Događaj dana

23 APR 2021
Autor:
Medicicom

Posjeta delegacije SZO, ministra Šeranića i direktora FZO RS Kusturića Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske

Šef Kancelarije SZO: Ganut sam humanošću radnika UKC RS

Dr Fabio Skano, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske gospodin Dejan Kusturić posjetili su Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. 

Tom prilikom dr Skano, zajedno sa prof. dr Đajićem, ministrom Šeranićem i gospodinom Kusturićem, obišao je Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, Odjel COVID Interno, Odjel COVID Pulmologiju, te COVID Urgentni centar. Nakon obilaska upriličen je radni sastanak sa Poslovodstvom UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem.

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Skano rekao je da je ganut humanošću i posvećenošću radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske kada je riječ o liječenju pacijenata oboljelih od virusa korona. Gospodin Fabio Skano je rekao da je u UKC RS urađeno sve da pacijenti budu što bolje i organizovanije zbrinuti, što pokazuje i fleksibilnost ove ustanove.

Rekao je da je trenutno više od 600 oboljelih pacijenata od virusa u UKC RS što je najveći broj hospitalizovanih od početka pandemije, što govori da je sistem prenapregnut. Zato je važno da se u Srpskoj poštuju mjere održavanja fizičke distance, higijene, nošenja zaštitnih maski i poštovanja izolacije. Skano je naglasio da su epidemiološke mjere bitne da se što prije suzbije i obuzda epidemija, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić rekao je da od početka pandemije virusa u Srpskoj trenutno najviše hospitalizovanih, a to je 607 pacijenata.

Prof. Đajić je rekao da je više od njih 400 na kiseoničkoj terapiji uz veliki broj pacijenata na respiratorima. Dodao je da ne smijemo da zanemarimo prisutnost bolesti, umiranja ljudi, a da je trenutno u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane i jedna porodilja na „vještačkim plućima“. Apelovao je na stanovnike i preporučio svima dvije stvari, a to su održavanje fizičke distance i nošenje maske. On je naglasio da su se i gosti UKC RS uvjerili da je zbrinjavanje oboljelih na visokom nivou i uspješno te da nijednom pacijentu ne nedostaju najsavremeniji lijekovi i ostala potrebna podrška. Prof. dr Vlado Đajić je rekao da su UKC RS odjeljenja kovid - Interno i Pulmologija formirana u oktobru kada je Centralni medicinski blok UKC RS podijeljen na dva dijela da bi se odgovorilo na veliki priliv pacijenta u drugom talasu pandemije. U tom periodu su u Odjeljenju kovid Pulmologija postavljene instalacije za medicinske gasove da bi se obezbijedila dodatna mjesta za respiratornu podršku teško oboljelima. Uz to, formiran je i kovid Urgentni centar u Sjevernom krilu UKC RS gdje se pacijentima sa sumnjom na virus i oboljelima na jednom mjestu pružaju kompletne dijagnostičke usluge. Riječ je o laboratorijskim pretragama, uzimanju uzoraka za PCR testove, radiološkim uslugama (CT i RTG snimaka pluća), a dnevno na tom planu bude pregledano do 200 pacijenata. On je konstatovao da se rezultati rada UKC RS u liječenju virusa mogu porediti sa mnogo razvijenijim zemljama te da je cilj da se stanje na tom planu dodatno unaprijedi.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić zahvalio je zdravstvenim radnicima za nadljudsku borbu u liječenju pacijenata od virusa te podsjetio da Fond, zajedno sa Vladom Republike Srpske, pokriva zdravstveno osiguranje za sve građane. On je rekao da je održana finansijska stabilnost FZO RS, kao i to da se za sve obezbijedi zaštitna oprema od virusa.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su posljednje petnaestodnevne zdravstvene mjere vlasti u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona dale rezultate. Dodao je da su u prethodnom periodu brojke zaraženih bile daleko veće i da će uskoro biti jasno, na osnovu obećavajućih podataka iz posljednjih dana, da li će takav trend biti i nastavljen. Ministar zdravlja i socijalne zaštite je rekao da o mjerama ne treba puno polemisati, jer je riječ i o preporukama SZO i da te mjere sprovode svi u svijetu i u regionu. Šeranić je rekao da su saslušali preporuke SZO kada je riječ o nastavku borbe sa pandemijom kako bi bio unaprijeđen sistem liječenja pacijenata od virusa i zdravstvena zaštita u Srpskoj. On je naglasio da je na planu borbe sa pandemijom potrebna solidarnost i izdizanje iznad svih prepucavanja, pa i političkih, da bi svi iz zdravstveno-ekonomskih problema zajednički izašli što zdraviji i spremniji. Istakao da je u UKC urađena treća reorganizacija, prema kojoj je “ubačeno” 100 do 150 novih kreveta za liječenje pacijenata te da su napravljena nova tri sistema za trijažu i da se pacijenti preraspodjeljuju shodno njihovom zdravstvenom stanju kako bi se olakšao rad u UKC RS i na najbolji način zbrinjavali oboljeli.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

23 APR 2021 Autor: Medicicom

Uvodna reč