Voćna turšija,eliksir zdravlja naših predaka

08 OCT 2017
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://www.mountainfeed.com/

 

Ljekovitost tursije od divljeg voća

Turšija od divljeg voća je jedno od najstarijih zdravih pića naših predaka. Pravi se od šumskih plodova i divljeg voća. Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću voćna turšija je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta.
Ako redovno pijete ovaj napitak vjeruje se da možete doživjeti duboku starost. Obično se priprema u jesen, a bogata je enzimima, mineralima, vitaminom C i antioksidantima.

Jedan je od najvažnijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od gripa i prehlada.
Pored toga što jača imunitet, ova vitaminska bomba je dobra za one  koji imaju problema sa mokrenjem,  probavom, sinusima i iskašljavanjem. Zanimljivo je da spada među najbolje domaće lijekove protiv mamurluka. Oni, koji su je probali tvrde da posle jedne šolje voćne turšije mamurluk bude kao rukom odnesen.

 

kako napraviti vocnu tursiju

Izvor fotografije: https://www.mountainfeed.com/

Ukoliko redovno pijete fermentirani voćni napitak, odnosno turšiju, možete doživjeti duboku i lijepu starost, bez zdravstvenih poteškoća. Ovo se posebno odnosi na turšiju koja se priprema od divljih plodova voća, koji rastu na nezagađenim područjima.
za pripremu turšije koristitee divlje bobice, koje su bogate vitaminom C i antioksidantima. Jako je preporučljivo ovaj napitak piti tijekom zime, jer je efikasan prirodni lijek koji štiti od gripe i prehlade.
Zahvaljujući divljem, zdravom voću, voćna turšija je jako dobra za jačanje imuniteta. Mnogi ovaj napitak koriste kada imaju problema sa mokrenjem, probavom i iskašljavanjem.

Voćna turšija ubrzava metabolizam, pa je dobra i za osobe koje su na nekoj dijeti.
Dodatni plus da se odlučite iskušati ovaj ljekoviti recept je činjenica da se voćna turšija koristi i kao prirodni, odnosno domaći lijek protiv mamurluka.

 

vocna tursija

Izvor fotografije: https://www.almanac.com/

 

Evo detaljnog recepta za pripremu ove ljekovite turšije od voća

 

Prvo što trebate jeste da sakupite dovoljnu količinu voća. Kako smo već spomenuli, najbolje je divlje voće, no ako nemate mogu i domaće voćke za koje znate da nisu zagađene prskanjem ili drugim tretmanima. Kada kažemo turšija od divljih plodova, onda mislimo na drenjine, šipak, kleku, divlje kruške, divlje jabuke, glog, trnjine, borovnice i druge slične plodove prirode. Jako važno je da pripazite da je voće ubrano, prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro operite voće koje ste ubrali i očistite.

U čisto bure, ako imate neko sa pipom na dnu, stavite prethodno pripremljeno voće, te bure napunite čistom izvorskom vodom. Obično omjer vode i voća bude oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Sadržaj bureta pokrijte krpom, da bude prozračno, i čuvajte da odstoji oko mjesec dana na sobnoj temperaturi. Kada u buretu počne da kisi, turšija se može piti.

 

tursija od voca

 

Kako piti voćnu turšiju

Kada ste počeli piti turšiju, ona obično bude previše kisela pa je možete razblažiti sa vodom. Bure možete premjestiti na hladno mjesto, da vam sadržaj duže traje a da se ne pokvari. Ako sebi pravite manju količinu voćne turšije, iskoristite manje staklenke umjesto bureta.

Ukoliko želite ubrzati fermentaciju, u smjesu vode i divljeg voća možete dodati ili smeđeg šećera ili domaćeg meda. U tom slučaju će turšija biti spremna da se pije već za 15 dana.
Kako se vremenom napitak pije i troši, u bure možete dodavati vodu, sa tim da će turšija biti sve blaža i blaža, pa je nećete trebati dodatno razblaživati sa vodom.

Napitak je najbolje piti dok je turšija jaka, odnosno kisela i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

31 JUL 2018 Autor: Medicicom

Rafting-avantura koja liječi depresiju