Banje Srbije

23 APR 2021
Autor:
Medicicom

Banje Srbije i postkovid rehabilitacija

Vladan Vešković, generalni sekretar Udruženja banja Srbije

U aprilu prošle godine smo bili sigurni da ćemo se dogodine u ovo vreme samo sećati kako je to bilo u vreme korone. U avgustu smo bili zatečeni novim talasom koji niko iz struke nije očekivao, čak naprotiv – „toplo vreme će sprečiti virus da se širi“. Tako, iznenađeni, dočekasmo zimu bez gripa, ali opet u društvu korone. Svaka druga bolest, sa sličnim simptomima, nije bila razmatrana kao verovatna. „Mora da je korona!“. Na talasima vesti koje po pravilu počinju brojkama preminulih i novozaraženih, uđosmo u drugu godinu epidemije. Oboleli se nadaju da će biti bolje, a zdravi da će ih korona mimoići. 

Posledicama korone na ljude zbunjeni su i oni koji o tome mnogo znaju. Neko prođe samo sa kijanjem, neko sa ozbiljnom pneumonijom, a neko … Ali, jedno je sigurno – iole ozbiljniji simptomi traže dugotrajan, višemesečni oporavak. Ali, gde kada su bolnice pune zaraženih? Jedva da ima mesta za one koji se bore za život. Zna se da najbolje rezultate daje sredina koja nudi čist vazduh, tišinu, puno prostora za šetanje, a sve to pod prismotrom lekara. Biće da su banje pravo odredište za postkovid rehabilitaciju!

Banjski centri za medicinsku rehabilitaciju su po prirodi oboljenja koja tretiraju i lekovima koje koriste, predodređeni da se svakom pacijentu posvete najmanje dve-tri nedelje. Rehabilitacija podrazumeva odnos terapeut – pacijent kao jedan na jedan. Tokom fizioterapije ne može se izbeći razgovor, a on je osnova za poverenje u onoga ko ti pomaže. Koliko je samo prijateljstava rođeno u tih nekoliko nedelja obostranog truda da se pacijent „digne na noge“! Posledica fizičke nemoći jeste i pad raspoloženja, gubitak nade da će uskoro biti bolje i, na kraju, razdražljivost. Govorim ovo iz ličnog iskustva, zato mi treba verovati. Poništavanje posledica korone kod obolelih poboljšaće i njihovo psihološko stanje, preko potrebno za korektno obavljanje redovnih poslova. 

Osim toga, svaki od RH centara u srpskim banjama je najmanje dva puta bio u sistemu Kovid bolnica. Lečili su pacijente sa slabo i srednje izraženim simptomima i taj su „zanat“ izučili! U sprezi sa, može se reći, vekovnim znanjem iz balneologije ovo su, bez dileme, najspremniji timovi za postkovid rehabilitaciju. Inicijativa i prvi program u Srbiji potekao je u Vrnjačkoj Banji – „Merkur“ taj program sprovodi već nekoliko meseci čija suština je detaljnije prikazana u posebnom članku „Otklanjanje tegoba nakon Kovida“ na stranama ovog broja časopisa. Polako, ali sigurno, u ovaj ozbiljan posao kreću i drugi RH centri. Verujem da će vrlo brzo doći vreme kada će RFZO uvrstiti ovaj program u Pravilnik o medicinskoj rehabilitaciji i tako ubrzati proces vraćanja nacije u normalan život i rad. Ako vam nije do čekanja da se ovo desi, uputite se put neke od naših banja, nećete se pokajati.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

23 APR 2021 Autor: Medicicom

Uvodna reč