Događaj dana

27 APR 2024
Autor:
Medicicom

Memorandum o saradnji UKC Republike Srpske i centra iz Minska
Unapređenje saradnje u oblasti transplantologije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prisustvovao je 9. aprila 2024. godine potpisivanju Memoranduma o saradnji između Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Naučnopraktičnog centra hirurgije, transplantologije i hematologije iz Minska kojim će biti unapređeno zbrinjavanje pacijenata u oblasti hirurgije, transplantologije, hematologije i intenzivne medicine.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić i direktor Naučnoistraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju iz Minska, Bjelorusija, dr Oleg Olegovič Rumo potpisali su Memorandum/Sporazum o saradnji kojim je predviđena saradnja u oblasti zdravstvene zaštite, uključujući hirurgiju, transplantologiju, hematologiju i intenzivnu medicinu putem implementacije zajedničkih istraživanja, obuke visokokvalifikovanih profesionalaca te povećanja nivoa stručnosti, preporuka za liječenje i dijagnostiku pacijenata.

„Zahvaljujem vam svima što ste danas u UKC Republike Srpske, a poseban pozdrav za ambasadora, direktora dr Olega Ruma, moje saradnike i ministra Šeranića. Danas je poseban dan za nas u UKC Republike Srpske kao i za naše pacijente jer smo potpisali memorandum o unapređenju saradnje između naše ustanove i jednog od najboljih centara za transplantaciju u Evropi iz Minska. Ovo je veoma dobra vijest za naše pacijente koji čekaju transplantaciju, naročito bubrega, ali i drugih organa. Dogovorili smo povećanje broja operisanih pacijenata u Bjelorusiji. Prema mojim informacijama do sada ih je bilo 23, a danas ćemo raditi na tome da bude još veći broj operisanih pacijenata. Takođe, dogovorili smo i da ljekari iz Bjelorusije dolaze i edukuju naše ljekare, a istovremeno da naši ljekari odlaze u Minsk da usvoje nova znanja i vještine. Veliko hvala našim domaćinima, hvala Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske na podršci i predsjedniku Miloradu Dodiku koji je bio sa visokom delegacijom u posjeti Bjelorusiji. Ovim unapređujemo zdravstveni sistem Republike Srpske i zdravlje naših stanovnika“, rekao je prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

“Imam veliku čast da danas budem u Republici Srpskoj i da predstavljam medicinu Bjelorusije. Dozvolite mi da se na početku zahvalim ministru zdravlja i socijalne zaštite dr Alenu Šeranću i prof. dr Vladi Đajiću, direktoru UKC Republike Srpske, što su nam omogućili da posjetimo ovo savremeno medicinsko zdanje. Moja današnja posjeta predstavlja nastavak saradnje između Republike Srpske i Bjelorusije koja je dogovorena još 2020. godine. Tada smo dogovorili da ćemo pružiti Republici Srpskoj svu moguću pomoć koja se tiče procedura visokotehnoloških transplantacija. Od tada je u Bjelorusiji izvršena transplantacija kod više od 20 pacijenata i smatram da su uparvo ti pacijenti najbolja potvrda naših dobrih prijateljskih odnosa. Nedavna posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Bjelorusiji, odnosno njegov susret sa našim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, dala je novi snažan implus daljem razvoju odnosa između Bjelorusije i Republike Srpske. Veoma mi je drago i zadovoljan sam što se nakon pola mjeseca od te posjete realizuje ova posjeta naše delegacije kako bismo dalje razvijali odnose sa srpskim kolegama. Danas sam imao priliku da vidim jednu od najsavremenijih medicinskih ustanova u kojoj rade visokokvalitetni i visokoobrazovani stručnjaci i uz to se služe najsavremenijom opremom na svjetskom nivou. Sa direktorom UKC Republike Srpske smo dogovorili da razvijamo saradnju ne samo u sferi transplantologije, već i u drugim granama medicine kako bismo zajednički postigli najbolje rezultate. Potvrda te naše namjere jeste potpisan memorandum. Nadam se da će uskoro delegacija iz Republike Srpske, odnosno UKC-a Republike Srpske, posjetiti Bjelorusiju gdje ćemo uspostaviti nove horizonte saradnje ne samo što se tiče znanja iz transplantologije, nego i u smislu edukacije, obrazovanja itd.“, rekao je dr Oleg Olegovič Rumo, direktor Naučnoistraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju Minsk iz Bjelorusije.

„Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da budem domaćin delegaciji iz Bjelorusije, na čelu sa njegovom ekselencijom gospodinom ambasadorom Bjelorusije, a takođe sam imao priliku da u februaru posjetim Bjelorusiju. Cilj ove posjete je upravo da se unaprijedi dogovor koji se desio prije nekoliko mjeseci da se obezbijede operativnije procedure sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i sa Fondom solidarnosti te da se na taj način lakše odvija upućivanje naših pacijenata u Bjelorusiju ne samo odraslih, nego i djece. Želimo da vidimo kakve su mogućnosti UKC Republike Srpske da učini pretransplantacione i posttransplantacione pretpostavke kako bismo pacijentima omogućili da dolaze brže u Bjelorusiju i da na taj način smanjimo troškove liječenja. Zato je ovaj sastanak danas izuzetno važan da delegacija iz Bjelorusije vidi kakvim uslovima raspolaže UKC Republike Srpske, a sljedeći korak je i formiranje timova iz Bjelorusije. Otvorićemo i pitanje transplantacije drugih organa. Ovom prilikom zahvaljujem se svima koji su omogućili da dođe do ove saradnje”, rekao je dr Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.

„Zahvalio bih se Ministarstvu finansija Republike Srpske, ministru zdravlja dr Alenu Šeraniću, kao i premijeru Republike Srpske Radovanu Viskoviću. Posebnu zahvalnost želim da izrazim predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Zahvalio bih se medicinskom timu direktora Vlade Đajića te dr Goranu Topiću, što su mi omogućili da odem u Bjelorusiju po novi život, kao i direktoru Transplantologije dr Olegu Olegoviču, njegovom timu, predivnoj zemlji i predsjedniku Aleksandru Lukašenku“, rekao je Radomir Rokić, pacijent kojem je izvršena transplantacija bubrega u Minsku.

“Na prvom mjestu želim da se zahvalim uvaženom ministru Šeraniću, dr Đajiću i dr Olegu Olegoviču što su tako brzo uspjeli da organizuju posjetu i što smo uradili konkretne stvari u smislu poboljšanja saradnje. Smatram da je zdravstvena zaštita i pomoć ono najvažnije što se može uraditi u diplomatiji. Uvijek ćemo pružiti svaku potrebnu pomoć bez obzira na to što se nalazimo u Budimpešti. Banjaluka je za nas blizak grad“, rekao je Uladzimir Ulakhovich, ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti.

Podsjećamo, nedavno je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potpisao u Minsku, Bjelorusiji, Memorandum o saradnji u oblasti transplantacije sa predstavnicima Komiteta za zdravlje u Minsku, a kojim se uspostavlja institucionalna saradnja u ovoj oblasti između Republike Srpske i Republike Bjelorusije.

Memorandum je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom posjete delegacije Republike Srpske državnoj instituciji “Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju” u Minsku, a u okviru šire posjete Bjelorusiji.

Saradnici za informisanje UKC RS

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

27 APR 2024 Autor: Medicicom

NMK