Zdravstvo

28 JUN 2021
Autor:
Medicicom

Dvije decenije podrške ljudima u duševnoj nevolji 

Jubilej Udruženja SONATA

Ima nas još dobrih ljudi
Da zajedno obojimo svijet
I ti dođi, sa nama čovjek budi,
Nacrtaj sunce i cvijet ...

Sonata je najljepša muzika
I ti u njoj otsviraj notu
Budi kockica divnog mozajka,
Korak ka srećnom životu ...
         Nataša Stanić, književnica i član udruženja „Sonata“ Trebinje

 

„I pored ove pošasti pandemije korone, koja je zadesila cijeli svijet pa i nas, uspjeli smo da ove godine od 21. do 23.5. održimo druženje i svečanu skupštinu Udruženja „SONATA“ u Velikoj sali Hotela „Leotar“, istakla je srećna i ponosna Miholjka Janković, predsjednica Udruženja od njegovog osnivanja 2000. godine.

Gosti ovog svečanog događaja bili su predstavnici zdravstvenih ustanova RS, Federacije BiH, Srbije, CG te gradonačelnik Trebinja, predstavnici CSR, CK, Doma penzionera, Vrtića, Muzičke škole, Elektroprivrede, HET iz Trebinja, udruženja sa kojima je „Sonata“ uspješno sarađivala, mediji među kojima je bio i „Medici.com“ naš jedinstven časopis na prostorima bivše Jugoslavije, koji od samog početka pa do danas promoviše sve aktivnosti Udruženja „Sonata“ .

Skupštinu je otvorila učenica četvrtog razreda SMŠ Nevena Ćurčić kompozicijom K. Debisija: SIRINKS - flauta, nakon čega je predsjednica dala kratki izvještaj o radu Udruženja.

Iz Igraonice „Ciciban“ djeca su recitovala pjesmice o porodici i „dječjem“ zakonu.

Pjesnikinje iz Predstavništva JD Vera Basor i Nataša Stanić član Udruženja „Sonata“ svojim recitacijama pozdravile su publiku. Završetak skupa je odsvirao Simeon Mučibabić, učenik četvrtog razreda SMŠ, kompozicijom – Pahuljski: „Prelja“ – harmonika.

“Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa ljekarima iz Trebinja, RS, FBiH, Srbije i Crne Gore te podršci Grada Trebinja, HET-a, ERS-a, kao i brojnih donatora, uspjeli smo da opstanemo dvije decenije. Udruženja poput našeg, sa centrima za mentalno zdravlje izuzetno doprinose mentalnom zdravlju građana jer je vaninstitucionalno liječenje najvažnije poslije bolničkog. Naš cilj je bio otvaranje Dnevnog centra ili Dnevne bolnice u Trebinju, za sada nismo uspjeli u tome, nadamo se da ćemo u saradnji sa Gradskom upravom taj cilj uskoro i ostvariti, jer su naši brojni sugrađani i decenijama izolovani od svojih porodica u udaljenim psihijatrijskim bolnicama u RS, a u pandemiji virusa korona ni najbliži nisu smjeli da ih posjete”, rekla je Jankovićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalan je Udruženju “Sonata” i njenoj dosadašnjoj predsjednici Miholjki Janković na pomoći licima u stanju duševne nevolje. 

“Grad Trebinje duguje veliku zahvalnost Miholjki Janković i njenim saradnicima, u protekle dvije decenije postigli su izvanredne rezultate u poboljšanju mentalnog zravlja naših sugrađana. U narednom periodu pomoći ćemo otvaranje novih prostorija udruženja i zajednički tražiti adekvatno rješenje za najbolje moguće zbrinjavanje lica u duševnoj nevolji u Trebinju”, istakao je Ćurić.

Među brojnim gostima ovog svečanog jubileja bila je i dr Joka Blagovčanin Simić, neuropsihijatar u penziji iz Banjaluke, koja je istakla značaj takozvane stepenaste zaštite duševno oboljelih lica.

“Ranije su bolesnici liječeni u velikim duševnim bolnicama, sada je došlo vrijeme da se napravi jedna vrsta stepenaste zaštite, pri čemu se iz zatvorenog dijela, nakon rehabilitacije, prelazi na otvoreni bolnički dio - u centre za mentalno zdravlje i udruženja pacijenata. Ovdje u Trebinju Miholjka Janković je pokazala da zna sa ljudima jer je ovo udruženje opstalo u kontinuitetu 20 godina. Važno je da ljudi imaju gdje da dođu, da ljudski progovore s nekim, sve počiva ne samo na znanju, već i na velikom entuzijazmu i poznavanju čovjeka, prihvatanju čovjeka kakvim jeste, dostojanstvenog u svojoj bolesti, kad ozdravi i kad pomaže drugima, to je smisao ovakvih udruženja”, istakla je dr Blagovčanin Simićeva.

Dr Biljana Zelinčević Prstojević, načelnica psihijatrijskih odjeljenja Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči, govorila je o uspješnoj komunikaciji sa Udruženjem “Sonata” skoro dvije decenije uspješno sarađuje i profesionalno, ali i kao jedna porodica.

“Naša Mika okuplja ljude i učinila je mnogo da se čuje za one koji pate i da im se pomogne u lokalnoj zajednici. Organizovala je brojne akcije i mnogo je pomogla pacijentima širom RS”.

Jer nerijetko nedostatak prostora u bolnicama primorava otpust pacijenata što pravi problem u funkcionisanju psihijatrijskih ustanova u RS.

Kada se zaliječe i rehabilituju - uglavnom nemaju kuda da se vrate, porodice često i ne žele da se oni vrate, otpori su veliki, bolnice nemaju izlaza, osim da se iznova ponavljaju hospitalni tretmani i zato je nemjerljiv značaj udruženja, koja mogu napraviti iskorak ka vaninstitucionalnoj zaštiti”, ističe dr Biljana.

Bojan Đerić iz Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac navodi da je desetogodišnja saradnja sa “Sonatom”, pored ostalog, rezultovala i posjetom lica sa mentalnim poteškoćama Trebinju.

“To je bio najveći iskorak pacijenata u društvenu zajednicu. Prije tri godine došlo je naših tridesetak pacijenata, drugi put je došla manja grupa i svi su bili zadovoljni. Pandemija virusa korona je i njih zatvorila u bolnicu, što nije dobro, godinama su tamo smješteni i svaki izlazak je od ogromnog značaja za njihovo zdravstveno stanje”, zaključuje Đerić.

G.đa Amra Kazić, iz mostarske kancelarije ombudsmena, nadahnuto je izrekla:

„Znam kako je teško baviti se ozbiljno i odgovorno poslom kao što je u „Sonati” koju godinama, evo i decenijama uspješno vodi g.đa Miholjka Janković, znana, marljiva, mudra i skromna žena, istinski i prepoznatljiv borac za normalizaciju i prosperitet ambijenta, svakako sa svojim saradnicima. Oni su utkali sebe u „Sonatu” da to bude oaza gdje će se korisnici njihovih usluga i svi posjetioci, lijepo osjećati, izvan dnevnih briga i poteškoća, okrenuti vedro ka budućnosti i napretku.

Neka se za bogat i sadržajan angažman „Sonate” još više i dalje se čuje, a VI koji ste je stvorili, strpljivo gradili i njegovali, da dobijete svu moguću podršku za neometano djelovanje i svaki oblik satisfakcije koju zaslužujete”.

U toku svečanosti uručene su zlatne povelje, zahvalnice i plakete za više od 150 pojedinaca, udruženja, ustanova i preduzeća iz RS, FBiH, Srbije i Crne Gore, koji su u protekle dvije decenije pomagali rad Udruženja “Sonata”.

Za novog predsjednika “Sonate” izabran je grupni i radnookupacioni psihoterapeut Srećko Ratković, koji je član ovog udruženja već 15 godina.

 “Potrebno je da nastavimo sa pružanjem usluge korisnicima na nivou radne i psihoterapije, edukacije naših saradnika - zdravstvenih radnika, ali i korisnika. Pandemija virusa korona narušila je mentalno zdravlje ne samo licima sa psihološkim poteškoćama već i, uslovno rečeno, zdrave populacije i otud je neophodno da posvetimo značajnu pažnju unapređenju mentalnog zdravlja svih naših sugrađana”, kazao je novoizabrani predsjednik “Sonate”, Srećko Ratković. 

Dvodnevno druženje, uz razmjenu iskustava, proteklo je u srdačnom, prijatnom i pozitivnom druženju na zadovoljstvo gostiju i domaćina.

Medici.com

Neću ti govoriti o vremenu koje prolazi,
Niti ću ti odati tajnu šta je vrijeme
Trenutak u kom smo pronašli sunce, 
Zarobili zrak sutrašnjeg dana
Neću ti govoriti o šapatu, 
o najtišoj suzi i najljepšem osmjehu
I biseru sa dna okeana
O školjki koja čuva tajnu mora...
Neću ti govoriti...
Ti ćeš poljupcem čuti magiju u svitanju, 
sunčevu sonatu i odu vremenu...

                                Vera Basor, pesnikinja

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

28 JUN 2021 Autor: Medicicom

Događaj dana