Riječ urednika

23 DEC 2017
Autor:
Medicicom

Decembar, hladan i maglovit... Vuče se pogrbljeno k’o oronuli starac. Tovari svih godišnjih dana pritisli ga, umorili, savili, a on bi, ipak, da stigne do cilja, da zaokruži ovu 2017. godinu, da popuni i ove posljednje dane, pa da štafetu preda Novoj 2018. kako bi i ona istrčala svoj puni krug. Prebirajući po danima iza, kroz paučinu sjećanja, svaka nam pora govori da je bilo šaroliko, mozaično, izdržljivo, ponekad baš i ne. Svakome je godina donijela ponešto, ali i bolnu podsjetnicu da je sve prolazno. No, kako reče naš veliki Ivo Andrić:“Ono što ne prolazi nije sreća, a ono što ne boli, nije život...“. „Uvek je potrebno znati kada prestaje jedna etapa u životu! Ako uporno nastojiš da je sačuvaš, duže no što je neophodno, gubiš radost i smisao onoga što ti predstoji i izlažeš se opasnosti da te Bog poljulja...“. Ove crtice iz djela Paula Koelja mogu da nam pomognu da prihvatimo prolaznost kao sreću što smo je, ipak, doživeli, a lekcije i gradivo koje nam servira tkaju nam neophodnu životnu zrelost, kako bismo svaku sljedeću godinu, u prolazu, mudrije i lakše proživjeli!
Tako prolaznost lagano i nježno dodiruje, već evo i 15-tu godinu postojanja Vašeg i našeg časopisa ‘’Medici.com’’! Svaki novi broj je naš primarni cilj prema kojem uvijek gazimo opreznim koracima. Takav je i ovaj, 84. po redu, u kojem takođe predstavljamo sve ono što je novo i značajno porodila medicinska misao. Samo onaj ko ima jasan cilj u životu može da uspostavi pravac svojoj inteligenciji i kao takav ima pravo na uspjeh i pobjedu.“Sadašnjost je Vaša! Ja radim za budućnost i ona pripada meni“, svojevremeno je govorio genijalni Tesla! Ciljeve ne nalazimo u poštanskom sandučetu ili pod jastukom, već ih pomno i sistematski sebi postavljamo.
 Jedan od alarmantnih i urgentnih ciljeva nam je da vas upoznamo sa zastrašujućim činjenicama o našem tihom nestajanju - izumiranju. Naime, krajem novembra je u Akademiji nauka i umjetnosti RS održan skup „Reproduktivno zdravlje i demografija u Republici Srpskoj“, na kojem su akademik Drenka Šećerov Zečević i ostali učesnici, iznijeli zabrinjavajući podatak da je Republika Srpska, zbog smanjenja nataliteta, fertiliteta i velikih migracija, prvenstveno mladog stanovništva, došla u stanje bez proste reprodukcije te da svake godine ima više od 1.400 stanovnika manje. Od 1996-2015. godine RS je, na ovaj ili onaj način, izgubila više od 22.000 stanovnika.
Svaki čovjek, ukoliko to želi, može postati kreator (skulptor) svog vlastitog mozga! Upravo ova rečenica inspirisala je akademika Vidu Demarin, da u svojoj knjizi „Zdrav mozak danas – za sutra“ upozna javnost sa mogućnostima očuvanja zdravlja mozga, s obzirom na to da su ključevi za očuvanje njegovog zdravlja u našim rukama. Koji su to ključevi i kako ih upotrijebiti, kao i druge zanimiljivosti, saznaćete ako prošetate po stranicama „Medici.com“-a. I dok ga budete čitali, istovremeno se radujući Novoj godini i Božiću, neka Vam zima pruži nezaboravan ugođaj i najprijatnije trenutke. Dragi naši, živi nam i zdravi bili i neka su Vam srećni predstojeći praznici. Volimo se i poštujmo i čuvajmo niti naše veze i u 2018. godini.
Iskreno Vaš „Medici.com“!


Vaš glavni urednik prim. dr Momir Pušac

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

23 DEC 2017 Autor: Medicicom

Odbor za KVP SANU