Uzgoj salate i začina u stanu

16 MAY 2019
Autor:
Medicicom

 


Ne trebaš puno vještine ili prostora da budeš vrtlar i uzgojiš salatu i začine u svom stanu. Čak ne trebaš ni dvorište.

S ovim rješenjem za uzgoj u zatvorenome i kultivatorskim svjetlom možeš uzgajati u bilo kojem zatvorenom prostoru cijelu godinu. Začini i povrće iz vlastitog stana? Dobra ideja, zar ne.
 
Misliš da se ne možeš baviti povrtlarstvom jer živiš u malom prostoru? Ma koješta. S ovim alatima za uzgoj u zatvorenome, sjemenkama, hranjivim tvarima i kultivatorskim svjetlom možeš uzgojiti domaću salatu i ukusne začine u vodi, a sve to u toplini svog doma.

 

uzgoj salate u vodi1.    Nema pesticida ni propadanja pri dugom prijevozu jer je sve iz tvog uzgoja.
2.    Istraži proces uzgoja sa svojom djecom. Zabavno je promatrati razvoj biljke od sjemenke do tanjira!
3.    Uzgoj u vodi čišći je od uzgoja u zemlji, a koristi i manje vode. Također je i brži.
4.    Odaberi neke od 18 različitih vrsta salata i začinskog bilja, od bosiljka do kineskog kupusa, i kreni s uzgojem.
5.    Manje je i otpadaka jer ubereš samo koliko ti treba i kada ti treba.
Kako funkcioniše? Voda, svjetlo i ljubav. To je sve.

Od sjemenki do sićušnih mladica

Sjemenke koje želiš uzgojiti stavi na upijajuće čepiće te ih stavi u VÄXER kutiju za mladice, a potom im pruži ljubavi i svjetla na osunčanoj prozorskoj dasci. Za nekih tjedan dana - TA-DA! Vidjet ćeš prvih par listića. Mladice su spremne za presađivanje.

Osnovni Krydda/Vaxer sustav uključuje sve što ti je potrebno za početak uzgoja: upijajuće čepiće, kutiju za mladice, set za sadnju biljaka, umjetno gnojivo, šljunak od plovućca te okvir s kultivatorskim svjetlom. Samo dodaj sjemenke!

uzgoj salate i zacina u vodi

 

Od mladica do obilne žetve

Kad se pojave prve mladice upijajuće čepiće možeš preseliti u male posude za uzgoj koje će čuvati male klice dok ne sazriju. Ovisno o vrsti koju uzgajaš, potrebno je oko 7 tjedana da biljka potpuno sazrije. Listovi salate i mnogih vrsti začinskog bilja poput bosiljka mogu se brati dok biljka raste.

Jedinica za uzgoj KRYDDA može biti jednokatna, dvokatna ili trokatna. S više malih katova možeš istovremeno uzgajati nekoliko skupina biljaka, što znači da ćeš imati svježe salate i začinskog bilja kad god zaželiš.

„Naravno da je sunčeva svjetlost najbolja vrst svjetla. No ako uzgajaš u zatvorenom prostoru, nemaš dovoljno danjeg svjetla tijekom cijele godine. Stoga smo osmislili kultivatorsku rasvjetu.”
Ronnie Runesson, razvojni inženjer.

Uzgoj u vodi fantastična je stvar. Moguće je imati malu kutiju kod kuće ili pak kutiju u velikom komercijalnom stakleniku. Većina povrća koje danas jedemo uzgojeno je hidroponski.”
Håkan Asp, Švedsko sveučilište agronomskih znanosti.

Što je hidroponski uzgoj?

Hidroponski je uzgoj metoda uzgoja biljaka u vodi bez upotrebe zemlje. 

Kakve su pogodnosti hidroponskog uzgoja u usporedbi s uzgojem u zemlji?
U hidroponskim sustavima hranjive se tvari biljci dopremaju kroz vodu u sustavu umjesto kroz zemlju. To znači da njeno korijenje ne mora tražiti hranjive tvari kao po tlu u kojem inače raste, a biljka zato raste brže. Moguće je uzgajati biljke u zatvorenom prostoru bez imalo ili uz tek vrlo malo prirodnog svjetla jer se uzgoj vrši uz kultivatorsko svjetlo. Biljke možeš uzgajati i u malim prostorima pa ti više ne treba vrt ili parcela za uzgoj svježeg povrća i začinskog bilja.

Koliko je vode potrebno za hidroponski uzgoj?
Količina vodene otopine umjetnog gnojiva koju ćeš upotrijebiti ovisi o fazi rasta biljke, veličini sustava i temperaturi. Voda se miješa s gnojivom pa dodaje biljkama koje rastu u zatvorenom sustavu. S obzirom na to da se radi o zatvorenom sustavu, za ovu je metodu potrebno mnogo manje vode nego uzgoj u zemlji pri kojem se voda ocijedi ili oteče. Mladice trebaju oko pola količine gnojiva preporučene za veće i lisnatije biljke. Temperatura prostorije može utjecati na razinu vode jer će vodena otopina gnojiva brže ishlapjeti na višim temperaturama.

 

 

Koliko električne energije troši kultivatorsko svjetlo?
Ne više no obična LED rasvjeta. Vidi informacije o nazivnoj snazi u informacijama o proizvodu za VÄXER kultivatorsko svjetlo.

Je li hidroponski uzgoj organski?
Kako bi bio potvrđen kao organski, način uzgoja hrane i rukovanja istom mora udovoljavati određenim uvjetima. Oni uključuju to da biljke trebaju biti uzgojene u zemlji te ograničenja i zabrane glede upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva. Stoga nije moguće da hrana dobivena hidroponskim uzgojem udovolji tim kriterijima jer biljke rastu u alternativnom mediju. Međutim, zbog uzgoja u zatvorenom ne postoji potreba za pesticidima jer nametnici ne bi trebali predstavljati problem unutar doma.

Jesu li ovako uzgojene biljke zdrave i sigurne za jelo?
Helena Karlén, predavačica na Švedskom sveučilištu agronomskih znanosti kaže: „Provedena su mnoga istraživanja kojima se provjeravalo razlikuje li se hranjiva vrijednost biljaka ovisno o sustavu uzgoja iz kojeg potječu, poput različitih hidroponskih sustava ili vrsta tla. Zapravo ne postoje dokazi o ikakvoj razlici. Biljke su stručnjaci jer je njihovo korijenje to koje crpi hranjive tvari, a hranjive su tvari iste i u vodi i u tlu."

Što mi je potrebno za početak?
Svaki set za uzgoj skup je pojedinačnih alata koje trebaš da kreneš s uzgojem u zatvorenom, samo trebaš dodati VÄXER sjemenke po izboru. Odaberi kombinaciju alata za uzgoj ovisno o broju biljaka koje želiš uzgojiti i o željenom izgledu sustava u tvom domu. Informacije o svakom setu možeš naći u vodiču za kupovinu u robnoj kući ili na www.IKEA.com. Ne zaboravi pogledati kratki video na internetu u kojem ćeš vidjeti proces kućnog uzgoja od sjemenke do žetve.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

28 SEP 2021 Autor: Medicicom

Pripreme za kolonoskopiju