Šta raditi sa aknama na licu?!

12 MAR 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: http://sghp.nl/blogs/

Akne se najviše pojavljuju kod mladih osoba za vrijeme i nakon puberteta i tada podjednako pogadjaju oba pola, dok se u kasnijim godinama znatno češće javljaju kod žena. Osnovni, mada ne i jedini razlog za to su hormonske promjene koje se tokom mjesečnog ciklusa odvijaju u ženskom organizmu. Osim puberteta i hormona, krivci za nastanak akni i bubuljica mogu biti nepravilna ishrana, nedovoljna ili nepravilna higijena i njega kož0, pa čak i stres. Akne i bubuljice nemaju direktan negativan uticaj na zdravstveno stanje organizma, ali mogu ostaviti oziljke na koži i učiniti da se osoba koja ih ima osjeća loše i manje vrijedno od onih koji nemaju takvih problema.

Pošto ova pojava na koži može biti dosta uporna i odolijevati mnogim hemijskim sredstvima namijenjenim za suzbijanje akni, evo nekih prirodnih sredstava koji mogu pomoci. Navedeni prirodni lijekovi za akne i bubuljice često se mogu naći u našim kuhinjama pa ako nema druge pomoći, vrijedi pokušati.

Prirodni lijekovi za akne i bubuljice (za spoljašnju upotrebu)

* Morska so - Za početak evo jednog jednostavnog savjeta. Kratko prokuvati 2 dl obične vode pa dodati 1/2 kašikice morske soli. Ovim rastvorom (uz pomoć vatice), nekoliko puta dnevno očistiti lice. To će doprinjeti da se postojeće bubuljice brze isuse, a koža postane manje masna i samim tim manje podložna nastanku novih bubuljica.

* Jabukovo sirće - Stari i provjereni prirodni lijek za akne i bubuljice. Kratko prokuvati 1/2 l vode, kada se potpuno ohladi dodati 1 veliku kašiku jabukovog sirćeta. Ovim rastvorom (uz pomoć vatice), svako veče namazati lice (ako je potrebno i druga mjesta na telu). Jabukovo sirće zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima sprečava razvoj bakterija.

* Propolis - Opet jednostavno, a može biti i efikasno prirodno sredstvo protiv akni ukoliko se zahvaćena područja na koži nekoliko puta u toku dana namazu propolisom. Sličan efekat postiže se i mješavinom meda i propolisa.

* Med i cimet - Istočni narodi za lijecenje akni i bubuljica preporučuju mješavinu meda i cimeta. Problematična mjesta na koži mazati jednom dnevno i to prije spavanja.

* Aloe vera - Ova biljka do sada je pokazala svoj veliki učinak u lijecenju mnogih kožnih oboljenja, a na tom spisku se nalaze akne i bubuljice. I u ovom slučaju postupak nije komplikovan. Nekoliko puta dnevno namazati akne svježim sokom dobijenim iz lista aloe ili aloe vera gelom.

* Krastavac - Maska od svježeg krastavca cisti lice i umiruje upale na koži pa se takodje, preporučuje u borbi protiv bubuljica i akni.

* Papaja - Sok sirove papaje, u obliku maske za lice. Nanosi se vaticom.

* Neven - Poznato je da ova biljka ima antisepticko dejstvo, ulazi u sastav mnogih farmaceutskih sredstava za lijecenje i njegu kože, a tradicionalna medicina za lijecenje bubuljica obično preporučuje dva puta dnevno (ujutru i uveče), detaljno umivanje lica čajem od nevena.

* Orahovo lišće - Isto tako dobro može poslužiti i ispiranje lica čajem od orahovog lišća.

* Origano ulje - Najmoćniji biljni antiseptik ubrzaće postupak liječenja akni ukoliko se u sredstvo za cišćenje lica ubaci samo nekoliko kapi ovog ulja.

akne

Izvor slike: https://beautyhealthtips.in/which-is-the-best-soap-for-acne-or-pimple-available-in-market/

 

Prirodni lijekovi za bubuljice i akne (za unutrašnju upotrebu)

* Kopriva - Čaj od koprive uspješno pročišćava organizam tako da može otkloniti neke unutrašnje razloge nastanka akni. Za to se preporučuje dnevna doza od oko 1 litar čaja u kontinuitetu tokom cijelog dana.

* Zeleni čaj - Iz slicnih razloga za suzbijanje akni i bubuljica veoma je koristan zeleni čaj kao snazan antioksidans, a biće dovoljno popiti dve šolje čaja dnevno.

* Vitamin A - Spriječava nastanak infekcija, hrani i njeguje kožu.

* Vitamin C - Regulise lucenje sebuma, a to je jedan od najbitnijih preduslova za kožu bez akni i bubuljica.

* Voda - Voda koži obezbedjuje vlagu neophodnu za opste dobro zdravstveno stanje kože

 

Naši partneri

Pročitajte još...

16 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako liječiti Alzheimerovu bolest