Zdravstvo

29 OCT 2018
Autor:
Medicicom

Obilježen Svjetski dan srca

Moje srce, tvoje srce

Svjetski dan srca se obilježava od 2000. godine sa ciljem informisanja ljudi širom svijeta o značaju i učestalosti kardiovaskularnih bolesti, ističući značaj akcija koje pojedinci mogu preduzeti u cilju prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti.
Prema podacima Svjetske federacije za srce, kardiovaskularne bolesti su odgovorne za 17,5 miliona smrti godišnje. U Republici Srpskoj, prema publikacijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske-Zdravstveno stanje stanovništva Republike Srpske, grupa kardiovaskularnih bolesti je na prvom mjestu kao uzrok smrti.
Glavni riziko faktori, koji su odgovorni za 80% smrti od bolesti srca i moždanog udara su: duvan, fizička neaktivnost, smanjen unos voća i povrća, prekomjerna tjelesna masa i gojaznost, visok krvni pritisak i povišene vrijednosti holesterola.
Nećete nužno razviti kardiovaskularno oboljenje ukoliko imate neki od faktora rizika, ali što imate veći broj faktora rizika veća vjerovatnoća je da hoćete, osim ukoliko ne preduzmete akcije na promjeni vaših faktora rizika.
Prema podacima Svjetske federacije za srce, 80% preranih smrtnih slučajeva uzrokovanih bolestima srca i moždanim udarom bi se moglo izbjeći kontrolom glavnih faktora rizika, kao što su duvan, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.
Sa nekoliko promjena u našim životima, možemo smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i poboljšati kvalitet života i postaviti dobar primjer za sljedeću generaciju.
Ove godine Svjetski dan srca je obilježen pod sloganom “Moje srce, tvoje srce”. U Republici Srpskoj Svjetski dan srca obilježen je u lokalnim zajednicama i domovima zdravlja. Centralna manifestacija održana je u Banjaluci u organizaciji fondacije „Zdravlje i srce“, a u saradnji sa JZU Domom zdravlja u Banjaluci, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, Gradom Banjaluka uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske. U parku „Petar Kočić“građani su kontrolisali krvni pritisak, nivo šećera u krvi, nivo holesterola u krvi i procjenu kardiovaskularnog rizika. Povodom ovog događaja dijeljeni su i informativni leci sa sloganom „Moje srce, tvoje srce“.
Sa doktorima i sestrama iz DZ Banjaluka, građanima Banjaluke pojašnjenja o Svjetskom danu srca, značaju preventivnih mjera i kako očuvati zdravo srce govorili su: Prof. dr Duško Vulić, dopisn član ANURS, mr sc. med. dr Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa RS i dr Nevena Todorović.
Glavni poziv akcije za ovogodišnju kampanju jeste da napravimo obećanje kao pojedinac da ćemo se hraniti pravilnije, da ćemo više vježbati i da ćemo ohrabriniti našu djecu da budu aktivnija, da ćemo reći ne pušenju i da ćemo pomoći našim najbližima da prestanu pušiti .
Da napravimo obećanje kao zdravstveni profesionalaci i donosioci odluka da ćemo brinuti o svim našim srcima.
Jednostavno obećanje…za MOJE SRCE, za TVOJE SRCE, za SVA NAŠA SRCA.
Ukoliko napravimo nekoliko promjena u našim životima, svi možemo živjeti duže, bolje, životom koji je zdraviji za srce.

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

29 OCT 2018 Autor: Medicicom

Riječ urednika