Priroda i zdravlje

21 APR 2022
Autor:
Medicicom

Najčešća bolest savremenog doba
Poremećaji arterio-venske i kapilarne cirkulacije

Univerzitetski profesor doktor Vladimir Jorga, specijalista higijene i medicinske ekologije i specijalista medicine sporta, osnivač i dugogodišnji šef Katedre za medicinu sporta Medicinskog fakulteta, već skoro 50 godina se bavi ishranom i suplementacijom, a posebno u vrhunskom sportu. Venotonik PROVEN je je kruna njegovog rada u oblasti nutritivne prevencije i terapije poremećaja arterio-venske i kapilarne cirkulacije.

Hronična oboljenja kardiovaskularnog sistema su najčešća bolest modernog doba. Ova oboljenja su prisutna u gotovo 50% sredovečne populacije, što znači da svaka druga osoba srednjeg doba i starijeg pati od ove planetarno najrasprostranjenije bolesti. Takođe se mora naglasiti da su kardiovaskularne bolesti ubedljivo vodeći uzrok smrtnosti u svetu. Svaki drugi umrli stanovnik u strukturi svih uzroka smrti je umro od nekog oblika kardivaskularnog oboljenja. Samo u Srbiji, npr. godišnje umre prosečno oko 60.000 stanovnika kao direktna posledica nekog oblika kardiovaskularnog oboljenja. To znači da u Srbiji svakog sata od različitih oblika kardiovaskularnih oboljenja umre šest stanovnika. Sličan procenat je i u zemljama u okruženju.

Uzroci kardiovaskularnih oboljenja

Prema najnovijim naučnoistraživačkim i kliničkim studijama uzroci kardiovaskularnih oboljenja mogu biti genetsko-funkcionalni (nasledni), nutritivni (neadekvatna ishrana), mehanički (fizičke povrede) i inflamatorne prirode. U osnovi svakog od ovih mehanizama je slabost zidova krvnih sudova. Ozbiljna forma oboljenja obuhvata delimičnu do potpunu blokadu protoka krvi kroz krvni sud i poremećaje valvula dubokih krvnih sudova, posebno nogu. 

Poremećaji arterio-venske i kapilarne cirkulacije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su tromboflebiti, plućna embolija, infarkt miokarda i moždani udar. Nažalost, često se ova oboljenja završavaju i fatalnim ishodom.

Načini lečenja

Dosadašnje metode prevencije i lečenja poremećaja arterio-venske i kapilarne cirkulacije su obuhvatale od konzervativnih preko farmakoloških do hirurških intervencija. Poslednjih deset godina, sa razvojem naučne svesti o značaju ishrane i nutritivnih suplemenata za zdravlje krvnih sudova, nutritivne metode postaju primaran deo optimalne prevencije i terapije. 

Kako je neadekvatna ishrana jedan od vodećih uzročnika ovih oboljenja grupa vodećih srpskih medicinskih stručnjaka na čelu sa univ. prof. dr Vladimirom Jorgom je prihvatila izazov da razvije preparat koji će biti idealna dopuna ishrani i koji će omogućiti snabdevanje kardiovaskularnog sistema svim neophodnim nutrijentima. Kao rezultat njhovog dugogodišnjeg rada nastao je preparat koji su nazvali “Proven”, a u sebi sadrži praktično sve neophodne nutrijente za ishranu krvnih sudova i omogućava da se sa jednim unosom zadovolje gotove sve dnevne potrebe ishrane svih krvnih sudova u organizmu. 

Šta je “Proven” i kako on deluje?

PROVEN je u suštini sinergična mreža posebno izabranih, naučno verifikovanih i klinički testiranih komponenti. “Proven” se sastoji iz 21 prirodnog sastojka, koji se u njemu nalaze u optimalnim dnevnim dozama, što praktično znači da ovaj preparat čini koktel od 21 suplementa koji su posebno ukomponovani, zahvaljujući specijalnoj formuli i čine sinergičnu mrežu. Snaga njegovog dejstva je u kompletnoj zaštiti i regeneraciji svih krvnih sudova u organizmu od najsitnijih moždanih kapilara pa do krupnih krvnih sudova kao što su vene i arterije.

Proven je jedinstven i po tome što istovremeno deluje na sve aspekte zdravlja krvnog suda: na ishranu krvnog suda, na regeneraciju unutrašnjeg zida (endotela) krvnog suda, na zapaljenjske procese – stvaranje plakova i ugrušaka krvnih sudova, na elastičnost krvnog suda i istovremeno poboljšava cirkulaciju i viskoznost krvi.

“Proven” utiče kako na same krvne sudove, tako i na elemente krvi i interakciju tih elemenata sa zidovima krvnih sudova. “Proven” je po svom sastavu i izuzetno snažno antioksidantno sredstvo i sredstvo detoksikacije, poboljšava imunitet i štiti jetru. Upravo zbog ovog kompleksnog dejstva “Proven” je izuzetno preventivno sredstvo zaštite krvnih sudova i imuniteta uopšte kako za stariju, tako i za mlađu populaciju.

PROVEN je jedinstven po svom sastavu jer obuhvata sve metaboličke, funkcionalne i nutritivne aspekte bolesti kardiovaskularnog sistema. Za razliku od ostalih preparata, koji utiču na simptome ovih poremećaja, PROVEN utiče primarno na višestruke uzroke i mehanizme vensko-kapilarnih bolesti te je izvanredan kao prevencija, ali isto i kao terapija kod sledećih oboljenja: 

Periferne vaskularne insuficijencije (oporavlja i jača periferne krvne sudove)

Tromboflebitisa, varikoznih vena, venskih ulcera, edema (“Proven” sprečava zapaljenje i proširenje vena, dok istovremeno smanjuje oticanje nogu i osećaj težine u njima)

Arteroskleroze i suženja krvnih sudova

Razvoja i posledica angine pektoris, infarkta, moždanog udara (“Proven” poboljšava cirkulaciju u krvnim sudovima miokarda, pomažući rad srčanog mišića)

Hroničnog hepatitisa i ciroze jetre

Povišenog krvnog pritiska

Povišenog nivoa insulina

Povišenog nivoa holesterola i triglicerida

Oslabljenog imuniteta i usporenog metabolizma (“Proven” u svom sastavu sadrži čitav niz snažnih antiksidanata (acai, goji, aronija, alfa-lipoinska kiselina, koenzim Q10, vitamin C, vitamin E, i drugi).

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

21 APR 2022 Autor: Medicicom

Uvodna reč