Događaj dana

20 JUN 2024
Autor:
Medicicom

Banjaluka, 28. 5. 2024. Konferencija Projekta
“Zdrave zajednice u BiH”

U Banjaluci održana početna konferencija Projekta “Zdrave zajednice u BiH”, potpisani memorandumi o saradnji i partnerstvu

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz prisustvo predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva, Instituta za populaciju i razvoj – IPD, gradonačelnika/načelnika i lokalnih institucija iz 25 lokalnih zajednica, uz podršku Vlade Švajcarske, organizovalo je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske Prvu konferenciju „Zdrave zajednice u BiH”.    

Na Konferenciji su predstavljene buduće aktivnosti na ovom višegodišnjem projektu, a gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica koje će učestvovati u ovom jedinstvenom projektu svečano su potpisali i memorandume o saradnji i partnerstvu u okviru “Zdravih zajednica u Bosni i Hercegovini”.

Pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske Milan Latinović je rekao da je resorno ministarstvo prethodnih godina intenzivno radilo na stvaranju uslova za unapređenje zaštite zdravlja građana Republike Srpske, ističući da su postignuti značajni rezultati u cjelokupnom zdravstvenom sistemu Srpske.

“Prioriteti su nam bili izgradnja zdravstvenog sistema i uvođenje savremenih i kvalitetnih zdravstvenih usluga”, rekao je dr Latinović uoči otvaranja konferencije. 

On je rekao da je procjena Svjetske zdravstvene organizacije da zdravstveni sistem utiče na zdravlje stanovništva do 20 odsto.

Najavio je da će težište aktivnosti resornog ministarstva u narednom periodu biti usmjereno na preostalih 80 odsto sadržaja koji utiču na zdravlje stanovništva, a to su socioekonomski faktori obrazovanje, zaposlenje, podrška porodice, prihodi, bezbjednost u zajednici, životni stilovi koji se odnose na upotrebu duvana, ishranu, alkohol, fizičku aktivnost te fizičko okruženje koje se odnosi na stanovanje i ekologiju.

Zbog toga je veliki značaj upravo Projekta “Zdrave zajednice u BiH” u čijoj prvoj fazi, u periodu 2024-2027. godine, će učestvovati 11 opština i gradova u Republici Srpskoj: Mrkonjić Grad, Čelinac, Laktaši, Prnjavor, Doboj, Šamac, Bijeljina, Zvornik, Vlasenica, Pale i Foča.

Nosioci projekta su: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalno ministarstvo zdravlja, i Odjeljenje za zdravstvo u Brčko distriktu. Projekt finansira švajcarska vlada, a provodi Institut za populaciju i razvoj (IPD).

Odsjek za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 JUN 2024 Autor: Medicicom

NMK skupovi