UKC RS

26 JUN 2017
Autor:
Medicicom

Replantacija kompletne šake

Hirurški timovi Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz veliku podršku sa Klinike za anesteziju su, po prvi put u istoriji UKC RS, 6. juna izveli replantaciju kompletne šake.
Operacija je trajala oko pet časova jer je prvo trebalo spojiti kosti, zatim živce, arterije, vene… pacijentu koji je primljen sa ekstremno teškom povredom desne šake koja je bila amputirana u nivou ručnog zgloba. Hirurški timovi su brzo odreagovali i hitno izveli zahvat, jer je kod tako teških povreda vrijeme ključni faktor. Što prije pacijent stigne do operacione sale, veće su šanse da se amputirani dio replantira. Zahvat je izveden u opštoj endotrahealnoj anesteziji i prvo je urađena osteosinteza kostiju ručja spoljnim fiksatorom, a potom rekonstrukcija arterijskih i venskih krvnih sudova, kao i živaca.
Klinička odluka o tome da li treba uraditi replantaciju zavisi od mnogo faktora, a prvenstveno od mišljenja da li će funkcija replantiranog dijela tijela biti bolja od eventualne proteze.
Naši ljekari su se odlučili na riskantan i komplikovan zahvat… Uspjeh operativnog zahvata najviše zavisi od vještine hirurškog tima, a preživljavanje amputiranog dijela tijela nakon replantacije u cjelini o mikrovaskularnoj rekonstrukciji krvnih sudova.
S ponosom možemo reći da je naš tim u sastavu: dr Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, dr Miljan Petković iz Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju, dr Dejan Ćurlik i dr Stanko Pantić iz Klinike za ortopediju i traumatologiju, dr Suzana Šobot i dr Milan Pavković iz klinika za anesteziju i intenzivno liječenje, uz podršku medicinskih sestara – instrumentarki Jelene Aćimović, Dijane Vranješ, Aleksandre Ratković i Jelene Radojičić i anesteziološkog tehničara Miroslava Mikića uspješno izveo izuzetno kompleksan hirurški zahvat.
Već sedam dana nakon operacije pacijent je bio stabilan, a replantirana šaka vitalna, tako da je uključen tretman specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije radi održavanja mobilnosti zglobova šake, do odluke o novom operativnom zahvatu kojim će se rekonstruisati tetivni aparat.
Ne sjećam se tačno kako se sve zbilo. U jednom momentu bio sam pokraj cjepača, kojim do tada nikada nisam ni rukovao i, eto, izgubio sam šaku. Srećom, sve se dobro završilo zahvaljujući stručnjacima UKC-a. Hirurzi i kompletno medicinsko osoblje Univerzitetskog kliničkog centra RS bili su zaista izvanredni i beskrajno sam im zahvalan što su mi spasli šaku, jer sam mislio da sam je zauvijek izgubio - riječi su to tridesetogodišnjeg pacijenta Bojana Krnete iz Prijedora.
Ova uspješna replantacija šake, koju su prvi put u istoriji UKC RS izveli ljekari tog centra, predstavlja dokaz više da Srpska ima vrhunske stručnjake.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS dr Dragan Bogdanić je rekao da je riječ o komplikovanoj operaciji i čestitao ljekarskom timu na uspješno obavljenom zahvatu. On je poručio da će nakon rekonstrukcije ove zdravstvene ustanove biti stvoreni bolji uslovi za njihov rad.
Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a prof. dr Vlado Đajić je kazao da je ova replantacija šake uspjeh na kojem bi toj ustanovi mogli pozavidjeti i mnogo opremljeniji zdravstveni centri u svijetu. – Osim preseljenja u nove prostorije, koje očekujemo sljedeće godine i novih aparata, naš strateški cilj je edukacija zdravstvenog kadra – rekao je prof. dr Đajić.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

26 JUN 2017 Autor: Medicicom

Riječ urednika