Zdravstvo

22 DEC 2021
Autor:
Medicicom

Al Emadi Hospital, Doha, Qatar

Postbarijatrijska hirurgija
Prof. Dražan Erić M.D., Ph.D. Consultant Plastic and Reconstructive Surgeon Al Emadi Hospital, P.O.

Dolaskom u Dohu u martu 2018. godine, počeo sam da radim kao consultant plastic surgeon u Al Emadi bolnici, koja je ujedno i najveća privatna zdravstvena ustanova u Kataru. Bolnica Al Emadi pokriva sve specijalistčke službe sa savremeno opremljenih pet operacionih sala i 80 jednokrevetnih apartmana za pacijente. U bolnici je zaposleno više od 120 specijalista i ona je akreditovana od Accreditation Canada sa Diamond akreditacijom. Između ostalog, bolnica ima dugogodišnju tradiciju liječenja gojaznosti svim metodama barijatrijske medicine. 

Vlasnik bolnice dr Mohamed al Emadi je pionir barijatrijske hirurgije u Kataru i do sada je uradio preko 10000 operativnih zahvata. Sve zemlje Bliskog istoka imaju veliku incidencu gojaznosti s obzirom na način ishrane, klimu, ali i stil života pa samim tim sa gojaznošću dolaze i komorbiditeti kao sto su dijabetes, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, poremećaji rada štitaste žlijezde i zapaljenja gusterače.

Za mene je to bio novi izazov, s obzirom na to da barijatrijska hirurgija, kao metod liječenja gojaznosti, u Republici Srpskoj nije postojala. U dogovoru sa dr Al Emadijem postavili smo za cilj da razvijemo postbarijatrijsku hirurgiju, s obzirom na to da smo imali dosta pacijenata koji su nakon operativnog zahvata, dijetetskog režima i rehabilitacije izgubili višak kilograma. Bolnica posjeduje centar za liječenje gojaznosti koji obuhvata kliniku barijatrijske hirurgije, kliniku za nutricionizam, kliniku za fizijatriju i rehabilitaciju i kliniku za estetsku i post barijatrijsku hirurgiju. Vrlo važno je da smo zaokružili liječenje gojaznosti koje započinje barijatrijskom procedurom, a završava se nekom od metoda postbarijatrijske hirurgije. Time smo ispunili uslove da budemo Center of Excellence za barijatrijsku i postbarijatrijsku hirurgiju kao jedini takav u državi Katar. Sada imamo pacijente iz svih dijelova svijeta s obzirom na to da državljani Katara predstavljaju samo 15% ukupnog stanovništva.

Samo liječenje gojaznosti je multidisciplinarno i većina pacijenata nakon operativnog zahvata podrazumijeva koordinaciju režima ishrane, nadoknade vitamina i minerala kao i postepeni rehabilitacijski tretman. 

Postbarijatrijska hirurgija je indikovana najmanje godinu dana poslije barijatrijske procedure, ali pod uslovom da pacijent ima stabilnu tjelesnu težinu, jer svaka promjena težine će uticati na rezultat nakon operativnog zahvata. Takođe, značajnu ulogu igra i BMI (body mass index) pa se najbolji rezultati postižu ako pacijent ima BMI manji od 30. Gubitak tjelesne težine je individualan nakon operacije i zavisi od hirurške procedure, ali i od samog pacijenta. Često imamo pacijente koji su izgubili od 80 do 100 kg tjelesne težine. To je veliki izazov za hirurga s obzirom na to da kod takvih pacijenata imamo ogroman višak kože sa malom količinom masnog tkiva i neko ko je neiskusan može pomisliti da je to jednostavna procedura u kojoj se samo odstrani višak kože. Nakon gubitka tjelesne težine koža gubi na svom kvalitetu, a posebno gubi na svojoj elastičnosti. Takvi pacijenti intraoperativno i postoperativno imaju produžena difuzna krvavljenja, često su u hipoproteinemiji, imaju deficit vitamina, poremećaje elektrolita što otežava proces zarastanja rane. Intraoperativno nalazimo i krvne sudove velikog dijametra s obzirom na to da kada su bili gojazni ti krvni sudovi su ishranjivali ogromnu količinu masnog tkiva. 

Vrlo važno je, u dogovoru sa pacijentom, napraviti plan operativnih zahvata jer svaki operativni zahvat koji traje duže od pet časova nosi veoma visok rizik za pacijenta i povećava učestalost od postoperativnih komplikacija. Kod pacijenata gdje gubitak tjelesne težine nije ekstreman mogu se raditi operativni zahvati liposkulpture tijela sa minimalnim odstranjivanjem viška kože. 

Nasuprot tome, kod pacijenata sa ekstremnim gubitnom tjelesne težine najčešće se radi inferior body lift, superior body lift, arm lift i thigh lift, a kod žena se radi i breast lift sa augmentacijom. Radeći naporno sve ove godine, uspjeli smo da izrastemo u najznačajniji centar za postbarijatrijsku hirurgiju u Kataru, izvodeći sve vrste komplikovanih operativnih zahvata.

Da ne pišem samo o hirurgiji, moram spomenuti da je Katar posljednjih godina centar svjetskih dešavanja u sportu počevši od svjetskog prvenstva u rukometu, dijamantske lige u atletici, ATP turnira, formule jedan do svjetskog prvenstva u fudbalu koje se održava sljedeće godine. Oni ulažu mnogo na promociji svoje države, a sport je jedan od vidova privlačenja turista što je i cilj za državu koja ima najveći BDP na svijetu. Svi stadioni za svjetsko prvenstvo su već završeni, pripremaju se fan zone za navijače kao i smještajni kapaciteti. Mislim da će to biti jedno od najboljih svjetskih prvenstava, jer će navijači moći da prate dvije utakmice dnevno s obzirom na to da je najveća udaljenost između stadiona oko 70 km. Pozivam sve koji su u prilici da posjete Katar sljedeće godine i uživaju u svjetskom prvenstvu u fudbalu.

 

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

22 DEC 2021 Autor: Medicicom

Uvodna reč