Specijalna bolnica "Merkur"

26 AUG 2017
Autor:
Medicicom

Specijalna bolnica „Merkur“, Vrnjačka Banja
Briga o građanima, koja traje 70 godina

Povodom obeležavanja jubileja 70 godina postojanja, Specijalna bolnica „Merkur“ iz Vrnjačke Banje, u periodu od 10 -14. jula, iz dana u dan organizovala je niz događaja koji su istakli značaj svih koji su bili deo duge tradicije ove ustanove: menadžment, radnici, pacijenti, prijatelji, saradnici i partneri.
Od ponedeljka do petka, svakodnevno su se smenjivale teme, modeli javnog nastupa, prezentacione tehnike, predstavnici medija i publika.
Prvog dana nedelje jubileja, 10. jula, otvorena je Muzejska postavka pod nazivom „70 godina u službi zdravlja građana“ - pored atraktivnih starih laboratorijskih eksponata, starih balneoloških kartona, banjskih listova i knjiga, ova izložba kroz fotografije i filmove stare banje, sve posetioce provodi kroz prošlost „Merkura“.
Drugog dana, 11. jula, organizovan je skup zaposlenih „Merkura“ – sastanak radnika sa penzionerima, na kojem je top menadžment dodelio „Merkurovu“ monografiju - publikaciju koja prezentuje proteklu - istovremeno najuspešniju deceniju rada ustanove svim radnicima.
Okrugli sto “Dijabetes u fokusu” održan je trećeg dana nedelje „Merkurovog“ jubileja. Kao nacionalni edukacioni centar za obolele od dijabetesa, okupio je najeminentnije stručnjake iz oblasti dijabetesa. Pored predavanja profesora, predvođenih akademikom prof. Nebojšom M. Lalićem, takođe su se telekonferencijski uključili i lekari iz RH centara: Selters, Koviljača, Ribarska, Gamzigradska, Kanjiža i Banja Junaković.
„Menadžment gastrointestinalnih komplikacija“ bila je tema prof. dr Dragana Popovića, dok je o ulozi medicinske sestre u savremenoj edukaciji obolelih od dijabetesa govorila VMS Danijela Miodragović.
U dve odvojene sesije 6 RH centara je imalo priliku da se direktnim video-pozivom uključi u rad okruglog stola i neposredno učestvuje, kao i da postave pitanja.
Ovo je bila po prvi put organizovana telekonferencija u Specijalnoj bolnici “Merkur”, u saradnji sa dr Majom Bašić, kao stručnim konsultantom i Akademijom “Đokić”, koja je podržala kompletan skup i dala tehničku podršku.

Svečana akademija
Četvrtog dana, ispred zgrade Termomineralnog kupatila, održan je ključni događaj, Svečana akademija pod sloganom “70 godina u službi građana”. Ovaj događaj obojio je centralni park Vrnjačke Banje u vanvremenski glamur, kroz zanimljiv muzičko-dramski program.
Na samom početku programa dramskom tačkom publika je imala priliku da se vrati u prošlost, u vreme kada su rimski legionari otkrili blagodeti mineralne vode Vrnjačke Banje.
Od tog trenutka na kome se zasniva istorija banjskog lečenja u današnje doba prisutne je uveo voditeljski par, glumaci Aleksandar Radojičić i Gorica Dinulović.
Razvojni put „Merkura“ tokom 70 godina postojanja, na kreativan način, u formi filmskog vremeplova za koji je scenario pisao profesor Milan Nikodijević, na zanimljiv kolaž muzičkih numera i scenskih segmenata ispričao je priču o tradiciji i unapređenju i praćenju trendova u turizmu. Prisutnim gostima obratio se direktor „Merkura“ dr sc. med. Dejan Stanojević i izrazio svoje zadovoljsvo povodom ovog jubileja. Na završnici ove gala večeri, podeljene su povelje zahvalnosti kao simbol uspešne saradnje sa institucijama kao što su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo turizma, Fond za zdravstveno osiguranje, Fond za penziono osiguranje i opština Vrnjačka Banja kao i svim dosadašnjim direktorima “Merkura” ili članovima njihovih porodica.
Prisutni gosti uživali su u muzičkom programu koji je bio kombinacija operskog i starogradskog repertoara u izvođenju soprana Milice Nikolić, master studenta muzičkog konzervatorijuma u Beču, i tenora Žaka Radinsona, koji je svoju karijeru ostvario u Švedskoj. Gudački kvartet “Alegro” iz Niša, svojim izvođenjem atraktivnog repertoara obojio je veče prijatnim zvukom.
Poslednjeg dana nedelje jubileja održana je prezentacija koncepta objekta „Splendor“ – najveće investicije „Merkura“ tokom ove decenije, ekskluzivnog medicinskog centra sa četiri zvezdice, koji će se realizovati u budućem periodu. Pored projektanta, svoju viziju predstaviće generalni direktor kao i rukovodioci svih sektora: smeštaja, ishrane, marketinga i prodaje.
Priča o „Merkuru“ kao banjskom centru počinje 1947. godine. Vrnjačka Banja je poznata kao kraljica banjskog turizma i nekadašnje mesto odmora srpske aristokratije, koja je još tada uvidela prednosti boravka u banji i blagodeti njenih voda.
Danas ova ustanova predstavlja moderan rizort, smešten u samom srcu Vrnjačke Banje u prelepom prirodnom okruženju vrnjačkog parka, jednog od najlepših u Evropi. „Merkur“ uspešno kombinuje savremenu tehnologiju i komforan smeštaj, sa spa uslugama i prirodnim bogatstvom Srbije, pružajući pacijentima zdravlje i lepotu. Kupanje u mineralnoj vodi kojom su ispunjeni svi bazeni „Merkurovog“ Spa centra „Rimski izvor“, savremena je verzija tradicionalnog koncepta banjskih kada. Nekadašnja poštanska pisma pacijentima danas su zamenjena sajber-tehnologijom sa mogućnošću istovremene dvosmerne komunikacije sa hiljadama pacijenata preko veb-sajta, društvenih mreža, e-mail alata i on-lajn aplikacija.
Vizija Specijalne bolnice „Merkur“ je da bude lider banjsko-zdravstvenog turizma, (lečenja, rehabilitacije i prevencije svojim korisnicima usluga), kao i pružanje vrhunskih ugostiteljskih usluga kako na teritoriji Republike Srbije, tako i šire.

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

26 AUG 2017 Autor: Medicicom

Riječ urednika