Događaj dana

21 AUG 2022
Autor:
Medicicom

UKC Republike Srpske

Izgradnja objekta za oboljele od malignih bolesti

U Banjaluci je 29. juna 2022. godine ozvaničen početak radova na izgradnji i opremanju novog objekta, namijenjenog pružanju zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti. Događaju su prisustvovali, pored generalnog direktora UKC Republike Srpske prof. dr Vlade Đajića, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. 

Konstantni rast malignih bolesti u Republici Srpskoj i nedovoljni kapaciteti bolničkog smještaja na cijelom području doveli su do potrebe izgradnje i opremanja novog objekta, namijenjenog pružanju zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti. Cilj ovog projekta je formiranje regionalnog centra za liječenje malignih bolesti unutar UKC Republike Srpske, koji će služiti kao centar za smještaj pacijenata na dužem liječenju kao i dijagnostički centar sa adekvatnim kapacitetima za dnevno liječenje pacijenata. 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je ocijenila da je izgradnja objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci jedan od strateških projekata za Republiku Srpsku.

“Ovo je veliki poduhvat i podvig, dokaz da naše institucije vode računa o zdravstvenom sistemu Republike Srpske“, rekla je Cvijanovićeva novinarima, nakon što je ozvaničen početak izgradnje objekta.

Generalni direktor UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić je rekao da je izgradnja navedenog objekta jedan od najznačajnijih i najhumanijih projekata čiju realizaciju podržava rukovodstvo Republike Srpske.

“Rukovodstvo Republike Srpske prati potrebe građana i sa UKC-om Republike Srpske teži da zdravstveni sistem u Srpskoj bude na najvišem nivou. U objektu je predviđeno i 50 kreveta za dnevni smještaj pacijenata”, rekao je prof. dr Vlado Đajić. On je naglasio da će objekat raspolagati sa 370 kreveta za duži smještaj i to onkologija 190 ležajeva, a hematologija i palijativna njega po 90 za smještaj pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti. Prof. dr Vlado Đajić je rekao da je projekat urađen u skladu sa najsavremenijim standardima, a u objektu će biti primjenjivane savremene dijagnostičke i terapijske procedure.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je rekao danas u Banjaluci da je izuzetno značajno što će biti izgrađen objekat za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti te da je neophodno posvetiti se prevenciji oboljenja u Republici Srpskoj. Napomenuo da je u Republici Srpskoj povećan broj malignih oboljenja. U Srpskoj su stvoreni zakonski uslovi za skrining projekte i sigurno je da će biti planirani adekvatni programi za prevenciju oboljenja.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da je, prateći potrebe stanovništva i sve većeg broja onkoloških pacijenata, rukovodstvo Republike Srpske donijelo odluku da u kompleksu UKC Republike Srpske sagrade jedno novo zdanje koje će biti namijenjeno samo onkološkim pacijentima. “Danas zaista imamo probleme širom Srpske, gdje je sve više pacijenata koji ne mogu da borave kod svojih kuća. Izgradnjom ove bolnice imaće priliku da dostojanstveno provedu ostatak života. Ponosan sam da Republika Srpska može i da je u situaciji, u finansijskom i u svakom drugom stanju, da prati potrebe svojih građana i da daje adekvatne odgovore”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Rok izgradnje objekta je mart 2025. godine.

Saradnici za informisanje UKC RS

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

21 AUG 2022 Autor: Medicicom

Uvodna reč