste sačuvali njegove dragocjene sastojke.

Sve ono što revitalizuje tijelo, podmlađuje, olakšava i liječi, nalazi se u samoj prirodi. Istinska snaga i moć koja nam daruje priroda su nezamijenjivi i dragocijeni. Treba samo prepoznati njen zov, prići joj sa prave strane i iskoristiti njene čarobne moći.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

28 JAN 2024 Autor: Medicicom

Zlatna medalja u Rusiji za lijek iz BiH