Farmacija

15 JAN 2019
Autor:
Medicicom

Razgovor: Biljana Marković, direktorka „Hemofarma” d.o.o. Banjaluka
Hemofarm – lider u farmaciji
Lijekovi iz “Hemofarma” u terapijama pacijenata širom Evropske unije, Rusije i Zapadnog Balkana.

U 2018. godini u pogonima kompanije “Hemofarm” proizvedeno je 5,5 milijardi tableta, odnosno 245 miliona pakovanja lijekova. Od ovog broja, samo iz banjalučke fabrike lijekova, jedne od najsavremenijih u regionu, izašlo je milijardu tableta.
“Naša kompanija posjeduje najvažnije GMP sertifikate, a lijekovi proizvedeni u našoj fabrici koriste se u terapijama pacijenata širom Evropske unije, Rusije i Zapadnog Balkana. Preko 90 odsto svoje proizvodnje izvozimo u ove zemlje i to možda najilustrativnije govori o našem kvalitetu“, rekla je direktorka “Hemofarma” d.o.o. Banjaluka Biljana Marković.
Markovićeva naglašava da su briga o zdravlju stanovništva, kvalitetne terapije i praćenje svjetskih farmaceutskih standarda prioriteti ove kompanije: “Mi smo postojan partner ne samo zdravstvenom sistemu i pacijentima, već i društvu u cjelini. Konstantno uvodimo nove, savremenije terapije koje su cjenovno dostupne našim građanima. Naš portfolio raste sa svakim novim danom, a danas broji oko 450 lijekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata“.
Društvena odgovornost: Markovićeva ističe da društveno odgovorno poslovanje predstavlja bitan segment “Hemofarmove” poslovne filozofije: “Na kraju dana, naša obaveza jeste da društvo činimo boljim i zato našu društvenu odgovornost shvatamo veoma ozbiljno i posvećeni smo njoj. Banjaluci smo, prošle godine poklonili prvo inkluzivno dječje igralište sa ciljem da djeca od najranije dobi kroz igru prihvataju i poštuju različitosti. Pomogli smo brojne zdravstvene ustanove kroz razne vidove donacija, opremili smo laparoskopsku ginekološku salu u Univerzitetskom kliničkom centru RS, obezbijedili nove krevete i aspiracione pumpe Službi intenzivne medicine..., a tokom cijele godine novčanim ili robnim donacijama pomažemo ugroženim kategorijama stanovništva”.
U toku je projekt “Hemofarm” fondacije opremanja domova zdravlja u izrazito nerazvijenim opštinama u BiH u okviru kog je obezbjeđeno 42 000 KM za nabavku neophodne medicinske opreme za zdravstvene ustanove u opštinama Kneževo, Šekovići, Donji Vakuf i Ključ.
Fabrika: U banjalučkoj fabrici zaposleno je oko 200 radnika različitih profila, od kojih je gotovo polovina visokoobrazovani kadar. “Naš recept za uspjeh jesu naši zaposleni i zato akcenat stavljamo na kontinuiranu edukaciju naših radnika. Nova znanja i vještine su dobra investicija za budućnost svih, jer ni najsavremenije mašine ni oprema ne vrijede mnogo bez edukovanog kadra koji će rukovoditi njima”, kaže Markovićeva.
“Hemofarm” je u BiH osnovan 1996. godine, a 2003. godine otvorena je fabrika lijekova u Banjaluci, čime je “Hemofarm” postao jedini domaći proizvođač lijekova u Republici Srpskoj. Od avgusta 2006. “Hemofarm” je član njemačke “STADA grupe”, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u Njemačkoj.

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

15 JAN 2019 Autor: Medicicom

Riječ urednika