Događaj dana

21 AUG 2020
Autor:
Medicicom

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske
Velika pomoć Srbije zdravstvenim ustanovama u Srpskoj

Delegacija Republike Srbije, na čelu sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, posjetila je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Goste iz Srbije dočekali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS sa članovima Poslovodstva naše ustanove.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je prilikom posjete Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske pozdravio zdravstvene radnike i izrazio veliko poštovanje za posao koji su obavili u prethodnom periodu. Rekao je da je ponosan što je u Banjaluci i dodao da Srbija brine o Srpskoj, da pokazuje odgovornost i iskazao uvjerenost da su ljudi u Srpskoj toga svjesni. 

On je rekao da je danas (na dan posjete) uplaćeno 540.000 evra za škole i domove zdravlja u Šipovu i Mrkonjiću Gradu, kao i za Petrovački duhovni centar, te da će Srbija učestvovati i na pravljenju Spomen-doma na Petrovačkoj cesti i da to nismo mogli 25 godina da napravimo. Sada možemo, ne samo što imamo više novca, već zato što želimo da preuzmemo odgovornost - istakao je Vučić.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj dodjeli sanitetskih vozila ispred UKC RS Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, zahvalio se za svu pomoć koju Srbija pruža Srpskoj, a zahvalio se i medicinarima na naporima.

Dodik se zahvalio za sanitetska vozila u ime građana od Bileće do Novog Grada.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da je u korona krizi Srbija prva pritekla u pomoć Srpskoj.

„Posjeta našeg predsjednika Vučića našoj RS, kao i poklon, pokazuju da imamo podršku i da su naše veze neraskidive. Znači nam mnogo, predsjedniče i Vaša posjeta, to je više od posjete jednog državnika“, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Načelnicima opština i direktorima domova zdravlja u Republici Srpskoj, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je ovom prilikom svečano uručio ključeve od 15 ambulantnih vozila koje je Republika Srbija donirala Republici Srpskoj. 

Sanitetska vozila dobili su domovi zdravlja u Istočnom starom Gradu, Foči, Čajniču, Petrovu, Brodu, Bileći, Kostajnici, Gacku, Ribniku, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Tesliću, Kalinoviku i Kneževu.

Prof. dr Vlado Đajić je prilikom posjete predsjednika Aleksandra Vučića rekao da je svaka pomoć dobrodošla te da će savremeno opremljena sanitetska vozila spasiti hiljade života pacijenata koji na adekvatan način treba da budu dovezeni u UKC RS.

„Zahvaljujem se predsjedniku Vučiću na posjeti koja je značajna za narod cijele Republike Srpske. U ime zdravstvenih radnika zahvaljujem se na pomoći kao i na edukaciji zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama Srbije, te na liječenju pacijenata iz Srpske u Srbiji i hvala za sve ono što je Srbija uradila za narod Republike Srpske kako u miru, tako i u ratnom periodu, što se nikada ne zaboravlja“, rekao je Đajić.

Takođe je naglasio da nijedan teški pacijent koji je upućen iz bolnica iz Republike Srpske nije vraćen iz zdravstvenih ustanova Srbije bez pružene pomoći, iako se mora imati u vidu činjenica da je zbog pandemije korona virusa i u njihovim ustanovama otežan rad sa pacijentijma iz Srbije. Hvala im zbog toga, rekao je Đajić. 

On se zahvalio na podršci članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske gospodinu Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske gospođi Željki Cvijanović i rekao da je cio narod Srpske srećan i zadovoljan kada vidi dobru saradnju lidera Srpske i Srbije. 

Prof. dr Vlado Đajić je izrazio zadovoljstvo što UKC RS i Srpska imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja Srbije i ministrom dr Zlatiborom Lončarom kao i pokrajinskim sekretarom za zdravstvo prof. dr Zoranom Gojkovićem i direktorima zdravstvenih ustanova Srbije, posebno sa direktorom Kliničkog centra Srbije, prof. dr Milikom Ašaninom, načelnikom VMA pukovnikom prof. dr Miroslavom Vukosavljevićem, direktorom Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Dr Vukan Čupić’’ doc.dr Radojem Simićem, direktorom Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr sc. med. Sinišom Dučićem, direktorom Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” prof. dr Milovanom Bojićem, direktorom Instituta za plućne bolesti Vojvodine- Sremska Kamenica prof. dr Ilijom Andrijevićem, direktorom Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine – Sremska Kamenica prof. dr Aleksandrom Redžekom, direktorom Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Editom Stokić, direktorom Instituta za ortopediju Banjica prof. dr Zoranom Baščarevićem. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić je istakao da je Srbija bila ta koja je prva pružila pomoć RS u vidu donacija tokom pandemije virusa korona, ali i ukazao da naši pacijenti uvijek mogu da računaju na pružanje zdravstvene zaštite u Srbiji, a naš kadar na školovanje i usavršavanje.

Predsjednik Vučić posjetu Banjaluci je završio obilaskom radova na izgradnji srpsko-ruskog hrama.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

21 AUG 2020 Autor: Medicicom

NMK