NMK

21 OCT 2022
Autor:
Medicicom

Одбор за кардиоваскуларну патологију Српске академије наука и уметности

Поглед патолога на COVID-19

Етио-патогенеза, природа вируса, вакцине и имунолошка одбрана, Katalin Karikó, Нобелова награда, пато-морфолошке лезије

Владимир Кањух

 

САЖЕТАК

Светска здравствена организација је тражила да се у случајевима COVID-19 обдукције врше само у установама које су за то посебно опремљене како се обдуценти (патолози и судски лекари) и њихови сарадници не би заражавали. 

Србија, Црна Гора, Република Српска и многе друге земље нису имале одговарајуће тражене епидемиолошке услове за овакве обдукције те их нису ни вршиле. Међутим, срећом, установе италијанск их (Ломбардија), немачких, америчких и руских патолога (Москва) испуњавале су тражене услове и вршиле су обдукције. Обдукцијом су откривене најзначајније чињенице о етио-патогенези и морфолошким лезијама код COVID-19 и тиме омогућили одговарајуће здравствене поступке и лечење болесника.

Разлучено је да ли је болесник умро ЗБОГ COVID-19 или СА COVID-19 и неким другим примарним обољењем и узроком смрти.

Геном SARS - CoV2 (РНК) су секвенцирали Кинези и објавили га целом свету. 

Лоптасти SARS - CoV2 има шиљке на површини (подсећају на круну и отуда име ‘’корона вирус’’) у којима је S – глико-протеин (најимуногенији део вируса!), којим се вирус везује за ACE-2 рецептор многобројних људских ћелија и тако улази у њих.

Вирус је настао природним путем код слепих мишева. Затим, прешао на панголина - врста мравоједа (који се продавао на вуханској пијаци јер његове крљушти користи кинеска народна медицина као афродизијак). Са панголина прешао је баријеру врсте и заразио човека. За природно а не ‘’лабораторијско’’ порекло вируса највише говори то што кључни мутирани спој: S-глико-протеин шиљка вируса и ACE-2 рецептора хумане ћелије постоји не само код човека већ и код слепих мишева и панголина.

У борби против пандемије COVID-19 лекари су се окренули најзначајнијем достигнућу медицине – вакцинацији. По убрзаном поступку створене су многе успешне вакцине, али ниједна није 100% ефикасна и доживотна, тј. заштићује само за одређено време. 

Први пут у вакцинологији у вакцинама „Фајзер“ и „Модерна“ употребљена је нова оригинална и веома обећавајућа технологија. Наиме, уместо убијеног или ослабљеног вируса, убризгава се синтетичка информациона РНК вируса са кодираним геном за стварање S – глико-протеина шиљка вируса. Овај протеин натерује ћелијске органеле рибозоме да га масовно стварају и тиме јако побуђују имуни систем нашег организма. Проналазач ове вакцине, мађарска биохемичарка Каталин Карико заслужује Нобелову награду. Примењени поступак може користити не само у вакцинацији људи против COVID-19 већ и у многим другим обољењима. Наиме, специфично кодирани ген натерује рибозоме ћелије да продукују протеин који желимо. Такви протеини су, на пример, лек који убија канцерске ћелије, неки недостајајући протеин организма, антитело и сл. 

Вакцине су моћно оружје у борби против вируса, али на њихову израду (нешкодљивост и ефикасност) треба чекати годинама или бар месецима у хитним случајевима и због тога се морају понављати. Зато наука мора да открије лекове против вируса, као што је открила антибиотике против бактерија! 

У Србији је према подацима Института за јавно здравље Србије ‘’Милан Јовановић Батут’’ до 12. децембра 2021. од COVID-19 оболело 1.274047; умрло 12.178; стопа смртности је 0,96%.

Вирус доспева у организам удахнутим ваздухом, преко носа, усне дупље и вежњаче ока. Настаје благ назо-фаринго-трахеитис (диференцијално-дијагностички према грипу: код грипа је слузокожа трахеје јако оштећена и жарко црвене боје због велике хиперемије). Развија се аносмија (које код грипа нема). 

Вирус се спушта до плућних алвеола, напада његове пнеумоците типа I и II (јер садрже рецептор ACE2). У плућним алвеолама настаје DAD – Diffuse Alveolar Damage = дифузно алвеоларно оштећење. DAD блокира размену гасова између алвеола и плућних капилара доводећи до тешке опште хипоксије организма. Настаје плућна инсуфицијенција због SARS-a – Severe Acute Respiratory Syndrome = Тешки акутни респираторни синдром. Наиме, у оба плућна крила постоје многобројна стакласта бронхопнеумонична огњишта. Плућне лезије су најтеже лезије код COVID-19. 

Патолози су открили да постоји коагулопатија, хиперкоагулабилност, тромбозе и тромбне емболије, укључујући и најопасније тромбоемболије у плућној артерији. Затим, ређе се налази масовно крварење у мишићима. Некада се развија ‘’цитокинска олуја’’ због бурне реакције нашег имуног система, која није корисна за организам већ погубна. Такође, некад се болест компликује секундарном бактеријском или гљивичном инфекцијом.

COVID-19 је мултиорганско обољење јер у случају виремије може да нападне сваку од многобројних ћелија организма која има ACE2 рецептор. У том случају нарочито су значајне кардиоваскуларне лезије. Поред дифузног ендотелитиса и описаних тромбоза и тромбних емболија, SARS-CoV-2 делује на срце на три начина: (1) директно се везују за ACE-2 рецепторе миокарда (миокардитис), аритмије, срчана инсуфицијенција). Долази, такође, до перикардитиса и акутног коронарног синдрома; (2) посредно, преко респираторне инсуфицијенције и опште хипоксије и (3) због хиперимуне инфламције. 

Човечанство мора да схвати да се може појавити мутирани SARS-CoV-2 или неки нови вирус чија би заразност била као код морбила (чија је заразност највећа) а леталност као код еболе хеморагичне грознице 90%. Због тога треба да се унапред свестрано припреми за опасније будуће вирусне пандемије и користи искуства из пандемије COVID-19. 

Треба имати сопствену производњу вакцина, лекова, и релевантних апарата (респиратора и др.). Изграђене одговарајуће болнице. Приоритетно је унапређење релевантних медицинских дисциплина и институција. Треба имати довољно обучених кадрова. 

Привреда мора бити способна да се одмах преоријентише на услове привређивања у пандемији.Треба постићи глобалну светску солидарност по свим питањима везаним за пандемију.

 

КЉУЧНЕ РЕЧИ: SARS-CoV-2, COVID-19, вакцина на бази информационе вирусне РНК, Каталин Карико, Нобелова награда, DAD, SARS, цитокинска олуја, будуће вирусне пандемије.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

21 OCT 2022 Autor: Medicicom

Lekari umetnici