Detoks kafa koja čini čuda

17 MAY 2017
Autor:
Medicicom

Nema ljepše slike nego kada dođe proljeće, a na livadama se pojave zlatne glavice maslačaka. Ova samonikla biljka koja je rasprostranjena na našim krajevima u sebi krije brojna ljekovita svojstva.

Korjen maslačka

Osim što je odličan izvor vitamina i minerala, svojim ljekovitim i gorkim tvarima pomaže u detoksikaciji organizma…
Maslačak je jedna od najboljih biljaka koja pomaže u detoksikaciji organizma. Dragocjena biljka odličan je čistač jetre i krvi. Pomaže kod nadutosti i preporuča se osobama koje pate od dijabetesa i povišenog krvnog tlaka. Svaki dio ove biljke ima koristi za naše tijelo, ali korijen je najbogatiji mineralima.

Poznat je po svome stimulirajućem efektu koji ima za probavni sistem i jetru. Njegov gorak okus pomaže u produkciji probavnih tekućina i zato stimuliše prirodni proces detoksikacije u organizmu.
Ova nepravedno zaboravljena biljka, koja se često smatra korovom ima niz ljekovitih svojstava, a sve što treba da učinite da koristite ta svojstva je da ga pokupite iz čiste prirode, daleko od saobraćaja.
Maslačkov korijen može pomoći ljudima koji pate od raka. Naučnici su otkrili da korijen ove biljke navodno ubija samo ćelije koje su inficirane s rakom.

 
Ljekovitost korjena maslačka

Ovaj korijen podstiče izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Također sadrži važne vitamine i minerale, kao što su vitamin B6, tiamin, vitamina C, željezo, kalcijum, kalijum, folne kiseline i magnezijum. Također sadrži i do 535 posto od preporučenog dnevnog unosa vitamina K i oko 110 posto od preporučenog dnevnog vitamina A.
Korijen maslačka utiče na kontaminirane ćelije tako da se one potpuno raspadnu u roku od 48 sati, dok zdrave ćelije ostaju zdrave. Redovno uzimanje ovog čaja mogu navodno da navodno eliminišu većinu ćelija raka.

Osim što se od maslačka može napraviti čaj, malo je poznato da jednako tako možete od njega napraviti i “kafu”. Taj napitak ne sadrži kofein, ali ima bogati, tamni okus koji je jako sličan kafi. Odličan je izbor za one koji imaju problema s probavom. Ujedno, sadrži više prirodnih vitamina nego biljka kafe.

kafa od maslacka

 

Pročitajte još kako napraviti džem od maslačka

 

Kako napraviti kafu od maslačka:

 

Sastojci:
– 1 kašičica praha od korijena maslačka
– 1 šoljica vode
– 1 štapić cimeta

Priprema:

Korijen ispecite u pećnici, zatim ga ohlađenog samljeite u mlincu za kafu koji će na kraju sličiti baš kao prah od kafe.
U vruću vodu dodajte prah od maslačka i cimet i stavite na vatru sve dok voda ne zakipi. Zatim smanjite vatru i pustite da se tako kuva pet minuta. Napitak bi trebao poprimiti tamnu boju. Procijedite “kafu” u šoljicu, dodajte malo mlijeka i poslužite.

Pročitajte još o spasonosnom ulju za žene

 

Naši partneri

Pročitajte još...

30 APR 2019 Autor: Medicicom

Hren - za sidanje sala sa stomaka