Jubilej

20 DEC 2023
Autor:
Medicicom

Lep jubilej i zavidno trajanje
„Medici.com“ - 20 godina sa Vama

Jesen već odavno žanje po poljima naših života, još samo pokoji otkos i vreme je da spusti alatke i stane u red novog vremenskog ciklusa, a zimi da prepusti tron. Obgrlivši svu prirodu i njeno potomstvo, prosula se po decembru, poput čaršafa od hiljadu boja, vešto podešavajući ritam i muziku veselom balu oblaka, magle, kiša i pokoje pahulje. U naručju rasklimanog naslonjača, ove 2023. godine, dremaju događaji na izmaku, iznemogli između svitanja i sutona. Ovo malo vremena, rasulo se po sećanjima na minule dane, pa nalik na sjajnu repaticu, otkinutu od zvezdanoga slapa, kapaju iz oka i padaju u pesmu preživljene lepote, zadovoljstva, ali i sete! A decembar, već pomalo umoran od tereta minulih dana, vukući preostale tovare, dovešće nas na prag spajanja vremenskoga kruga, pred kapiju Nove godine. Tu zastajemo… 

Listajući stranice sećanja, kopajući po dubokim i zaboravljenim lavirintima sopstvene svesti, dođosmo do onog bisera što kao Mesec sija, prosut po poljima naših vizija i ciljeva, otelotvorenih u dvadestogodišnjem vremenskom omotaču! Do onoga što zovemo uspomene i sećanja. Sve beše tako davno, a tako juče... kao da je danas... pre nekoliko minuta... Sećanja naviru. Decembar, samo godina gde ispred dvojke beše nula - 2003. Godina stara i umorna. Vukući se sa svojim tovarom ta, već daleka, 2003. delila je i oduzimala i kapom i šakom. I ko dobra vila, pre nego što će svoje teške kapije zatvoriti za navek i ugasiti svoje postojanje, iznedri naš i Vaš MEDICI.COM! Časopis prvenac, novorođenče, ugleda svet prvoga decembra, 2003. godine. Radovali smo se i bili zbunjeni. Hoće li preživeti? Hoće li narasti i dorasti naša maštanja i naša htenja? Hoće li ga nova 2004. podojiti snagom, uspehom i kvalitetom? Pitali smo se, strepeli i vredno radili. A ona nova i sveža, jedra i bujna, pa k’o rasna ždrebica rže i upinje se da pokaže koliko je nepoznata i tajanstvena i da i ona želi da miluje rukom sudbine. I ona i sve nadolazeće godine... I tako, skupljajući svoje sudbinske belege, MEDICI.COM se kao stablo obavio svojim dvadesetim godom i pružio svoje korenje tamo daleko i tamo duboko u prostranstva, bivše nam Jugoslavije. Dani nanizani k´o niska bisera. Neki blještavi i biserni, no neki i neimadoše tu jasnoću i neodoljivost. Za neke poželesmo da nikada više ne osvanu...! I tako redom! Život poput mozaika! Istim takvim pločicama popločane su staze našeg i Vašeg MEDICI.COM-a. I isti takvi biseri nizani su, eto, na već DVADESET GODINA dugu brezetlu, njegovu. Svetlelo je i mračilo se, sevalo i grmelo i opet sunce...! I sve tako, od decembra 2003. godine. Uspeli smo i trajemo!

Srećan nam dvadeseti rođendan!

Dvadeset punih godina... Godina procesa, koračanja i stvaranja. Kilometri puteva između gradova, kongresa simpozijuma, intervjua, reportaža i druženja, povezujući vreme i prostor u jednu celinu. Ulog je veliki! Nije se sastojao samo u ideji, već i u mnogo rada, discipline i znoja. Uz takvu formulu, pored vere i sreće, uspeh nije mogao da izostane. Ali smelo se možemo i osvrnuti i analizirati, da li je svaki naš korak stao na odgovarajući vremenski pločnik i koliko je visoka piramida koju smo sagradili. Da, kada se osvrnemo iza sebe u vremenski procep koji se zove prošlost, predivno je ugledati monumente koje smo izvajali svojim idejama i radovima, a svojim rukama ih oblikovali u velika dela. Čovek nije vidovnjak i ne može da predvidi budućnost da bi znao kako da živi sadašnjost. A sadašnjost je jedina sigurna zbirka emocija i događaja te je u tom smislu umeće znati postati Sunce, da sijate i da vas svi vide. Sve što mistično nastane i opstane, svakako je vredno pažnje i poštovanja. Časopisu „Medici.com“ smo, kroz godine znoja i rada, unapređivanja i osmišljavanja, pokušali da udahnemo život dostojan poštovanja. Verujem da smo i uspeli i to zajedno sa Vama koji ga podržavate, koji sarađujete sa nama, koji ga čitate i opravdavate. 

Ne mogu a da se ne osvrnem na divan buket reči koje je „Medici.com“-u uputila prof. dr Elizabeta Ristanović, naš prijatelj i saradnik od prvoga dana: “Zvijezde sa neba najjače osvjetljavaju čista srca dobrih ljudi. ‘Medici.com’ je zvijezda koja je zasjala na balkanskom nebu prije tačno 20 godina... Mali stvaralački tim imao je plemenitu viziju da prepozna i stvori kontakte i komunikacije među onima koji medicinu posmatraju kao struku i nauku, a humanost kao poziv i opredjeljenje, u želji da ih poveže i njihov rad približi ljudima... Od ideje i riječi do djela, kroz ustalasalo more balkanske stvarnosti koja ne prašta uspjeh i u kojoj oluje klevete i laži često pljušte po najvrednijima, plovio je brod ‘Medici.com’-a. Na trenutke zastajao i usporavao, mudrošću nadvladavao prepreke, ali smjer je uvijek bio isti. Išao je samo naprijed... Balkan jeste surov, ali je bogato od Boga i Prirode darovan. Ovdje su i zvijezde najbliže ljudima. A naša zvijezda je ‘Medici.com’”. Kao briljantan intelektualac, naučni i nacionalni pregalac, prof. dr Elizabeta Ristanović je nesebičnim angažmanom, prepoznatljivim elanom i veštinom kmunikacije, “Medici.com”-u otvorila brojna vrata institucija širom Srbije i Crne Gore i doprinela da Mozaik medicinskih komunikacija bude još raskošniji. 

Časopisi i knjige su vrlo pouzdani lekovi. Ali pre njih, postojala je duša. I lutala je… sama….Njeno mesto boravka nalazi se svugde… Ipak, svoj pravi izraz nalazila je u ljubavnim pismima, pesmama, romanima… A evo, ugnezdila se i uvom slovu – časopisu “Medici.com”. Čini se, da joj je tu i pravo mesto! Časopisanje je zapravo građevinarenje. To je ona geometrija smisla, kada se želi dosegnuti najudaljenija tačka zemlje i svemira. Časopisi su pečat u vremenu. Snaga i jasnoća njihova, počinje od njihovih korica. One su prvi dodir sa njihovom stvarnošću. Časopis nije ogledalo niti prozor u svet. On je izum, prolazak kroz aure, sve dok i sam ne postane aura.

Šta reći o MEDICI.COM-u? Ovaj Mozaik medicinskih komunikacija je svojevrsna zamisao, pretočena u opipljivu i nadasve poželjnu prostirku, čija su osnova i potka ČOVEK i njegova esencijalna vrednost - ZDRAVLJE! I pored izanđale fraze da je zdravlje čovekovo najveće bogatstvo, ne možemo a da ne priznamo da se od pamtiveka pa do našega veka, čovekova zdrava misao bori protiv bolesti. Mnogi drevni tekstovi u sebi nose klicu o zdravlju, o produžetku života. Mnogi tekstovi “pelcovani” su mišlju o travki besmrtnosti, o čovečjoj božanskoj dugovečnosti. I kako je sazrevala civilizacijska “jabuka saznanja”, dozrevala je i misao o čovekovoj zdravoj duši i zdravom telu! Upravo ta saznanja, “Medici.com” mozaički zida i nadziđuje i filigranskom preciznošću svaku mozaičku spoznaju uobliči u korisnost i nasušnu potrebu.

“Kud plovi ovaj brod, kud ljude odnosi i da li iko zna šta more sprema…” Ako je u ovoj igri asocijacije more - čovekov životni vek po kojem on pliva ili pluta, ne znajući koja ga bolest može povući na dno, a brod - tako neverovatno brz napredak dijagnostičkih i terapijskih tehnologija i metoda i kada na toj relaciji spoznate ulogu medija, kao spone između svih aktera zdravstvenog sistema i ljudskoga bića u centru, čiji nam je život najvažniji, onda je posve jasno zašto je “Medici.com” postao Vaš iskreni saveznik na putu do zdravlja. Komunikacija je okosnica naših odnosa. “Medici.com” od prvoga broja neguje takav pogled na zdravlje, koji kulturom dijaloga stiže do Vas. On je kao šina, tračnica, putanja, linija… kojom cirkulišu informacije između VAS, NAS i opet VAS! 

Poneseni dubokim osećanjima zahvalnosti i zadovoljstva, slavljeničkim ritmom živimo već mnoge dane te smo tako slavljeničkim duhom obojili i početak 2024. godine. Nove stranice „Medici.com“-a, imaju posebnu punoću ukusa, što ovom, 120-om broju, kojim ćemo rastrošiti i 21. godinu našeg trajanja, daje čudesan buke, koji imaju samo stara, zrela, kvalitetna vina. 

Poštovani naši saradnici i naši verni čitaoci, nazdravimo u to ime ovim STO DVADESETIM BROJEM „Medici.com“-a! Lep jubilej i zavidno trajanje. Mi sa Vama i Vi sa nama! Zahvaljujemo svim našim saradnicima koji nam verovaše i podupiraše svojim tekstovima sve naše jasnoće i naša magnovenja. Našim vernim čitaocima koji u bezbroju šarenila i naslova iz raznih govornih područja, usmeriše pogled i interesovanje, baš na MEDICI.COM. Naravno, bez Stručno-naučnog konzilijuma i Stručnog saveta redakcije, Mozaik bi izgubio svaki smisao. I najzad, veliku zahvalnost dugujemo i stručno-tehničkoj ekipi, dizajnerima, lektorima, pravnim savetnicima, spretnom i nadasve strpljivom i odgovornom osoblju iz pripreme i naravno, štamparskoj kući ˝Atlantik bb˝, Banjaluka, koja je sve ono stilski i grafički sročeno, uredno upakovala u ovih STO DVADESET PAKETA „Medici.com“-a.

Čestitam jubilej!
Srećno nam i na mnogaja ljeta!

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 DEC 2023 Autor: Medicicom

NMK