NMK-skupovi

21 APR 2022
Autor:
Medicicom

7. kongres 34. ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku

Da l´ ga breza na vetru ispisa, il´ sa zvezdom u septembru pade, il´ ga narcis smisli od mirisa
Zlatibore, ko ti ime dade?

(“Puče zora iznad Zlatibora”, Mihajlo Ćupović, zlatiborski pesnik)

Zlatibor, zimi ledeni kralj, a leti raskošan i gizdav lepotan! Svojom idiličnom kombinacijom reskog planinskog vazduha, bujnih pašnjaka i visoke borovine, predstavlja idealno utočište… Leti, u begu od urbanih vrelina, a zimi u čarobnu snežnu bajku! U svoje čarobne skute privio je vredne pregaoce iz oblasti kardiologije, voljne da nova saznanja i preporuke vezane za kardiovaskularne bolesti razmene među sobom i što pre ih učine pristupačnim armiji kardiovaskularnih pacijenata. I Hotel “Palisad” je širom otvorio rajska vrata i u svoje ekskluzivne i prostrane odaje smestio i ugostio preko 300 učesnika Sedmog kongresa 34. ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku, koji je trajao od 25. do 26. Marta, ove, 2022. godine. 

Organizator Kongresa je ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku, u saradnji sa Udruženjem kardiologa Srbije, Udruženjem kardiologa Republike Srpske, te Američkim koledžom kardiologa, a uz svestranu podršku Odbora za kardiovaskularnu patologiju Srpske akademije nauka i umetnosti, Odbora za kardiovaskularne bolesti Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Akademije Medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci te Medicinskog fakulteta Univerziteta Novi Sad. 

“Palisad”, sklad stare arhitekture i savremenog renoviranog enterijera istančanog ukusa i elegancije, bio je stecište eminentnih stručnjaka i velikih imena iz kardiologije kako iz Srbije i Republike Srpske, tako i gostiju iz inostranstva, koji su predstavili šta su to novo iznedrile nauka i praksa.

„Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji. Veliko mi je zadovoljstvo da Vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na početku Sedmogog kongresa 34. ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku“. Tako je, na svečanom otvaranju, svoje obraćanje prisutnima, u jutarnjim časovima, tog petka, 25. marta, započeo prof. dr Branko Beleslin, predsednik – guverner 34. ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku i nastavio: “Posebno nam je zadovoljstvo da ove godine kolege iz Republike Srpske možemo da ugostimo u Srbiji, na Zlatiboru, tradicionalnom mestu održavanja kongresa kardiologa i to u formi potpunog povratka i prisustva publike u kongresnim salama što nas neizmerno raduje, jer to govori da je COVID pandemija na izdisaju! Kongres će za teme imati poslednje preporuke Evropskog i Američkog kardiološkog društva iz 2021. godine kroz predstavljanje najvažnijih poruka i promena, uz naglasak na sličnosti i razlike između preporuka. Naučni program će činiti prikaz i analiza sedam novih ESC (evropskih) vodiča - celina koje predstavljaju najnovije preporuke Evropskog udruženja iz 2021. godine (preventivna kardiologija, valvularne mane, elektrostimulacija srca, srčana slabost) i ACC/AHA preporuke iz 2021. godine (bol u grudima, miokardna revaskularizacija), uz sesije o kardiovaskularnim aspektima i potencijalnim komplikacijama postCOVID stanja.

U materijalu kongresa nalazi se, pored ostalog, i prvi broj časopisa UKS “Srce i krvni sudovi” za ovu godinu, u kojem su predstavljeni radovi i saopštenja sa ovog kongresa, a takođe i tri prevoda ESC džepnih Preporuka iz 2021. godine, dok će prevod kompletnog teksta Preporuka za srčanu slabost biti dostupan u sledećem broju časopisa “Srce i krvni sudovi”. 

Zahvaljujem se predsednici UK Srbije prof. dr Anastaziji Stojšić Milosavljević, predsednici UK Republike Srpske prof. dr Tamari Kovačević Preradović na podršci i saradnji u organizaciji kongresa, svim farmaceutskim kućama i kompanijama za proizvodnju medicinskih sredstava koji su pomogli organizaciju kongresa, kao i osoblju Hotela “Palisad” koji su još jednom učinili prijatnom organizaciju kongresa. Želimo Vam kvalitetan naučni i stručni program kongresa i prijatan boravak na Zlatiboru”, kazao je prof. dr Branko Beleslin.

Ispred Odbora za kardiovaskularne bolesti Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prisutnima se obratio akademik prof. dr Duško Vulić, prethodni guverner 34. ACC ogranka za Srbiju i Republiku Srpsku, i kazao da je ovo jedini kongres koji je održao kontinuitet jer ni u COVID pandemiji nije pravio prekide. Učesnicima je poželeo uspešan i plodonosan rad i lepo druženje. 

Skup je pozdravila i prof. dr Anastazija Stojšić Milosavljević, predsednica Udruženja kardiologa Srbije, i istakla značaj tako bliske saradnje i prijateljstva ova dva udruženja, što je i rezultovalo da putem čeptera budu prepoznatljiva u svetu. 

U ime svih kardiologa Republike Srpske, zahvalila se i prisutne pozdravila prof. dr Tamara Kovačević Preradović, predsednica Udruženja kardiologa RS, i takođe potcrtala veliku prijateljsku i kolegijalnu vezu između ova dva udruženja i kazala da je značaj ovog čeptera enorman i da je kardiolozima iz Republike Srpske od izuzetnog značaja ovakav prozor u svet.

Prisutne je pozdravio i Kongres otvorio akademik prof. dr Milan A. Nedeljković, inostrani član ANURS, osnivač i prvi guverner 34. ogranka. U svom pozdravnom govoru, kratko se osvrnuo na istorijat 34. ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku: „Naš konzorcijum (ACC Consortium Chapter for Serbia and Republic of Srpska) osnovan je početkom 2015. godine, a promovisan 15. marta iste godine u San Dijegu na 64. kongresu Američkog koledža kardiologa. Formiran je sa ciljem unapređenja saradnje i povezivanja Američkog koledža kardiologa sa Udruženjem kardiologa Srbije i Udruženjem kardiologa Republike Srpske. Prvi vidovi saradnje realizovani su kroz organizaciju zajedničkih sesija na XX i XXI kongresu Udruženja kardiologa Srbije, održanom na Zlatiboru 2015. i 2017.godine, i IV kongresu kardiologa Republike Srpske, održanom 2016. godine u Tesliću. Organizovane su aktivnosti i na 65. kongresu Američkog koledža kardiologa, održanom u Čikagu u martu 2016. godine, te 66. kongresu Američkog koledža kardiologa održanom u Vašingtonu u martu 2017. i 67. kongresu, održanom u Orlandu u martu 2018. godine. U februaru 2016. 2017. i 2018. godine, u Beogradu su organizovani kongresi 34. ogranka Američkog koledža kardiologa sa temom: Praktični aspekti i komparativna analiza ACC/AHA i ESC preporuka (PRACSIS) a evo, upravo smo na otvaranju i VII kongresa ACC Chaptera za Srbiju i Republiku Srpsku, ovde na Zlatiboru“, govorio je prof. Nedeljković i dodao: ”Neizmerno hvala našem prijatelju i dugogodišnjem saradniku, prof. Wongu (Academician Nathan D. Wong), sa Univerziteta “Kalifornija” iz Ervajna, koji je sa nama još od 2009. godine. Prof. Wong je idejni vođa našeg projekta. Njegova idejna iskra, dobila je puni bljesak 2015. godine, kada smo formirali ovaj ogranak. To je veliki događaj i ponos da su se dve velike srpske kardiologije, sa jedne i sa druge strane Drine, ujedinile i na jednom visokom nivou prezentovale. Ne samo medicinski kardiološki pristup nego, uopšte, zajedništvo srpskog entiteta i korpusa u kardiološkom svetu. I ovim VII kongresom udaramo trajni pečat između naša dva udruženja, a u okviru Američkog koledža kardiologa. Uostalom, mi smo prepoznati kao jedinstven sistem i na nivou Evropskog udruženja, jer kroz naše aktivnosti na evropskoj sceni, kroz aktivnosti Udruženja kardiolga Srbije, koje je član Evropskog udruženja kardiologa, i kardiolozi Republike Srpske imaju svoj veliki uticaj“.

Izvrsno osmišljena i realizovana i nadasve uspešna organizacija Kongresa u svakom smislu. Kompletan užitak - i radni i opuštajući. Ambijent prelepog Hotela “Palisad”, ljubazno osoblje i gastro-umetnost njegovih veštih kulinara, je nešto što se pamti. Učesnici ovog dvodnevnog skupa sa sobom će poneti nezaboravno iskustvo i sećanje na divne momente provedene u naručju Zlatibora, tog osvajača, zavodnika te zlatne planine od rose salivene i kroz pastirske frule opevane.

Mnogo vrednih i sposobnih ljudi moralo je biti angažovano kako bi se ovaj naučni skup znalački i profesionalno organizovao. No, bez sponzora to bi zapravo bilo nemoguće. Velika zahvalnost generalnom sponzoru, farmaceutskoj kući AbelaPharm te zlatnom sponzoru, farmaceutskoj kući Hemofarm. Zahvalnost i farmaceutskim kućama Pfizer, AstraZeneca, Galenika, Alkaloid, Bayer, Berlin-Chemie, Krka, Amicus, Abbot.

Naredni kongres 34. ogranka Američkog kongresa kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku biće održan po ustaljenoj tradiciji u Trebinju, Republika Srpska, BiH, 2023. godine.

Piše: Vera Pušac

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

21 APR 2022 Autor: Medicicom

Uvodna reč