Vrkuta, spas za žene

21 FEB 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije:  https://healthyfocus.org/

 

Vrkuta je zeljasta višegodišnja biljka koja raste u planinskim podrucjima, šumama i pašnjacima u periodu od marta do avgusta. Prepoznatljiva je po polukružnim listovima i malim, žuckasto zelenim cvjetovima. Interesantan je podatak da njen latinski naziv (Alchemilla vulgaris) potice od srednjovekovnih alhemicara,

Vjerovanja srednjovjekovnih alhemičara

Oni su vjerovali da rosa koja se sakupi sa listova virka ima čarobne moci koje bi im mogle pomoci u potrazi za Kamenom mudrosti. A Kamen mudrosti je alhemijska supstanca koja, prema njihovom tadasnjem vjerovanju, ima sposobnost da pretvori neplemenit metal u zlato. Ista ta mitska supstanca u tecnom obliku, predstavlja eliksir života koji liječi, podmladjuje, obezbjedjuje dugovečnost, a ponekad, čak i besmrtnost.

Biljka vrkuta poznata je jos pod nazivom virak i gospin plašt. Naziv gospin plašt potiče od oblika njenih listova koji svojim izgledom asociraju na ženski ogrtac iz srednjeg veka. Mozda je upravo na taj način priroda htjela da ženama skrene pažnju na virak kao veoma korisnu biljku za njih.
Naime, virak je pravi spas za žene jer ima izrazito blagotvoran uticaj na ženske reproduktivne organe. Pojedini travari davnih vremena imali su toliko povjerenje u ovu biljku da su čak bili ubjedjeni da ona ženama u zrelim godinama može vratiti izgubljenu čvrstinu grudi i obnoviti himen kod djevojaka nakon izgubljene nevinosti.

 

Vrkuta spas za zene

Izvor fotografije: http://www.healthyfoodhouse.com/

 

Ljekovita svojstva Vrkute

Sada prelazimo na priču o virku, bez ikakvih preterivanja, na osnovu savremenih saznanja i dugogodisnjih iskustava. Iskreno, nije lako nabrojati i sagledati sta se sve uz pomoć ove biljke može liječiti i izliječiti. Na prvom mjestu su, naravno, mnogobrojne ženske bolesti i tegobe, a zatim jos dosta toga:

1.    Regulise menstrualni ciklus
2.    Umiruje menstrualne bolove i grčeve
3.    Liječi pojačan sekret (bjelo pranje kod žena)
4.    Otklanja neprijatan osjećaj suvoće kod žena u menopauzi
5.    Ublažava smetnje kod devojaka u pubertetu (pije se čaj od virka i hajducke trave, u srazmjeri 1:1)
6.    Otklanja ili olaksava smetnje kod žena u klimaksu (pije se caj od virka i hajducke trave, u srazmjeri 1:1)
7.    Biljni ekstrakti izradjeni od virka u kombinaciji sa drugim biljem propisuju se za liječenje mioma i endometrioze kod žena
8.    Mast od virka može se koristiti u slučajevima vaginalne iritacije, jer djeluje umirujuće na ta područja
9.    Pruža zaštitu od pobačaja (učvršćuje plod)
10.    Olakšava porodjaj
11.    Podstiče oporavak nakon porodjaja
12.    Pomaže u slučaju ispadanja materice (pije se caj od virka i masira donji stomak tinkturom od rusomače, u narodu poznata i pod    nazivom hoću-neću)
13.    Jača mišiće, pa se preporučuje kod oslabljenog srčanog mišića i oboljenja muskulature uopšte
14.    Podstiče razvoj mišića kod dece u rastu i razvoju
15.    Koristi se za lijecenje kožnih bolesti i povreda (posekotine, gnojne rane, čirevi, gangrena, ekcem...)
16.    Za ispiranje usta (kod čireva na sluzokoži, krvarenja desni, upala grla...)
17.    Čaj od virka ublažava i nesanicu

 

caj od vrkute

Izvor fotografije: http://www.healthyfoodhouse.com/

 

Priprema čaja od vrkute

Čaj od vrkute priprema se tako što se jedna kašičica suve biljke prelije jednom šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se tokom dana u gutljajima. Uobičajena dnevna doza je 2 šolje, a nakon porodjaja, prvih 10-tak dana, poželjno je piti i veće količine caja.

Tinkture i ekstrakti upotrebljavaju se prema uputstvima proizvodjača, jer doziranje u tom slučaju zavisi od nivoa koncentracije virka. U zavisnosti od namjene, u njihovom sastavu često se mogu naći i druge ljekovite biljke.

Napomena: Vrkutu ne smiju upotrebljavati osobe koje imaju problema sa radom žuci, jetre i želuca.


 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 JUL 2018 Autor: Medicicom

Dragoljub - ubica bakterija sa vaše terase