Šta znače boje u vašem domu

27 FEB 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://www.pampatiles.com/

 

Zelena boja

Zelena je boja prirode i biljnog svijeta. U zelenom se rado boravi. Zelenom svoj životni prostor možete pretvoriti u raj.
Zelena boja predstavlja plodnost, rast, napredak, nove početke. Ona umiruje i istovremeno oživljava. Na zidovima stvara prijatnu atmosferu.

Zelena boja može od svih boja najduže da se posmatra, nije neprijatna, ona jača vid. Ali ona zahtjeva veliki prostor. Ona nas povezuje sa našim korjenima, prirodom i svemirom čiji smo mi dio.
Drveće i biljke unose zelenilo u naše duše. Unošenje zelenog povrća, mnogo je djelotvornije od farbanja zidova. Previše zelenila vodi vas u dremež. Preporučljivo je da ulazna vrata budu zelena, jer nam omogućavaju da vidimo spoljni svijet i da poželimo dobrodošlicu prirodi koja ulazi na naše duše.
Ako želite da se napunite energijom preporučuje se zelena boja. Jača osjećaj sopstvene vrijednosti. Oživljava proces mišljenja.
U Kini zeleno simbolizuje dug život – Čovek živi dok ne pozeleni. Zelena stabilizuje krvni pritisak, uravnotežuje tijelo i naša osjećanja, vladanje sobom. Djeluje protiv migrena, raka i neuralgije.
Danas zelena boja djeluje ekstravagantno.

 

zelena soba

Izvor fotografije: https://www.pnpcraftsmen.com/

 

Crvena boja (simbolika ljubavi)

Crvenu boju povezujemo sa vatrom. Ona je dinamična, uzbudljva, stimuliše i aktivira. Ali nemojte pretjerivati sa crvenom bojom pošto može da izazove destruktivna osjećanja umesto dinamičnosti.

Unesite crvenu boju u svoj život u malim dozama. Sa malo crvene boje možete osvježiti kuhinju, a u spavaćoj sobi možete imati zavjese ili crveni prekrivač. U kombinaciji sa zlatnom obezbjeđuje dobru sreću i bogatstvo. Liječi stagnacije.
Crvena boja pokreće na dobro, ali i izaziva zlo. To je boja onih koji vole kao i boja ratnika.

Crveno oličava žensko tijelo koje u ljubavi može da donese život. Od davnina se povezuje sa ljubavlju i seksualnošću.
Crvena boja zagrijeva. Kada vam je hladno zamislite da ste obavijeni crvenim oblakom i temperatura tijela će se povećati. Koristi se za liječenje bolesti krvi pa je poželjno jesti jagode, ribizle, maline, brusnice, trešnje, od povrća cveklu, rotkvicu, papriku, paradajz. Ko još može da odoli crvenom maku.

Pozitivna strana crvene boje je što daje samopouzdanje. Jača fizički kontakt i daje energiju. A negativna, čini nas agresivnim, nervoznim, nametljivim.

 

crvena boja sobe

Izvor fotografije: https://www.aol.co.uk/

 

Plava boja

Plava boja simbolizuje mudrost, postojanost, pravičnost, čistotu, istinu. Plava je tajanstvena, boja romantičara, povezana sa ljubaznošću i harmonijom. To je optička iluzija daljine, vječita vrijednost i inspiracija.
Plava je čedo tame i svjetlosti. U Kini plava boja simbolizuje besmrtnost i smatra se pozitivnom. Djeluje umirujuće. Daje osjećaj prijatnosti. Otklanja napetost i nervozu.

Plava boja je boja beskrajnih mogućnosti, podstiče maštu, čežnju, nostalgiju. To je ono pozitivno.
Negativno je da djeluje hladno i navodi posmatrača da utone u svijet sopstvenih osjećanja.
Na organizam djeluje tako što ublažava groznicu, upale, krvarenja. Smanjuje pretjeranu funkciju štitne žljezde.
Plavo formira jasne granice. Plava krv se vezuje za viši stalež. U plavoj sobi temperatura se doživljava kao niža, pa zato ne morate cijelu sobu obojiti u plavo, već samo možete imati posteljinu plave boje.

 

plava boja sobe

Izvor fotografije: http://www.designsflair.com/

 

Žuta boja

Žuta boja je boja kestena, meda, braon i sve nijanse zemlje.
Žuta boja je boja inspiracije i mišljenja. Unosi energiju u osjećaj realnosti i podsjeća nas na naša htenja. Žuta boja nas smiruje. Ona nas hrani ali i povećava našu glad.

Žuta zrači. I ona pored sebe ne dopušta da išta drugo zrači. To je boja komunikacije, tamo gde je žuto teku informacije. Žuta je u reklamama. Ona se obraća klijentu, ali nije tako agresivna kao crvena.
Žuta boja privlači pažnju i sa njom ste uvjek sigurni da će naći svoj put. Ima svoj sjaj i donosi svjetlost u noći. Podsjeća nas da možemo biti ljubomorni. Ali žuta boja je boja upozorenja. Veliki broj otrovnih biljaka je žuto.
Žuta boja je dobra za prostor koji nema dovoljno svetlosti. To je boja intelekta i autoriteta.

Žuta boja donosi jasnoću i zato bi u kancelarijama trebalo da postoji nešto žuto. Žuto je život. Žuto je brzo kao svjetlost.
Žuta je i varljiva, ako se doda i samo malo neke druge boje žuta mjenja karakter. Ako malo duže posmatrate limun žutu boju, boli. Postoji jedna grozna žuta boja trulež, propadanje. Da se ovakva žuta ne bi pojavila treba koristiti žutu samo tamo gde se ne može zaprljati.
Žuta boja donosi bogatstvo i unosi sreću. Pokazuje i zrelost (starost). Ona je i kreativna, donosi obilje ideja. Za one koji su često psihički napeti odgovara žuta boja, jer opušta i daje optimizam.

 

zuta boja sobe

Izvor fotografije: https://medium.com/

 

Ako želite prijatnu atmosferu unesite žutu. Idealna je za dnevnu sobu i trpezariju jer se tu gaji komunikacija. Ona pročišćava, pa se može naći u kupatilima (žuti peškiri).
Žute biljke su poznate po svojim ljekovitim dejstvima – maslačak, neven, kurkuma. Žuto voće je ananas, banana, kruška, grejpfrut. A povrće kukuruz, paprika, tikva.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

29 NOV 2019 Autor: Medicicom

Sajmovi hrane i zdravog življenja