Šta jesti dok putujemo na odmor

03 JUL 2019
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: chefchicaz.com


Šta jesti dok putujemo na odmor? Većina nas pomisli kako je ovo nemoguća misija i da ne možemo u toku putovanja da se hranimo zdravo.

Možemo, samo je bitno napraviti dobru organizaciju obroka i poneti sve što nam je potrebno. Ukoliko putujete grupno, bitno je da se pripremite na odolevanje svim nezdravim grickalicama i slatkišima.

S obzirom da nam je u toku putovanja fizička aktivnost svedena na minimum, nema potrebe da unosimo hiperkalorijsku hranu.

 

sta jesti dok putujemo na odmor

Izvor fotografije: fitzmallcjdr.com

Kako da se pripremite za ovaj izazov:

1. Jedite pre izlaska iz kuće

Ovo je zlatno pravilo, samo siti odlazite na putovanje. Birajte obrok koji će biti lako svarljiv, nutritivno bogat i ne dovodi do pospanosti i umora.

2. Ponesite zdrav sendvič

Sendviči su uvek praktični za putovanja, napravite ga od namirnica koje nisu sklone kvarljivosti, obogatite ih sa povrćem, svežim salatama i namazima koje će vam duže držati sitost ( na primer humus ).

 

sta jesti dok putujemo na odmor

Izvor fotografije: eatingwell.com


Ukoliko želimo slatkasti sendvič – namažite hleb sa džemom ili kikiriki puterom.

3.Zdrave grickalice

Ponesite orašaste plodove ( lešnike, bademe, orahe ), lanene pločice, čipseve od povrća i dehidriranog voća, napravite zdrave grisine, keksiće sa suvim voćem..Zdrave grickalice koje pripremite kod kuće mogu da vam budu i zdrava užina i dok ste na odmoru ( uvek je najsladje kada na plaži izmedju obroka nešto gricnemo ).

 

sta jesti dok putujemo na odmor

Izvor fotografije: csnews.com

 

4.Hidratacija

U toku putovanja potrebno je da unosite tečnost kontrolisano – potrebno je da imate česte, ali manje gutljaje ( možete da ponesete vodu, limunadu, napravite zdravu verziju ledenog čaja ). Ukoliko ste vozač, za budnost uzimajte zeleni ili crni čaj i povremeno pomirišite eterično ulje nane da biste ostali budni i koncentrisani.

5.Voće

Za osveženje ponesite sezonsko voće ( kajsiju, breskvu, jabuku, bobičasto voće ). Banane su odlične za putovanje!
Pre nego što krenete na putovanje, dobro je da se raspitate za usluge koje nude restorani gde ćete praviti pauzu. Kod kuće možete da pogledate i menije i da isplanirate i jedan siguran obrok unapred.

 

HolisticNutri
Zvezdana Ljubenković, holistički nutricionista 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2021 Autor: Medicicom

Spriječite koronu prirodnim aspirinom